.
Aktuality, Letectvo,

Mike Pompeo sa pri návšteve posnažil: Grécko má v úmysle kúpiť až 24 stíhačiek F-35

 


Grécko, 23. november 2020 (AM) – V októbri grécky denník Estia informoval, že možnosť nákupu lietadiel F-35A pre grécke letectvo sa zvýšila počas cesty do Grécka, ktorú pred niekoľkými týždňami uskutočnil Mike Pompeo, šéf americkej diplomacie. Vysvetlil, že šesť lietadiel odobratých z dávky objednanej Tureckom bolo možné dodať veľmi rýchlo, pričom v tejto veci bol rozhodujúci nákup ruského systému protivzdušnej obrany S-400 „Triumf“ zo strany Ankary.

Okrem toho, ten istý denník informoval o možnosti presunúť sklad jadrových bômb B-61, ktoré pre NATO venovalo USA. Sklad by sa mal presunúť na Krétu z tureckej základne Incirlik. Táto možnosť, pokiaľ sa jedná o presun ešte nebol potvrdený. Avšak F-35A majú veľkú šancu pristáť na gréckych letiskách, pretože grécky týždenník Proto Thema informoval o zaslaní oficiálneho listu žiadosti gréckeho ministerstva obrany americkým orgánom o získanie 18 až 24 F-35A.

Rozhodnutie zahrnúť Grécko do stíhacieho programu F-35 bude založené na rôznych faktoroch, ako je harmonogram dodávok lietadiel, plán úhrad, konfigurácia lietadla a možná kombinácia na získanie spolu 18 až 24 kusov (nové, alebo použité vzdušnými silami USA, ak sú k dispozícii), uvádza sa v tomto liste podpísanom Theodorosom Lagiosom, generálnym riaditeľom pre vyzbrojovanie a investície gréckeho ministerstva obrany.

V texte sa okrem iného píše: „Vaša okamžitá reakcia bude ocenená“, pretože „z dôvodu vnútorných rozpočtových ustanovení a európskych pravidiel o deficitoch je nevyhnutné, aby boli prvé F-35 dodané v roku 2021“. Grécko sa pritom zaviazalo urobiť všetko preto, aby zabezpečilo plynulý priebeh realizácie tohto ambiciózneho plánu.

Zákonom chránené stíhačky F-35: USA má novú stratégiu na ochranu pred ruským protivzdušným systémom S-400

Na tlačovej konferencii, ktorú predniesol deň po svojom septembrovom prejave v Solúne o obrannej politike, sa grécky premiér Kyriakos Mitsotakis nezmienil o kúpe lietadiel F. -35A, ale hovoril o 18. Francúzskych Rafale, z ktorých 12 kusov bude presunutých z francúzskej flotily vzdušných a vesmírnych síl. Súčasne navrhol, aby prvé francúzske stíhacie bombardéry mohli byť dodané do polovice roku 2021.

Rafale je vybraný – a chcem to podčiarknuť – pretože už máme francúzske lietadlá Mirage F1 a Mirage 2000. Francúzsko bolo pripravené predať svoje len veľmi málo použité stroje Rafale, aby si ich kúpilo ešte raz. Mali sme teda príležitosť významne posilniť naše letectvo bez čakania. Pre pilota Mirage je veľmi ľahké trénovať lietanie na Rafale. Inými slovami, nezačíname od nuly, argumentoval Mitsotakis.
Aj keď v súčasnosti ešte nie je podpísaná zmluva na dodávku týchto 18 Rafale, zdá sa, že tento akvizičný projekt nie je spochybnený. Ale netreba sa tešiť dopredu, povedal by galský Asterix. Aj keď je jastrab už vo výraznom poklese, jeho perie stále môže pomôcť zmeniť smer. Stačí ak pristane na tie správne miesta.

Črtá sa preto otázka, či Francúzi náhodou nevyfúkli Američanom ich snahu predať do Grécka F-35, ktorú tam chceli presadiť pod zámienkou lepšej ochrany pred zlými Turkami, ktorých sami hecujú, aby sa správali ako nepríčetní, zvyšovali tak napätie a pritom nahrávali Americkým záujmom. Už sme toho videli toľko zo strany “spojenca”, že by nebolo žiadnym prekvapením, keby to takto bolo. Treba si počkať na ďalšieho “zradcu amerických podvodov” na spojencov, ktorý sa pôjde ukryť tento krát trebárs do Číny pred hnevom amerických hodnostárov, ktorí si myslia, že im všetko patrí.

„Okamžitým získaním letky 18 až 24 stíhačiek piatej generácie F-35, ako aj nákupom 18 francúzskych stíhačiek Rafale sa grécka vláda snaží vyvážiť mocenské pomery s Tureckom“, komentuje Proto Thema, ktorá spája túžbu Atén obstarať zariadenia vyrobené spoločnosťou Lockheed-Martin s aktiváciou systému S-400 tureckými silami.

Hromobitie v NATO: Uchmatne Grécko šesť stíhačiek F-35A, pôvodne vyrobených pre Turecko?

Len pre pripomienku možno povedať, že v roku 2019 sa Washington rozhodol vylúčiť Ankaru z programu F-35 práve z dôvodu nákupu systémov S-400, nekompatibilných so systémami, ktoré používa NATO.

Grécko sa každopádne stáva popredným trhom spoločnosti Lockheed-Martin, ktorá už získala kontrakt na modernizáciu 85 lietadiel F-16 ich uvedením na štandard „Viper“ a dodávkami prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Sikorsky, siedmych vrtuľníkov MH-60R Seahawk pre grécke námorníctvo. A americká skupina má tiež veľmi dobré predpoklady na to, aby získala objednávku štyroch fregát typu MMSC (multi-mission surface combatants) pochádzajúcich z lodí triedy Freedom. Lode, ktoré ani zďaleka nenapĺňajú očakávania, ktoré do nich vkladalo americké námorníctvo.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov