.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hlavný americký generál: USA strácajú čas odstrašovaním Číny – nemáme na vyváženie jej sily

 


USA, 5.December 2020 (AM) – “USA strácajú čas odstrašovaním Číny” uviedol hlavný americký generál Stanley McChrystal. Americký generál vo výslužbe varoval, že USA podcenili rastúce vojenské kapacity Číny, a súčasne narastá obava, že na potlačenie tohto prudkého nárastu sa kráti čas a je možné, že prepad vojenských kapacít USA už nebude len hypotéza, ale fakt.

V rozhovore pre Axios, Stanley McChrystal, generál vo výslužbe a poradca zvoleného prezidenta USA Joe Biden, uviedol, že „vojenská kapacita Číny vzrástla oveľa rýchlejšie, ako si ľudia uvedomujú“ a že USA nemá nedostatok času na vyváženie sily v Ázii.

Na otázku, či je už príliš neskoro na to, aby USA zjednotili svojich ázijských spojencov, aby odradili Čínu, odpovedal McChrystal: „Ich schopnosť používať rakety v podstate zmenila celú dynamiku,“ dodal: „ Číňania hovorili o schopnostiach svojich hypersonických rakiet, o ktorých si myslia, že by mohli potopiť americkú lietadlovú loď.“

Ďalej uviedol, že najlepšou voľbou pre USA by bolo investovať viac do kapacity svojich síl, ako aj svojich regionálnych spojencov, McChrystal uviedol: „Bojím sa, že sa jedného dňa zobudím a zistím, že Čína poslala raketový dážď na Taiwan.“

Stanley McChrystal bol bývalým veliteľom síl USA a NATO v Afganistane, ale z funkcie ho v roku 2010 odvolal vtedajší prezident Barack Obama. Minulý mesiac bol McChrystal súčasťou skupiny expertov, blízkych Joe Biden-ovi v otázkach medzinárodnej bezpečnosti.

Predtým už viacerí americkí experti varovali pred rastúcimi vojenskými schopnosťami Číny. John Ratcliffe, riaditeľ národného spravodajstva, napísal vo svojej správe zverejnenej vo Wall Street Journal „že Čína je našou najväčšou hrozbou“, „informácia je jasná“, Peking sa snaží ovládnuť USA a zvyšok sveta ekonomicky, vojensky a technologicky”. Opätovne sa tiež zdôrazňuje, že Čína mala v úmysle ukradnúť duševné vlastníctvo americkým spoločnostiam, kopírovať a sťahovať americké spoločnosti zo svetového trhu.

Čína je podráždená podporou USA pre Taiwan, vrátane dvoch nedávnych návštev vysokých úradníkov, ministra zdravotníctva USA Alexa Isera v auguste a zástupcu ministra zahraničných vecí v septembri. USA, rovnako ako väčšina krajín sveta, nemajú oficiálne vzťahy s Taiwanom, ale podľa amerických zákonov je Washington povinný poskytnúť Taipei prostriedky na svoju obranu. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia.

Pentagón odhaduje, že ľudová republika má medzi 200 a 300 atómovými bombami. Počet, ktorý by sa mohol do roku 2030 zdvojnásobiť. Čínska armáda tiež vyvíja nové zariadenia. Konkrétne JL-3, jadrová strela vystrelená ponorkou s doletom 12 000 kilometrov. Dosť na to, aby ľahko dosiahli až na americké územie.

Pentagón zo svojej strany berie novú čínsku jadrovú energiu veľmi vážne. Najmä preto, že chápe, že vláda Xi Jin-Ping sa tiež snaží modernizovať svoje balistické zbrane, aby boli rýchlejšie a ťažšie odhaliteľné. Potom by bola vážne ohrozená bezpečnosť Spojených štátov.

Okrem svojich nových balistických rakiet Čína vyvíja stíhačky, ktoré môžu odpaľovať jadrové zbrane zo vzduchu. Armáda ľudovej republiky by tiež mohla vyvážiť svoj relatívne slabý arzenál tým, že ho rozmiestni do rôznych častí sveta, aby nebolo možné ho zničiť. Americkí dôstojníci sa tak domnievajú, že Peking môže skryť svoje rakety v Pakistane, Seychelách, Angole, Indonézii alebo dokonca na Srí Lanke.

Pre upadajúcu veľmoc je len veľmi ťažké sledovať ako ich iní, do nedávna podceňovaní nie len že dobiehajú, ale už aj predbiehajú a začínajú dokonca udávať tempo v niektorých smeroch. Stará kobyla zažila svoju slávu, o tom niet pochýb. Mnohým namastila účty svojim víťazstvami. Nová však prichádza na scénu a nie je jediná. Či bude svet lepší po páde USA, aj napriek rôznym analýzam a odhadom zatiaľ ešte nikto nevie. Jedno je isté, že v Činskej polievke sa môže skrývať sáčok s veľmi ostrou príchuťou.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov