ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Izraelská armáda opäť zaútočila na Sýriu. Traja vojaci zomreli

Sýria, 18. november 2020 (AM) – Izraelské sily dnes v noci zaútočili na sýrsku armádu, informujú o tom izraelské sily v oznámení na Twitteri. Sýrska arabská tlačová agentúra (SANA) neskôr informovala o troch mŕtvych vojakoch.


 

.

 

SANA predtým informovala o tom, že protivzdušná obrana Sýrie odráža izraelský útok v nebi nad Damaskom. Izraelské sily začali ostreľovanie v stredu v 3:11 (2:11 SEČ), pravdepodobne prebiehalo zo strany Golanských výšin. Pri izraelskom útoku zomreli traja vojaci, jeden bol zranený. Došlo tiež k materiálnym škodám. Podľa SANA sa niekoľko izraelských rakiet podarilo zostreliť.

 

.

 

Ako vyplýva z vyhlásenia Izraelských obranných síl na Twitteri, izraelská armáda odvetne zaútočila na inštalácie niekoľkých po domácky vyrobených zariadení pri línii Alfa, ktorá rozdeľuje Izrael a Sýriu, po útoku na izraelských vojakov.

 

Izraelská strana pravidelne útočí na objekty v Sýrii, svoje útoky pritom vysvetľuje snahou, aby sa moderné zbrane nedostali do rúk nepriateľov. V prvom rade ide o libanonske hnutie Hizballáh, ktoré v regióne bojuje na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada a je kontrolované Teheránom. Medzi Sýriou a Izraelom neexistujú diplomatické vzťahy, od založenia oboch štátov sú vo vojnovom stave. Najmä trvá ich mnohoročný územný spor o štatút Golanských výšin.

 

Izrael obsadil sýrske Golanské výšiny počas šesťdňovej vojny v roku 1967 a v roku 1981 ich jednostranne anektoval. Tel Aviv v tomto spore podporuje Washington. Pred rokom americký prezident Donald Trump dokonca podpísal deklaráciu o priznaní suverenity Izraela nad Golanami. Zároveň sýrsku pozíciu podporuje veľká časť svetového spoločenstva. Štvrtého decembra minulého roka Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu, v ktorej od Izraela požaduje, aby opustil okupované územie, ale spor aj naďalej pokračuje.

 

 

Izraelské útoky na hlavné mesto Sýrie

V septembri izraelské vojenské lietadlá začali sériu raketových útokov na južné predmestie Damašku. Podľa údajov agentúry sa silám protivzdušnej obrany podarilo zasiahnuť niekoľko cieľov.

“Južné predmestia Damasku boli vystavené izraelskej agresii zo vzduchu. Naša protivzdušná obrana odrazila sériu raketových útokov, “píše agentúra.

 

Na internete sa objavili videá, ktorá incident zachytávajú:

 

Sýrske noviny Al-Watan už skôr uviedli, že oblasť Kaswa bola vystavená raketovým útokom a bola tiež zasiahnutá lietadla z Golanských výšin. Izrael svoju údajnú zodpovednosť za útok nekomentoval.

 

Izraelské médiá: Putin zachránil Tel Aviv pred stratou okupovaného územia a vytvorením Palestínskeho štátu

 

V júni izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael bude aj naďalej bojovať v Sýrii proti Iránu.

“Sme plní odhodlania, Izrael Iránu nedovolí, aby sa upevnil vojensky v Sýrii. Podnikáme silové vojenské akcie proti Iránu v Sýrii a v iných miestach podľa potreby. Izrael bude naďalej podnikať tieto opatrenia potrebné na to, aby sme Iránu zabránili vo vytvorení ďalšieho teroristického a vojenského frontu proti Izraelu v Sýrii, “vyhlásil v utorok izraelský premiér pred schôdzkou s osobitným zástupcom USA pre Irán Brianom Hookom v Jeruzaleme. Premiér obvinil tiež Irán z podpory terorizmu v blízkovýchodnom regióne a z pokračovania v tajných jadrových projektoch. Okrem toho podporil politiku nátlaku na islamskú republiku, ktorú vykonávajú USA prostredníctvom tvrdých sankcií proti tejto krajine.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov