.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Jedinečný liek: Skvorcová oznámila vyvinutie „protijedu“ na koronavírus

Rusko, 3.január 2021 (AM) – Antivírusové liečivo pre Sars-Cov-2, ktoré úspešne prešlo predklinickými skúškami na Federálnej lekárskej a biologickej agentúre FMBA, sa môže stať prvým liekom na svete tohto druhu. Ďalším novým liekom je preparát na potlačenie nadmernej reakcie imunitného systému


 

 

V Rusku boli vyvinuté a patentované dva najnovšie lieky na koronavírusovú infekciu, uviedla šéfka Federálnej lekárskej a biologickej agentúry Veronika Skvortsová na stretnutí s premiérom Michailom Mišustinom. Fragment stretnutia bol uvedený v éteri televízneho kanálu Rusko 24.

 

 

„Oba [lieky] sú jedinečné a na svete nemajú obdoby. Liek, o ktorej by som rada hovorila, je prvý etiotropný liek, ktorý priamo ovplyvňuje vírus. V skutočnosti je to protijed na infekciu koronavírusu, “uviedla Skvorcová.

 

 

Podľa nej sú teraz ukončené predklinické štúdie tohto „protijedu“, ktoré preukázali účinnosť viac ako 99% a vysokú bezpečnosť lieku. Teraz tento liek čaká na klinické skúšky. Ak budú úspešné a potvrdia účinnosť „protijedu“, pôjde o prvý priamo pôsobiaci antivírusový liek na svete.

 

Michail Mišustin a Veronica Skvorcova , Foto: TASS

 

 

Druhý liek je podľa Skvocovej určený na prevenciu a potlačenie cytokínovej reakcie, ktorá sa vyskytuje pri najkomplexnejších formách koronavírusovej infekcie. Tento nebezpečný stav (tiež známy ako cytokínová búrka) je charakterizovaný skutočnosťou, že ochranné bunky osoby trpiacej COVID-19 začnú napádať nie vírusové častice, ale svoje vlastné zdravé bunky. Takáto reakcia ľudského imunitného systému môže potenciálne viesť k smrti chorého.

 

 

Liečivo FMBA, ktoré môže zabrániť a potlačiť cytokínovú búrku, podľa Skvorcovej už prešlo klinickými skúškami. „V súčasnosti prebieha posledná etapa jej registrácie,“ uviedla šéfka FMBA. Agentúra podľa nej tiež vyvíja novú vakcínu proti koronavírusovej infekcii, ktorá môže stimulovať nie tvorbu protilátok proti Sars-Cov-2, ale bunkovú odpoveď na ňu. „Počas predklinickej fázy výskumu sme dostali efektívne fungujúcu formuláciu. Teraz je pre nás najdôležitejšie obdobie, “uviedla Skvorcová.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov