.
Aktuality, Pozemná technika,

CHORVÁTSKO : Koľko miliónov bude stáť tento “výhodný” americký šrot?

 


Chorvátsko, 4.December 2020 (AM) – Chorvátsko by mohlo minúť stovky miliónov eur na modernizáciu 76 obrnených vozidiel Bradley, ktoré venovala americká armáda. Dá sa v tomto prípade ešte hovoriť o dare, alebo vstupenke do pekla nekonečných opráv a rekonštrukcii?

V decembri 2019 chorvátsky minister obrany, ktorým bol vtedy Damir Krsticevic, oznámil, že USA súhlasili s darovaním 84 vozidiel Bradley [vrátane 24 kusov určených na náhradné diely] prevzatých z inventára americkej armády s cieľom nahradiť bojové obrnené vozidlá pechoty BVP M-80, od ktorých modernizácie sa práve upustilo. Hodnota tohto daru sa odhadovala na 84 miliónov dolárov.

Z dôvodu rozpočtových obmedzení sa takéto riešenie považovalo za ideálne. Až na to, že dotyčné stroje (Bradley), boli v konfigurácii ODS (Operation Desert Storm – operácii Púštna búrka), museli byť aj napriek dobrému deklarovanému stavu odoslané do potrebnej údržby. A na tento účel bolo potom potrebné poskytnúť od 1,6 do 2,4 milióna eur na vozidlo. Buď rozpočet 96 a 144 miliónov, pretože išlo iba o 60 kusov. Okrem toho bola naplánovaná dotácia USA vo výške 25 miliónov dolárov.

Zdá sa, že konfigurácia Púštna búrka je pre Chorvátsko nepochybne zaujímavá. Veď piesku tam majú dosť, hlavne na plážach. Možno budú chcieť robiť atrakcie pre turistov a robiť morské výlety v tomto šrote a ešte k tomu zastaralom.

O rok neskôr už zjavne nie sme v tomto cenovom rozpätí … 1. decembra Agentúra Defence Security Cooperation Agency (DSCA), agentúra zodpovedná za vývoz vojenského materiálu z USA, zverejnila oznámenie odporúčajúce Kongresu prijať potenciálnu zmluvu na renováciu a modernizáciu 76 vozidiel Bradley za 757 miliónov dolárov [626 miliónov eur]. Teda nie pôvodne deklarovaných 1,6 až 2,4 milióna USD, ale takmer 10 miliónov dolárov. Takmer štyri až šesťkrát viac ako suma, ktorú poskytol pán Krsticevic.

DSCA má však vo zvyku „posoliť nótu“, čísla, ktoré uvádza, sú vo všeobecnosti nadhodnotené v porovnaní s tými, ktoré sa objavia na zmluve. Zverejnené oznámenie však hovorí o dodávke 84 guľometov M240 a takmer 1 800 protitankových rakiet TOW.

DSCA argumentuje tým, že tento projekt renovácie a modernizácie vozidiel Bradley umožní Chorvátsku posilniť jeho vojenské schopnosti a zároveň ďalej zlepšovať interoperabilitu s USA a ďalšími spojencami. Súčasne tak nebude mať problém integrovať toto vybavenie a podporu do svojich ozbrojených síl. Rovnako sa zlepší bezpečnosť spojenca NATO, ktorý zostáva dôležitou silou pre politickú stabilitu a hospodársky pokrok v Európe.

Bolo by dobré, keby sme sa konečne dozvedeli, koľko úplatkov sa ktorým tajtrlíkom dostane do rúk ministrov s údajnou mocou “rozhodnúť”. Koľko mohlo byť z toho postavených semaforov, prípade renovovaných škôl či opravených mostov. BIG BROOODER má záujem o bezpečnosť v provom rade svojich investícii, aby mohol aj v budúcnosti predávať svoj šrot ďalším neschopným vládam, ktoré vidia v prvom rade len vlastný záujem. Ruské stroje majú možno ten “rustikálny” vzhľad, ale čo do bojových schopností by som nepovedal, že sú tie americké plechy lepšie po tom, čo som na vlastné oči videl. Jeden parameter majú tie americké nepochybne lepší a tým je cena, ktorá zohľadňuje aj potrebné úplatky nato, aby vôbec nejaký tajtrlík kúpil taký šrot akým je Bradley z obdobia famózne znejúcej Operation Desert Storm. Kedy to už niekto pochopí, že spolčenie s NATO je len a len zámer vytvárania si trhu pre US vojenský priemysel?

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov