Sprut-SDM1
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko testuje jediný plávajúci tank na svete – Sprut-SDM1

 


Rusko, 3.December 2020 (AM) – Úradné skúšky jediného ľahkého plávajúceho tanku Sprut-SDM1 na svete budú ukončené v roku 2022, oznámil priemyselný riaditeľ zbrojného komplexu štátnej korporácie rastú Bekchan Ozdojev.

“Sprut-SDM1 robíme predovšetkým pre vzdušné výsadkové vojská. Ministerstvo obrany RF vykonáva v súčasnej dobe úradné skúšky, ktoré budú definitívne ukončené až v roku 2022. Chcel by som podotknúť, že skúšky sú tvrdé. Stroj bude otestovaný na mori a v horách, v rôznych klimatických zónach. Technika sa bude skúšať za teplôt vzduchu od mínus 40 až do plus 40 stupňov, “povedal. Ozdojev podotkol, že Sprut-SDM1 bude zaujímať mnohých zahraničných zákazníkov, okrem iných aj v Indii a ázijských krajinách.

Analýza: Ľahké tanky, stále sa o nich hovorí, nikdy sa nekupujú

Ľahký plávajúci tank Sprut-SDM1 je bojový obrnený pásový plávajúci stroj s delovým a raketovým komplexom kalibru 125 milimetrov, ktorý môže bez dotankovania prejsť 500 kilometrov, a môže sa prepravovať výsadkovými člnmi a lietadlami vojensko-transportného letectva, a vysádzať ako po pristátí lietadla, tak aj padákom spolu s posádkou.

Svojou palebnou silou nezaostáva Sprut-SDM1 za tankami typu T-80 a T-90 a svojou pohyblivosťou na zemi a vo vode je na úrovni BMD-4M. Tieto iné vlastnosti v spojení s kruhovým otáčaním veže a stabilizáciou zbrane v dvoch rovinách umožňuje využitie Sprut-SDM1 ako ľahkého plávajúceho tanku.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov