.
Aktuality, Pozemná technika,

Izrael dokončil dodávku systému protivzdušnej obrany Iron Dome do USA

Izrael, 04. január 2020 (AM) – Izrael dokončil dodávku systému protivzdušnej obrany Železná kopula americkej armáde, oznámilo izraelské ministerstvo obrany. V septembri dodal Izrael americkej armáde prvý z dvoch batérií protiraketovej obrany Železná kupola, vyrobených spoločnosťou Rafael Advanced Systems.


 

Izraelský minister obrany Benny Gantz zdôraznil, že “dodávka Železnej kupoly americkej armáde opäť preukazuje úzky vzťah medzi izraelským a americkým ministerstvom obrany, účinnosť systému proti rôznym hrozbám a vynikajúce technologické schopnosti izraelského priemyslu”.

 

 

 

Spojené štáty a Izrael podpísali v auguste 2019 dohodu o nákupe dvoch batérií Železná kupola. Systémy protiraketovej obrany vyrobené v Izraeli budú použité k ochrane amerických vojsk pred rôznymi druhmi balistických a leteckých hrozieb. Systém Železná kupola, ktorý bude slúžiť americkej armáde, je prispôsobený podmienkam Spojených štátov, pričom všetky jeho prevádzkové schopnosti zostanú rovnaké.

 

Systém Železná kupola slúži izraelskej armáde od roku 2011 a je súčasťou viacstupňového systému protivzdušnej obrany, ktorý zahŕňa aj systémy Dávidov prak, Hetz-2 a Hetz-3. Počas tejto doby zachytila ​​Železná kupola viac ako 2400 rakiet.

 

Izrael predstavil nové laserové systémy na likvidáciu lacných rakiet

 

Iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zarifa už skôr uviedol , že izraelskí agenti podľa spravodajských informácií z Iraku pripravujú útoky na americké pozície v tejto krajine, aby vytvorili zámienku pre začatie vojny. Odporučil prezidentovi USA, aby si “dával pozor na pasce”.

 

 

Protiraketový systém Izraela nedokázal odraziť útok 40 palestínskych rakiet

 

Izraelský minister energetiky Yuval Steinitz v rozhovore pre televíznu a rozhlasovú spoločnosť KAN uviedol, že Zarífove slová sú “pusté klábosenie”.

“Po prvé je Teherán v obmedzených ekonomických a bezpečnostných podmienkach. Počujeme hlasy. Počujeme Zarífovo klábosenie. Je to pusté klábosenie, “povedal Steinitz.

Steinitz sa pritom domnieva, že ide o varovný signál a Irán “hľadá zámienky, aby ublížil Izraelu” a “Izrael musí držať prst na tepe”.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov