Prototyp taiwanskej stíhačky Yong Ying
Aktuality, Letectvo,

Taiwan sa vracia k výrobe domácej stíhačky Ching Kuo jej ďalšou generáciou pod označením Yong Ying

24.septembra tohto roku predstavil Taiwan nový typ domáceho stíhacieho lietadla s názvom Yong Ying (angl. Brave Eagle, resp. slov. Statočný orol). Verejnosť s touto správou oboznámila taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen (Cchaj Jing-wen) na slávnostnej ceremónii v meste Taichung (Tchaj-čung). Prezidentka v súvislosti s programom, ktorého hodnota je približne 2,2 miliardy dolárov, uviedla tiež nasledovné: „Prostredníctvom výroby (Statočného orla) sme zvýšili nielen globálny obchod (s ohľadom na výrobu), ale taktiež sme vytvorili nové pracovné možnosti…, ktorými podporujeme talenty doma, na Taiwane.“ Obzvlášť vyzdvihla pokročilé taiwanské vojenské schopnosti zdôraznením úspechu, ktorý dosiahli ukončením prototypovej fázy stíhačky v čase kratšom ako tri roky.


 

Zatiaľčo Yong Ying bude dvojmiestnym cvičným lietadlom, taiwanské vzdušné sily už dlhší čas prevádzkujú životaschopné bojové stíhačky v úlohe výcvikových lietadiel, od ktorých sa však ale očakáva, že budú hrať hlavnú úlohu v prípade vojny naprieč Taiwanským prielivom. Cvičné lietadlá vo Vzdušných silách Taiwanu sú cenené pre svoje nízke prevádzkové náklady, napriek zaradeniu k výcvikovým strojom však majú nainštalované tak pokročilé senzory ako aj modernú výzbroj, rovnako ako majú bojové stíhačky.

Taiwanská stíhačka F-CK-1 Ching Kuo

Taiwanská spoločnosť AIDC (Aerospace Industrial Development Corporation) získala obzvlášť rozsiahle skúsenosti výrobou viac ako 300 ks viacúčelových stíhacích lietadiel 3. generácie Northrop F-5E (Freedom Fighter), ktoré vyrábala licenčne a následne vyvinula v osemdesiatych rokoch 20. storočia v spolupráci s americkými spoločnosťami (General Dynamics, Northrop Grumman, Honeywell ai) dvojmotorové stíhacie lietadlo F-CK-1 Ching Kuo ako domácu alternatívu k americkej stíhačke F-16 Fighting Falcon.

Kým produkcia stíhačky F-CK-1 Ching Kuo bola zakrátko zastavená kvôli rozhodnutiu Taiwanu diverzifikovať jej letectvo, po tom ako boli vytvorené dve eskadry k dvom ďalším pozostávajúcim z amerických F-16A, nové lietadlo Yong Ying mimoriadne pripomína starší dizajn a javí sa byť modernizovanou iteráciou rovnakého konceptu. Yong Ying, zdediac schopnosti svojho predchodcu, bude pravdepodobne obávanou stíhačkou prekonávajúcou svojimi schopnosťami všetky lietadlá, ktoré aktuálne slúžia vo Vzdušných silách Taiwanu.

Nová stíhačka bude síce používať rovnaké motory F125 ako F-CK-1 Ching Kuo, avšak 80% jej komponentov bude úplne nových. V tom je zahrnuté zvýšené použitie kompozitných materiálov, nová avionika a systémy elektronického boja, silnejší profil krídla a tiež zvýšená kapacita paliva pre vyššiu vytrvalosť vo vzduchu. Požiadavky na údržbu majú byť taktiež nižšie ako sú pri stíhačke F-CK-1 Ching Kuo či lietadlách F-16 a mali by byť na rovnakej úrovni, ako sú pri lietadlách F-5E.

Taiwanská hypersonická raketa typu vzduch-vzduch s označením Tien Chen II (Nebeský meč II)

Statočný orol bude o niečo väčší ako pôvodný Ching Kuo a bude kompatibilný s pokročilou výzbrojou najmä domácej produkcie určenej pre stíhacie letectvo a to vrátane riadených nadzvukových (hypersonických) rakiet dlhého doletu Tien Chen II (Sky Sword II, Nebeský meč) a tiež radarom navádzanej protizemnej (protilodnej) rakety Wan Chien (Ten Thousand Swords, Desaťtisíc mečov).

Prototyp zatiaľ nedisponuje pokročilými senzormi, na radare s aktívnym skenovaním (AESA) a zníženým odrazom radarových lúčov v súčasnosti údajne pracuje taiwanský Národný Čchung-šanský inštitút vedy a technológie (National Chung-Shan Institute of Science and Technology).  Súkromná spoločnosť Tron Future Tech však medzitým vyvinula radar typu AESA, takže vojenské letectvo bude môcť vyberať spomedzi dvoch radarov, ktorý z nich napokon bude integrovaný.

Statočný orol by mal reprezentovať zmŕtvychvstanie dizajnu F-CK-1 Ching Kuo avšak s použitím prvkov generácie 4+ a hoci pravdepodobne nebude dosahovať úroveň jeho náprotivku na čínskej pevnine, ktorým by malo byť viacúčelové stíhacie lietadlo Čchengtu J-10C, svojimi schopnosťami určite vzbudí pozornosť v Čínskej ľudovej oslobodzovacej armáde  viac ako akékoľvek iné lietadlo, ktoré predtým slúžilo vo Vzdušných silách Taiwanu.

Zdroj: https://militarywatchmagazine.com/

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov