Počas sviatku Národného dňa armády, predvádza iránska armáda svoje zbrane v Teheráne, 22. septembra 2019 © Reuters
Aktuality, Bezpečnosť,

USA : Iránska odstrašujúca sila naháňa strach

 


Irán, 16.December 2020 (AM) – Napriek americkým hrozbám a tlakom sa Iránu, ktorý sa oprel o svoje domáce možnosti, podarilo v posledných rokoch dosiahnuť takú úroveň odstrašujúcej sily, že dokonca aj americké think-tanky radia Joeovi Bidenovi vyvarovať sa napätiu a konfliktu s Iránom. Podľa nich bude lepšie nájsť spôsoby, ako žiť s touto regionálnou veľmocou, inak sa američania dočkajú nečakane vysokých nákladov pri hre na mačku a myš s Iránom.

Avšak aktuálne ministerstvo obrany vidí, aspoň zatiaľ, túto záležitosť ináč a prehlásilo, že:
„Dosiahnutie dohody s Iránom je takmer nemožné a Washingtonu nezostáva nič iné, ako obmedziť regionálnu moc a vplyv Iránu“.

“Bolo by skvelé, keby USA mohli ľahko ukončiť svoje nekonečné vojny a opustiť Blízky východ.” Napriek tomu, že regionálne stiahnutie Washingtonu má výhody, jeho náklady budú oveľa vyššie,“ napísal Steven Cook, výskumný riaditeľ Eni Enrico Mattei pre štúdie na Blízkom východe a Afrike v Rade pre zahraničné vzťahy ( CFR).

„Práve teraz musia Spojené štáty presadzovať účinnejšiu a menej nebezpečnú politiku s cieľom podchytiť a neskôr obmedziť Islamskú republiku. To znamená vylúčiť možnosť zmeny režimu a obmedziť vplyv Iránu v celom regióne stanovením obmedzujúcich pravidiel pre prijateľné správanie Iránu. Toto obmedzenie však nie je možné len prostredníctvom diplomacie ako takej, ale vyžaduje si aj prítomnosť vojenských síl s možnosťou ich použitia, “uviedol Cook vo svojom článku pre zahraničné veci.
(pozn red. : Inými slovami sa tomu hovorí zasahovanie do cudzích vecí).

„Mnoho členov zahraničnopolitického spoločenstva USA dúfa, že s príchodom novej vlády v USA k moci sa krajina vráti k jadrovej dohode z roku 2015 (PGAC), podľa ktorej Irán súhlasil s obmedzením svojich jadrových aktivít výmenou za zrušenie sankcií, inak budeme rokovať o novej dohode. Regionálna dynamika však vylučuje možnosť takéhoto plánu. Nezáleží na tom, ako inteligentne môže byť nová dohoda navrhnutá, pretože v každom prípade to spôsobí nespokojnosť v Izraeli, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch, “dodal Cook.

Tieto tri režimy urobia všetko pre to, aby zabránili dosiahnutiu novej dohody a ani dodávky amerického vojenského materiálu tomu nezabránia. A aj keby spomínané štáty vos vojej snahe zlyhali, všetok tento vojenský materiál im uľahčí narušenie dohody použitím týchto zbraní proti Iránu, alebo jeho spojencom. Takto môžu mať snahy o obnovenie stability v regióne prostredníctvom rokovaní opačný efekt.

Napriek tomu sa zdá, že po rokoch maximálneho tlaku a regionálnych opatrení, ktoré niekedy hraničia s vojnou proti Iránu, si Američania konečne uvedomili, že musia prijať regionálnu moc Iránu ako fakt a súčasne uznať jej vojenské odstrašujúce možnosti, pretože každá provokatívna akcia by mohla mať vážne následky.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov