Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Ďalší incident v Sýrii: Američanmi podporovaní ozbrojenci v Sýrii spustili streľbu na civilistov

Sýria, 27.október 2020 (AM) – Na webe sa objavilo video, ktoré ukazuje, ako proamerické sily SDF (“Sýrske demokratické sily”) začali strieľať na civilistov v Sýrii. Incident sa stal včera v malom meste na východe krajiny – Garanij.


Nespokojní s okupačným režimom SDF sa priaznivci legitímnej sýrskej vlády vydali na cestu, po ktorej sa presúvali hliadky ozbrojencov. Počas prechodu začali obyvatelia Garanij hádzať na hliadkové autá kamene a rôzne ťažké predmety. V reakcii na kroky demonštrantov ozbrojenci zahájili paľbu na neozbrojených ľudí. Presný počet obetí nie je v súčasnosti známy.

 

 

 

 

V auguste v sýrskom Dajr az-Zaur prebehlo stretnutie šejkov a starešinov arabských kmeňov Al Uqaydat, ktoré uznalo koalíciu vedenú Spojenými štátmi plne zodpovednou za vraždy lídrov rôznych kmeňov v rovnomennej provincii. Proamerické sily SDF (Sýrske demokratické sily) boli vyzvané na opustenie regiónu a vrátenie kontroly Sýrčanom.

Stretnutia šejkov a starešinov z kmeňov Dajr az-Zaur sa zúčastnilo takmer 5 tisíc ľudí. Bolo rozhodnuté, že proamerická koalícia a SDF majú mesiac na vydanie všetkých osôb zapojených do vrážd šejkov v Dajr az-Zaur a opustenie provincie. Zároveň zhromaždenie odsúdilo nielen stav chaosu, ale aj rozsiahlu korupciu v regióne.

 

Najnovšiou udalosťou, ktorá získala veľký ohlas, sa stalo zavraždenie bojovníkmi SDF šejka Matshara El-Hafala a jeho príbuzného Dara Mihlefa El-Halaf. To vyvolalo vlnu protestov a agresie miestnych kmeňov proti ozbrojeným skupinám SDF a proamerickej koalície.

“Vyzývame medzinárodnú koalíciu, aby odovzdala riadenie provincií priamo arabskému obyvateľstvu a dodržiavala pritom územnú celistvosť Sýrie aj práva sýrskych občanov,” text z vyhlásenia stretnutia starešinov.

 

Zástupcovia kmeňov Al Uqaydat okrem iného požiadali SDF o prepustenie všetkých väzňov a rukojemníkov, vrátane žien a detí. Mesačný termín, ktorý bol stanovený pre splnenie podmienok, začína platiť od dnešného dňa. Kmene Al Uqaydat žijú vo východnej časti sýrskej provincie Dajr az-Zaur, kde v niekoľkých mestách vypukli  protesty potom, čo proamerické sily SDF zabili rad šejkov a kmeňových starešinov. Protestujúci preto útočili na veliteľstvo SDF a zajali niekoľko ich ozbrojencov.

“Neustále zatýkanie, vraždy, vyhrážanie, nedostatok bezpečnosti – to všetko je kvôli americkým okupantom a kurdským bojovníkom, ktorí neprestávajú drancovať náš majetok a ropu,” uviedol šejk kmeňa Bakkara Naowaf Rageb El-Bashir s tým, aby sa susedné kmene sa spojili a začali oslobodzovať svoje územie východne od Eufratu.

 

V máji americkí vojaci zastrelili civilistu, ktorý riadil auto v sýrskej severovýchodnej provincii Dajr az-Zaur. Informovala o tom s odvolaním sa na miestny zdroj sýrska štátna agentúra SANA. Podľa zdroja americkí vojaci začali páliť po tom, čo vodič zišiel z diaľnice v blízkosti ropného poľa Conoco.

Americké jednotky spoločne s arabsko-kurdskými Sýrskymi demokratickými silami (SDF) udržujú kontrolu nad časťami severovýchodnej Sýrie. Američania sú hlavne sústredení okolo ropných a plynových polí v provinciách Hasaka a Dajr az-Zaur.

 

Počas posledných mesiacov na severe a severovýchode Sýrie častejšie dochádza k útokom na príslušníkov americkej armády. Pred nedávnom bola napríklad  napadnutá v Hasake spoločná hliadka vojakov USA a bojovníkov SDF. Niektorí z nich boli zranení, vojenské vozidlo značky Hammer malo byt zničené.  Zároveň 6. apríla bola podobná hliadka napadnutá v provincii Dajr az-Zaur. V dôsledku toho bol zabitý jeden dôstojník americkej armády a dvaja členovia SDF.

Prítomnosť jednotiek USA v sýrskych provinciách je nelegálna. Sýrske úrady opakovane označovali konanie Washingtonu za štátne lupičstvo a krádež prírodných zdrojov krajiny.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov