.
Aktuality, Námorníctvo,

Iránske bojové námorníctvo spúšťa na vodu budúcu plávajúcu základňu – tanker prerobený na vrtuľníkovú loď

Irán, 1.December 2020 (AM) – Najnovšie satelitné snímky ukazujú zaplavený suchý dok, čo je znak bezprostredného spustenia najnovšej a možno najmenej známej lode iránskeho námorníctva. Nové plavidlo sa považuje za vysunutú základňu – koncepčne podobnú expedičnej mobilnej základni (EMB).


 

.

 

I.R.I.N.S. Makran, predtým nazývaný Persian Gulf, je tankerová konverzia. Loď s dĺžkou 230 metrov je oveľa väčšia ako doterajšie lode iránskeho námorníctva a predstavuje nové možnosti pre revolučné gardy. Podľa článkov iránskych médií veliteľ námorníctva iránskej islamskej republiky kontraadmirál Khanzadi uviedol, že loď bude schopná niesť vrtuľníky a bezpilotné lietadlá. A bude tiež vybavená celým súborom výzbroje vrátane rakiet.

 

.

 

Zdá sa, že tanker bol doplnený prístreškami podobnými hangáru na palube. Sú namaľované modrošedou farbou a vynikajú na satelitných snímkach.

 

Video: Pred dvoma týždňami Irán odhalili svoju prvú základňovú loď – Shahid Roudaki

 

Shahid Roudaki je 150 metrov dlhá a 22 metrov široká. Otvorená paluba je dostatočne veľká na pristátie vrtuľníkov. Loď bráni 23 mm protilietadlový kanón a niekoľko ťažkých guľometov. IRGCN na ceremoniáli predviedla na palube množstvo zbraňových systémov:

Štyri bojové člny s raketovými systémami, mobilný odpaľovač pre raketový systém zem-vzduch – Khordad, ktorý je založený na ruskom systéme BUK, Vrtuľník Bell 412, šesť dronov Ababil-2, 2 malé kvadrotorové drony, štyri dvojité protilodné raketomety Qader.

 

Živí budú závidieť mŕtvym: Satanovskij o vražde iránskeho atómového vedca 

Politológ a orientalista Jevgenij Satanovskij sa domnieva, že útok na život iránskeho vedca Mohsena Fachrizadeha môže mať pre Teherán hrozné následky.

 

K vražde otca iránskeho jadrového programu došlo na predmestí hlavného mesta Islamskej republiky Absard. Podľa oficiálnych informácií neznáme osoby zablokovali priechod Fachrizadovho auta, pričom popri jeho ceste vyhodili do vzduchu nákladné auto a následne auto roustrieľali. Napriek všetkému úsiliu lekárov vedec zomrel na jednotke intenzívnej starostlivosti na svoje zranenia.

 

Iránske úrady z incidentu rýchlo obvinili Izrael a vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby venovalo osobitnú pozornosť problému jeho „štátneho terorizmu“….

 

Pre Jevgenija Satanovského nie je vyhlásenie iránskych predstaviteľov prekvapujúce. Podľa neho pokus o atentát na Fakhrizadu zostane záhadou, Teherán však v každom takomto incidente uvidí americkú alebo izraelskú stopu. Expert zároveň nevylúčil možnosť, že Spojené štáty americké sa skutočne podieľali na vražde jadrového vedca, pričom pripomenul, že Pentagón už bol za podobné činy odsúdený.

 

Tento incident napriek tomu zaujíma politológa nie z hľadiska výsledku atentátu, ale z dôvodu následkov, ktoré sa teraz môžu vyskytnúť. Podľa Satanovského môže Irán čeliť oveľa vážnejšej hrozbe ako len vražde váženého vedca. Toto je útok USA v plnom rozsahu.

„Teraz sme na dosť zaujímavej ceste, keď musíme čakať, či Trump zaútočí na Irán alebo nie. Nie na jednotlivé postavy, dôležité pre iránsky jadrový program, ale na Irán, “uviedol expert v rozhovore pre agentúru FAN s tým, že v takom prípade budú živí ľudia závidieť mŕtvym….

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov