.
Aktuality, Letectvo,

Pilot zmiznutej taiwanskej stíhačky F-16 mohol mať „priestorovú dezorientáciu“.

Nezvestný pilot mohol mať „priestorovú dezorientáciu“. Vyšetrovanie nezistilo žiadne mechanické problémy, ktoré by mohli byť základom utorkového zmiznutia lietadla F-16 a jeho pilota, uviedlo včera ministerstvo národnej obrany (MND) s tým, že nevylučuje nehodu z dôvodu „priestorovej dezorientácie“.


 

Stíhacie lietadlo F-16 v utorok večer zmizlo z obrazoviek radaru, iba dve minúty po štarte z leteckej základne Hualien, pilotoval ho 44-ročný plukovník Chiang Cheng-chih. Minister národnej obrany Yen De-fa včera ráno zamieril do Hualien, aby získal informácie o pátracích a záchranných akciách a komunikoval o Chiangovou jednotkou, 5. taktickým stíhacím krídlom.

 

plukovník Chiang Cheng-chih

 

Ministerstvo včera večer zverejnilo predbežné zistenia svojho vyšetrovania na tlačovej konferencii v Tchaj-pej. Záznamy o rádiovej komunikácii a údržbe naznačujú, že všetky systémy boli normálne a pravdepodobnosť nehody v dôsledku mechanického zlyhania je nízka, uviedol veliteľ vzdušných síl Hsiung Hou-chi. “V tú noc mrholilo a bol viditeľný asi 4 námorné míle (7,5 km)”, dodal.

“Zatiaľ čo stíhacie lietadlo vzlietlo a plynulo stúpalo do výšky 2 100 metrov, jeho výška po 14 sekundách klesla na 1 200 metrov a po 20 sekundách na hladinu mora,” uviedol s odvolaním sa na údaje z letového radaru letectva.

 

Podľa informácií vojakov zmiznutá stíhačka celkom nalietala 2 861 hodín, prešla pravidelnou technickou obsluhou v dňoch 23. augusta až 19. septembra, a nalietala potom 52 hodín v 52 misiách. Od roku 1997 došlo na Taiwane k najmenej siedmich haváriám za účasti F-16, v katastrofách zahynuli dvaja piloti, jeden bol zranený a ďalších päť je nezvestných. V minulom mesiaci havarovala počas cvičného letu pri pobreží Taiwanu iná stíhačka – F-5E, pilot zahynul, aj keď sa dokázal katapultovať.

 

Armáda nevylučuje, že pilot mohol počas výstupu zažiť priestorovú dezorientáciu alebo optický klam. Na pátraciu a záchrannú operáciu bolo mobilizovaných šestnásť lietadiel a 24 plavidiel. Včera ráno zachytilo námorné plavidlo signál, ktorý mohol byť z nezvestného lietadla.  Všetky lietadlá F-16 sú uzemnené a prebieha ich inšpekcia. Niektorí odborníci tvrdia, že incident poukazuje na zvýšený tlak armády, pretože dochádza k častejším nájazdom lietadiel Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA). Je to diskutabilné lebo Lietadlá PLA sú zvyčajne detekované v juhozápadnej identifikačnej zóne protivzdušnej obrany (ADIZ), takže stíhačky sú mobilizované zo základní v okrese Chiayi alebo z juhu, nie z Hualien.

 

USA tlačia Taiwan na vytvorenie “vojnovej zóny” okolo pevninskej Číny

Neexistujú žiadne objektívne príčiny pre zvýšenie vojenského rozpočtu Taiwanu. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o pokus vyhovieť USA, ktoré zámerne provokujú napätie v americko-čínskych vzťahoch. Takto vysvetlil vojenský expert správy o plánoch vlády Taiwanu navýšiť obranný rozpočet o 10%.

 

Ako to bude vyzerať ak Čína napadne Taiwan

 

Taiwanská vláda predložila 13. augusta návrh na zvýšenie vojenských výdavkov na 15,42 miliárd amerických dolárov, čo je približne o 10% viac ako v súčasnom roku. O tom sa hovorí v správe taiwanských úradov. Riaditeľ zastúpenia Taiwanu v USA povedal vo svojom včerajšom vystúpení vo Washingtone, že krajiny musia rozšíriť svoje vojenské možnosti. Podľa slov zástupcu ostrova je prioritou upevnenie jeho obrany a tiež ostrovov, ktoré Taiwan v súčasnosti kontroluje v Juhočínskom mori. Taiwan preto v súčasnej dobe spolupracuje so Spojenými štátmi na tom, aby mohol získať rad účinných zbraní, vrátane okrídlených striel. Nové rakety majú byť kompatibilné s taiwanským systémom Hsiung Feng pre zabezpečenie ochrany pobrežia. Medzi Taiwanom a USA tiež prebiehajú rozhovory o nákupe amerických podvodných min, aby mohlo byť zabránené výsadkom nepriateľa a nečakaným útokom.

Vojenská hrozba zo strany kontinentálnej Číny je len zámienka pre zvyšovanie vojenského rozpočtu, povedal v rozhovore riaditeľ ruského Inštitútu Ďalekého východu Alexej Maslov .

“Keď budeme hovoriť na rovinu, neexistujú žiadne objektívne príčiny pre zvyšovanie vojenského rozpočtu. Pevninská Čína svoj tlak na Taiwan nezvyšovala v priebehu poslednej doby. Skôr sa jedná o nasledovanie americkej politiky, amerických požiadaviek. Je očividné, že tento rozpočet pôjde čiastočne na nákup zbraní od USA, keď vezmeme do úvahy najnovšie dohody medzi USA a Taiwanom o rozšírení vojenskej pomoci. To principiálne povedie k veľmi prudkej reakcii Pekingu a k eskalácii napätia v danom regióne. Už teraz prebieha v Juhočínskom mori citeľné vyostrenie situácie. Vyostrenie situácie ešte aj v oblasti Taiwanského prielivu povedie k tomu, že vzťahy medzi jeho dvoma brehmi sa citeľne zhoršia. To vo výsledku vytvorí ešte jednu vojnovú zónu v regióne. To je to, o čo sa teraz snažia USA, ide o ďalší krok na obkľúčenie Číny v širokom perimetri pomocou rôznych vojnových zón,

Taiwan sa vracia k výrobe domácej stíhačky Ching Kuo jej ďalšou generáciou pod označením Yong Ying

Jednou z príčin zvýšenia vojenského rozpočtu Taiwanu je snaha zapáčiť sa USA, myslí si zástupca riaditeľa Inštitútu medzinárodných vzťahov pri Nankingské univerzite Zheng Anguang .”V poslednej dobe v oblasti Taiwanského prielivu ozbrojené sily pevninskej Číny neustále vykonávajú nejakú činnosť, sústreďujú tam veľké počty vojenských lodí a lietadiel. To vyvíja nejaký tlak na Demokratickú a progresívnu stranu Taiwanu. Preto je pre vládu ostrova nevyhnutné zvyšovať vojenský rozpočet. Ďalším cieľom je zvýšenie nákupov amerických zbraní a vďaka tomu ukázať svoju náklonnosť k USA. Bezpochyby je úlohou aj zosilnenie taiwanskej armády. Okrem toho nákupy amerických zbraní sú inštrumentom provokácie vo vzťahoch medzi pevninskou Čínou a USA. Tieto politické snahy Taiwanu sú podľa môjho súdu viac než očividné, “uviedol.

 

Podľa informácií agentúry Reuters sa teraz očakáva predaj štyroch amerických pokročilých výzvedných dronov armáde Taiwanu. Cena tohto obchodu sa pohybuje okolo 600 miliónov dolárov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov