.
Aktuality, Letectvo,

Pekelná trojka: Zbraň, ktorá zachránila Moskvu pred jadrovým útokom

Rusko, 19. december 2020 (AM) – Tieto jadrové “cigary” zaistili bezpečnosť ZSSR v najťažšom období studenej vojny. Presne pred 40 rokmi, 17. decembra 1980, boli do výzbroje odovzdané hneď tri zdokonalené medzikontinentálne balistické rakety RS-16B, RS-18B a RS-20B. V tých rokoch k moci v USA prišiel “jastrab” Ronald Reagan, ktorý zahájil priamu konfrontáciu s Moskvou. Nové sovietske balistické rakety však schladili horúce hlavy za oceánom.


 

Najmasovejšia medzikontinentálna balistická raketa v dejinách RS-10 bola prijatá do výzbroje koncom šesťdesiatych rokov. Dokázala dopraviť ľahkú (0,5 megatony) alebo ťažkú (1,1 megatony) bojovú hlavicu na vzdialenosť 10,5 až 5 tisíc kilometrov, ale USA už disponovali systémami protivzdušnej obrany, ktoré by dokázali zachytiť jednotlivé bojové hlavice. Bolo jasné, že jeden nosič potrebuje niekoľko bojových hlavíc.

 

Prvá raketa s niekoľkými hlavicami bola RS-16A . Mala takmer rovnakú veľkosť ako R-10, preto nebolo potrebné budovať nové podzemné odpaľovacie rampy. Bojová časť bola vybavená hneď štyrmi blokmi o kapacite 0,5-0,75 megatony. Takže jedným odpálením mohli sovietski vojaci spôsobiť nepriateľovi 200 Hiroším. Dolet predstavoval 10-11 tisíc kilometrov. RS-16A dokázala doletieť do ktoréhokoľvek amerického mesta. Mala ale tiež chyby, najmä zlú presnosť.

 

Vývoj modernizovanej R-16B s lepšími charakteristikami štartoval v roku 1976. Navonok sa moc nelíšila od predchádzajúcej, ale až dvojnásobne ju predbehla svojimi kapacitami. Presnosť sa zvýšila na dvojnásobok, mala nové bojové hlavice a komplex rozdelenia prednej časti. Mala autonómne inerciálne riadenie schopné zmeniť cieľ počas príprav na štart.

 

Na R-16B inštalovali autonómny palubný zameriavací systém Meridian, ktorý umožnil rakete štartovať a dosiahnuť trajektóriu dokonca po jadrovom výbuchu v blízkosti odpaľovacej rampy. Vážne to zvýšilo odolnosť rakety v prípade prvého útoku eventuálneho nepriateľa. Celkovo bolo v osemdesiatych rokoch vyrobených 150 RS-16 oboch modifikácií.

Prvé jednotky s podzemnými rampami pre RS-18A boli hotové v polovici sedemdesiatych rokov. Raketa niesla už šesť bojových hlavíc, každá s kapacitou 750 kiloton, a tiež prostriedky na prekonanie protivzdušného systému. Dolet predstavoval 10 tisíc kilometrov. Dokonca už jedna RS-18A, ktorá prerazila obranu nepriateľa, dokázala spôsobiť obrovské škody. Pentagon v tom zbadal jednu z hlavných hrozieb pre bezpečnosť USA.

 

Putin: “Nikto na svete takéto zbrane nemá” – vyznamenal konštruktéra hypersonických zbraní

 

Modifikácia RS-18B bola konštrukčne jednoduchšia, mala spoľahlivejšie motory, lepšie riadiace systémy a lepšiu bojové vybavenie. Ruské raketové sily ju získali v roku 1980, celkovo bolo rozmiestnených 360 rakiet.

 

Pozoruhodné je, že táto zbraň je dodnes aktuálna. Práve RS-18B nesú najnovšie hypersonické bojové hlavice Avangard. Podľa správy ruského ministerstva obrany je Avangardami plne vybavený celý raketový pluk.

 

“Tento systém je skutočne prvý v avangardovom vytvorení nových druhov zbraní, zahájil éru strategických hypersonických zbraní,” povedal v týchto dňoch veliteľ Raketových vojsk RF Sergej Karakajev v rozhovore pre denník Krasnaja Zvezda.

 

 

Dokonalá zbraň. Prečo raketa R-36M dostala prezývku Satan

 

Ťažká dvojstupňová kvapalné raketa RS-20A bola do výzbroje zaradená v decembri 1975. Podľa klasifikácie NATO je viac známa ako Satan. Bola to najsilnejšia medzikontinentálna balistická raketa na svete. Zbraň bola určená k zasiahnutiu všetkých druhov cieľov chránených modernými prostriedkami protivzdušnej obrany. Bola vyrábaná v troch variantoch: s monoblokom o kapacite 8 megaton a doletom 16-tisíc kilometrov, monoblokom s hlavicou 20 megaton a doletom 11-tisíc kilometrov a tiež s rozdeľujúcou sa hlavicou (osem blokov, každý s kapacitou 1,3 megatony).

Nehľadiac na obrovskú kapacitu novej rakety, čoskoro začala práca na jej zdokonalenej variante. RS-25 už dokázala niesť 10 bojových blokov, každý o sile jednej megatony, a zasiahnuť veľmi pevné menšie ciele, napríklad chránené podzemné bunkre a veliteľské stanovištia. Modernizovaná verzia bola presnejšia, spoľahlivejšia a jednoduchšia vo výrobe. Od svojej predchodkyne sa líšila novým stupňom rozdelenia bojových blokov, ktorý umožnil zahrnúť oveľa väčšie územie.

 

Zvlášť je potrebné pripomenúť spôsob rozmiestnenia a odpálenia rakety. Spustili ju na podzemnú odpaľovaciu rampu priamo v dopravnom odpaľovacom kontajneri, natankovali a pripravili na štart. Príprava na odpálenie trvala o niečo viac ako minútu. Z rampy RS-20B odpálil prachový tlakový akumulátor, bol to svojho druhu výbuch. Motor štartoval už vo vzduchu.

 

Ďalší rozvoj dvadsiatky vyústil v RS-20B. Je presnejšia, zvýšila sa plocha rozdelenia bojových blokov, skrátil sa čas príprav na štart. RS-20B sú dodnes vo výzbroji, majú ich vystriedať perspektívne ťažké rakety RS-28 Sarmat, ktoré armáda očakáva už na budúci rok.

Andrej Koc

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov