.
Aktuality, Námorníctvo,

Ďalšia iránska bojová plávajúca základňa a zároveň najväčšia loď absolvovala morské skúšky

Irán, 24.December 2020 (AM) – Iránske námorníctvo spoločne s Iránskymi revolučnými gardami pokračuje v prestavbe veľkých obchodných lodí, na plávajúce základne. Najnovšia verzia iránskeho námorníctva, I.R.I.N.S. Makran (441), je jednoznačne najväčšia. Na vodu bola spustená v novembri. Minimálne od 9. do 14. decembra absolvovala aj námorné skúšky v blízkosti Hormuzského prielivu.


 

Satelitné snímky z testov lode 9. a 16.decembra

 

Tieto plávajúce základne sú koncepčne podobné expedičnej mobilnej základni (EMB). Z hľadiska celkových rozmerov je približne rovnaká veľká ako USS Lewis B. Puller (ESB-3) amerického námorníctva.

 

USA : Iránska odstrašujúca sila naháňa strach

 

I.R.I.N.S. Makran, predtým nazývaný Persian Gulf, je tankerová konverzia. Loď s dĺžkou 230 metrov je oveľa väčšia ako doterajšie lode iránskeho námorníctva a predstavuje nové možnosti pre revolučné gardy. Podľa článkov iránskych médií veliteľ námorníctva iránskej islamskej republiky kontraadmirál Khanzadi uviedol, že loď bude schopná niesť vrtuľníky a bezpilotné lietadlá. A bude tiež vybavená celým súborom výzbroje vrátane rakiet. Ďalšie Iránske plávajúce základne sú Shahid Roudaki a Saviz.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov