Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Slovenská armáda chce 3D rádiolokátory z Izraela, Spojeného kráľovstva alebo z Francúzska

Slovensko, 16.December 2020 (AM, MO SR) – Ministerstvo obrany SR ukončilo proces posudzovania ponúk na dodanie mobilných 3D rádiolokátorov, na základe čoho odporučí Bezpečnostnej rade SR a vláde SR, aby uzatvorila medzivládnu dohodu na obstaranie 17 kusov mobilných 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu s jednou z navrhovaných krajín – Izraelským štátom, Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska alebo Francúzskou republikou (v poradí podľa hodnotenia). Ministerstvo obrany SR dnes návrh predložilo do medzirezortného pripomienkového konania, pričom časť materiálu je utajovaná.


 

Obstarané radary nahradia celkovo 24 existujúcich resp. pôvodne existujúcich radarov, ktoré už dávnejšie prekročili hranicu svojho technického života a niektoré boli dokonca už vyradené z prevádzky.

 

Iránske nové radary vyzliekajú stíhačky F-35 z ich plášťa neviditeľnosti

 

Predložené ponuky vyhodnocoval projektový tím zložený zo 41 odborníkov z rezortu, ktorí pri hodnotení posudzovali viaceré kritériá. Najviac, 35 % hodnotenia mohli ponuky získať za technickú spôsobilosť, pričom tá bola hodnotená pre každý typ 3D rádiolokátora samostatne. Za cenovú ponuku bolo možné získať 10 %, za ponuku v rámci logistiky a nákladov na životný cyklus techniky 25 %, zhodne po 5 % hodnotenia tvorili dodávky a výcvik. Dôležitou súčasťou hodnotenia bolo zapojenie slovenského obranného priemyslu, celkovo predstavovalo 20 %.

 

„Oproti tendru minulého vedenia sme kritériá hodnotenia nastavili tak, aby sme v praxi zabezpečili to, o čom sa doteraz iba hovorilo – efektivitu vynaloženia finančných prostriedkov, transparentnosť a v neposlednom rade podporu domáceho obranného priemyslu. Nikdy som totiž nespochybňoval kapacity a kvalitu ponúk, ale spôsob, akým boli posudzované a vyberané,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. „Kým predtým tvorilo zapojenie slovenských podnikov do projektu 10 % hodnotenia, my sme ho zdvojnásobili. Dvaapolnásobne sme zvýšili tiež pomer hodnotenia v rámci podpory prevádzkovania techniky počas celej doby životnosti a v rámci maximálnej možnej transparentnosti boli všetky súťažné podmienky a tiež hodnotiace kritériá verejné,“ priblížil.

 

Čína úspešne vyvíja anti-stealth radary

 

Transparentnejšie boli tiež konzultácie s jednotlivými krajinami. Rezort obrany v rámci nich prijal celkovo 128 doplňujúcich otázok, pričom odpovede na všetky z nich zaslal všetkým zúčastneným krajinám v rovnakom čase. V minulosti boli odpovede zaslané iba krajine, ktorá otázku ministerstvu adresovala, čo spôsobilo nejednotný prístup k rôznym súťažiacim.

 

Cenovo najvýhodnejšia ponuka je vo výške 148 200 000 eur vrátane DPH, pričom predpokladaná hodnota zákazky bola 155 090 000 eur vrátane DPH. Dodanie obstaranej techniky sa v rámci ponúk jednotlivých vlád pohybuje v rozmedzí rokov 2022 až 2026. Záverečné rozhodnutie o víťazovi súťaže urobí vláda SR v januári 2021.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov