Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo, Vojenská technika,

Francúzsko : Presadí sa laserový systém HELMA-P ako primárna laserová obrana pred bezpilotnými lietadlami?

 


Francúzsko, 15. november 2020 (AM) – Rovnako ako v severnej Sýrii a Líbyi, začiatkom tohto roka prebiehajúce boje v Náhornom Karabachu ukazujú dôležitosť vzdušných bezpilotných lietadiel, ktoré sa rovnako dobre dajú použiť na zameranie obrnených jednotiek a logistických konvojov ako aj na zničenie PVO (protivzdušná obrana). A to tým viac, že ​​takýmto zariadeniam je vždy ťažké čeliť.

Ozbrojené teroristické skupiny navyše rýchlo pochopili, aké využitie by mohli mať letecké drony. Islamský štát sa teda zameral na výrobu takýchto zariadení, ktoré môžu mať pomerne zdrvujúce účinky čo sa týka schopnosti nepozorovane zničiť materiál, ako aj psychologický efekt na vojakov. Tieto improvizované vzdušné výbušné zariadenia (alebo ABIED) boli už na jar 2017 použité v stovkách útokov.

Tieto drony s priemernou autonómiou 3 hodiny unesú okolo 2 kg užitočného nákladu pri maximálnej rýchlosti cca 110 km/h. Bombardovacie drony môžu vertikálne zhadzovať 40 mm granáty, ale môžu rovnako niesť rôzne improvizované odpaľovacie systémy s výbušninou. Často používaný je napríklad kovový zásobník obsahujúci odistený granát (slúži ako rozbuška pre hlavnú výbušninu), hlavnú výbušninu a doplnkové projektily, ktoré sa pri explózii šíria do priestoru. Tieto sú mimoriadne účinné na pešiakov, ale prakticky bez fyzického účinku na obrnené jednotky.

Počas svojho posledného vypočutia v Senáte generál François Lecointre, náčelník štábu ozbrojených síl (CEMA), zdôraznil dôležitosť tejto hrozby a povedal, že rastúce využitie dronov je znepokojujúce a musíme to brať do úvahy. Na trhu môžeme už bežne vidieť drony schopné niesť náklad (výbušninu) a tieto moderné technológie sa dostávajú čoraz ľahšie do rúk teroristickým skupinám, ktoré ich používajú vo svojich útokoch na diaľku.

CEMA ešte dodal, že tieto drony, ktoré nie sú tak sofistikované ako veľké bojové drony, ktoré používame my, predstavujú významnú hrozbu. Táto situácia nás vedie k investovaniu do výskumu a rozvoja inovácií v oblasti obrany a boja proti bezpilotným lietadlám. Táto hrozba sa môže samozrejme rozvinúť aj vo vnútroštátnom území a najvyššie velenie berie túto situáciu mimoriadne vážne.

Francúzi to považujú za neprípustné, aby sa na to pozerali so založenými rukami. O Francúzskych možnostiach vývoja a výroby zbraní sa vie len veľmi málo. Francúzska administratíva potrebuje dôvod na uvedenie štúdii do chodu a ten sa našiel. Preto sa rozhodli vyvinúť lepšie detekčné, akčné a neutralizačné schopnosti. Otázkou už len zostáva, ako dlho to bude trvať a koľko peňazí na to vláda vyčlení naviac z už dosť napnutého rozpočtu, ktorý bol v posledných rokoch výrazne znižovaný. Okrem iného, práve kvôli veľmi zníženému rozpočtu podal demisiu predchádzajúci náčelník štábu ozbrojených síl Pierre de Villiers. Nezhody s Macron-ovou víziou armády zložil svoju funkciu pár dní po 14 júli 2017, čo je deň štátneho sviatku. Zostal s Macronom na prehliadke, ale to bolo už len preto, lebo náhradník nebol takto narýchlo pripravený. Nahradil ho Armádny Generál François Lecointre, ktorý je aktuálne na čele Francúzskej armády.

V boji proti bezpilotným lietadlám nie je núdza o projekty. A takmer každý možný a predstaviteľný prevádzkový režim je predmetom výskumu, ktorý nemusí nutne prinášať očakávané výsledky. Vlani v júni vyhodnotil Pentagón okolo 40 projektov a ponechal si len osem. O rok skôr americká armáda uviedla, že nasadila systém Howler založený na radare KuRFS a dronu Coyote, ktorý dodáva Raytheon.

Francúzi už majú v prevádzke protidronový systém založený na systéme BOREADES, ktorý spoločnosť CS Group dodala ministerstvu ozbrojených síl v rámci projektu MILAD (Moyens de lutte anti-drones – Prostriedky boja proti bezpilotným lietadlám). Informácie o tomto zariadení sú prísne tajné. Je ale známe, že dokáže rušiť signál a oklamať navigačný systém dronu, prípadne vie až prevzať nad ním kontrolu.

Ideálne by však bolo dokázať neutralizovať akýkoľvek typ dronov, od základných až po najpokročilejšie. Preto projekt vedený francúzskou spoločnosťou CILAS (Compagnie Industrielle des Lasers, dcérska spoločnosť skupiny Ariane Group), s podporouAgence de l’innovation de Défense ( Agentúry pre obrannú inováciu AID) a Generálneho riaditeľstva pre vyzbrojovanie (DGA).

Macron zatlačil: Gréci urýchľujú nákup francúzskych stíhačiek Rafale

Preto HELMA-P má za cieľ vyvinúť laserovú zbraň schopnú sledovať dron za letu a zničiť ho. Prvá testovacia kampaň sa nedávno uskutočnila v priestoroch DGA na testovanie rakiet (riadené strely a pod:) v Biscarosse. A agentúra AID uviedla 9. novembra, že výsledky sú sľubné.

Systém HELMA-P nainštalovaný na statíve (trojnožke) bol testovaný v reálnych prevádzkových podmienkach. Výsledky boli sľubné hneď od začiatku, najmä z dôvodu času neutralizácie, ktorý sa ukázal byť veľmi krátky, hovorí AID. Niekoľko výstrelov bolo vypálených na vzdialenosť až jedného kilometra na rôzne modely dronov. Táto prezentácia umožnila zhodnotiť účinnosť systému HELMA-P zničením niekoľkých dronov počas letu.

Ďalšie testy sú naplánované ku koncu tohto roku a 2021. Tie budú trvať ďalšie štyri týždne náročného testovania. Cieľom bude vyskúšať laserovú zbraň navrhnutú spoločnosťou CILAS na iných modeloch dronov a za rôznych podmienok vrátane variabilnej nadmorskej výšky. Súčasne by bolo dobré vedieť aké energetické prostriedky si vyžaduje prevádzka systému a samotná =streľba= (v podstate vysoko koncentrovaným lúčom svetla).

Podľa AID je cieľom prístroja HELMA-P čoskoro mať k dispozícii =všestranný= laserový systém nielen na ničenie dronov, ale aj na neutralizáciu opotronických prostriedkov protivníka, dokonca aj rakiet a delostreleckých projektilov (granátov). A tento systém by sa tiež mohol presadiť ako súčasť sebaobrany pre rôzne iné pozemné jednotky.

Je potrebné poznamenať, že CILAS je v čele európskeho programu TALOS [Tactical Advanced Laser Optical System], ktorého cieľom je vyvinúť kompaktný vysokovýkonný laser, ktorý musí byť schopný rýchlo neutralizovať pohyblivé ciele vrátane dronov.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov