FTC-2000 Sudánskych vzdušných síl, zdroj: rg.ru
Aktuality, História, Letectvo,

Egyptské a sudánske stíhačky sa zúčastňujú spoločného cvičenia „Nile Eagles-1“, Video

 


Egypt/Sudán, 21. november 2020 (AM) – Viacúčelové stíhacie lietadlá MiG-29M2 Egyptského vojenského letectva sa zúčastňujú na práve prebiehajúcom spoločnom cvičení „Orly Nílu 1″ v Sudáne. Zároveň je to po prvýkrát, čo sa egyptské stíhačky stretnú vo vzduchu so sudánskymi cvično-bojovými lietadlami FTC-2000 čínskej výroby. Spoločné cvičenia potrvajú až do 26. novembra 2020.

Cvično-bojové stroje FTC-2000 „Horský orol” patria do stavu Sudánskeho vojenského letectva, nad cvičným územím ktorého zároveň prebieha spomínané spoločné cvičenie vypĺňaním rôznych scenárov použitia leteckej techniky oboch krajín.


Záber z ceremoniálu spoločne nastúpených jednotiek Egypta a Sudánu, zdroj: see.news

 

Sudánske lietadlá FTC-2000 Mountain Eagle sú zaujímavé tým, že sú vlastne exportnou verziou čínskych cvično-bojových lietadiel Kuejčou (Guizhou) JL-9. Tie vznikli hĺbkovou modernizáciou lietadla Čchengtu (Chengdu) JJ-7, ktoré sú pre zmenu kópiou sovietskych cvično-bojových lietadiel MiG-21UM. Základným vizuálnym znakom, ktorým je možné lietadlá odlíšiť od ich „predka” sú bočné vstupy prívodov vzduchu k motoru, vďaka čomu bolo možné navrhnúť klasický tvar prekrytu rádiolokátora v čele lietadla.

Normálna vzletová hmotnosť lietadla je len 8000 kg. Maximálna rýchlosť je okolo 1100 km/h. Praktický dostup 16 000 m a maximálna preletová vzdialenosť 2500 km (pri použití vnútorných aj externých palivových nádrží).

Egyptský Mig-29M vs turecká F-16C, ktorá z týchto dvoch stíhačiek zvíťazí, ak sa stretnú vo vzdušnom boji na líbyjskej oblohe?

Stroj, ako bolo naznačené vyššie, je vybavený palubným rádiolokátorom, vďaka ktorému je schopný efektívne uskutočňovať bojové misie proti vzdušným cieľom. Výzbroj tvorí letecký kanón kalibru 23 mm a riadené strely krátkeho dosahu typu vzduch-vzduch, 2x PL-8 a 2x PL-9. Okrem výzbroje je lietadlo schopné niesť na závesníkoch ešte tri externé palivové nádrže pre zvýšenie doletu. Celkové užitočné zaťaženie tak môže byť až 2000 kg.

Rusko predalo Egyptu 50 stíhačiek MiG-35

Pre protizemné útoky môže byť lietadlo vybavené neriadenými raketami a bombami. Sudán, ako jediný zahraničný užívateľ, zakúpil zatiaľ 6 kusov tohto typu. Prvý stroj bol zaradený do služby ešte v roku 2017.

František Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov