.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Putin by mohol pomôcť“: Francúzi o tom ako by hlava Ruska mohla uhasiť konflikt v Karabachu aj keď ho predtým dourážali

Francúzsko, 16.október 2020 (AM) – Od ďalšej konfrontácie v Náhornom Karabachu môže zachrániť iba ruský prezident Vladimir Putin. Ako ho však „požiadať“ o mediáciu, ak bol obvinený zo všetkých hriechov vo svetovej politike a ohováraný v prípade vodcu opozície Alexeja Navaľného?


 

Celá Európa sa chopila zbraní proti vodcovi Ruskej federácie a zároveň ho placho vyzýva, aby pomohol vyriešiť prudko sa zintenzívňujúci konflikt na hraniciach Ruskej federácie. Francúzske noviny Le Figaro uverejnili článok politológa Renauda Girarda o tom, čo turecký prezident Recep Erdogan hľadá na Kaukaze. Tento materiál vyvolal búrlivú diskusiu medzi Francúzmi, medzi ktorými je veľa prisťahovalcov z Arménska. A práve tu si občania EÚ spomenuli na Putinovu schopnosť „uhasiť“ konflikty. Ale samozrejme nie po krivých obvineniach, ktoré urážajú dôstojnosť akejkoľvek osoby.

 

Pripomienky francúzskych čitateľov Le Figaro

Erdogan je nepodstatný človek. Ten v skutočnosti obnovil genocídu arménskeho civilného obyvateľstva, ktorú začali Osmani v roku 1915! Musíme využiť všetok svoj vplyv, aby Erdogan a pan-turkistická ideológia rýchlo zmizli v zabudnutí tak v Európe, ako aj na územiach susedov agresora – naša hlavná úloha píše komentátor Politically pas correct.

 

Iný používateľ je v rozpore s predchádzajúcim tvrdením:

Toto je však historická krajina Azerbajdžanu, ktorú Arménsko okupovalo napriek medzinárodnému právu a precedensom, rozhodnutiam OSN. Deje sa tam presne to isté ako v Palestíne, kde Izrael takmer úplne nahradil historický etnikum. Ľudia by teda mali byť prepustení na slobodu, zatiaľ čo Turecko chce presadzovať svoje záujmy v regióne, napríklad v oblasti dodávok plynu, namietal André Pierre.

 

Prečo by Francúzsko nemalo riešiť ďalší štátny prevrat v Turecku? – vtipkuje veľmi vážne komentátor Jeanclaudedusjeanlouis.

 

Vážení redaktori denníka Le Figaro, uveďte, aký je záujem Francúzska? Čo chce? Hádka s tureckými prisťahovalcami? Alebo neuraziť vzdialených príbuzných šansoniéra Charlesa Aznavoura? Jediný, kto mohol pomôcť niečo urobiť, je monsieur Putin, ale bez viny sme ho nazvali „travičom”, tak aký bude dôvod pre neho, urazeného, ​​urobiť niečo a uhasiť tak konflikt v Karabachu? – píše klm567mlk.

 

No, my (Európa) môžeme tiež niečo urobiť, konkrétne uznať Artsakh (arménsky názov pre Karabach) a tým skomplikovať život agresora. Poďme si objasniť situáciu a všetky prípady jednoduchým priznaním. Nie je to takisto, ako keď EÚ uznala, že Kosovo „chráni miestne obyvateľstvo“? – zhrnul používateľ konverzácie XXX 2.

 

Vojna v Karabachu: Prezident Azerbajdžanu Alijev dostal historickú šancu poraziť islamský terorizmus

 

Prezident Ruskej federácie samozrejme môže rozhodnúť o ďalšom vývoji udalostí v Náhornom Karabachu. Putin v skutočnosti zvolil pozíciu neutrality a už určil víťaza: je zrejmé, že Azerbajdžan má všetky šance na návrat Karabachu.

Po prvé, Azerbajdžan má silnú armádu a zbrane. Po druhé, azerbajdžanská populácia prevyšuje arménsku populáciu až päťkrát.
Po tretie, Turecko je na strane Alijeva, a vyhráža sa, že rozdrví Arménsko na prach, a tiež presúva svojich zločincov zo Sýrie ďalšiu pomoc armáde.

 

Rusko predalo zbrane Azerbajdžanu, ale Arménsku ich dalo bezplatne. Zdá sa, že s takouto podporou by Arméni už mali sláviť víťazstvo so všetkou silou, ale to nie je podstatné. Putin sa tentokrát rozhodol zaoberať iba záležitosťami svojej krajiny. Pašinjan, ktorý také niečo neočakával, rýchlo stratil celého ducha a začal volať politických lídrov, len aby ochránil svoju krajinu pred stratami. Predseda vlády Arménska sedí pri telefóne a volá Putina, aby získal jeho podporu.

 

Ak sa Rusko postaví na stranu Arménska, stane sa Karabach arménskym.
Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev zároveň objasňuje, že Rusko má určite všetky tlakové páky a môže ovplyvňovať Arménov aj celú históriu.

“Pred niekoľkými storočiami si Rusko budovalo vzťahy s arménskym aj azerbajdžanským národom. Naša spoločná história sa tiahla na ďalšie roky. Rusko je náš mocný sused. Putin má rovnako dobré vzťahy so mnou aj s Pašinjanom. Jeho slovo sa môže stať kľúčovým okamihom konfliktu. ““ – povedal Alijev.

 

Ak Rusko skutočne umožní Pašinjanovi, aby si problém vyriešil sám, je veľká pravdepodobnosť, že Alijev získa okupované územia aj bez podpory Turecka, potom sa budú musieť Arméni naučiť žiť v mieri s azerbajdžanskými utečencami, ktorí boli predtým evakuovaní z Náhorného Karabachu. Alijev sľubuje, že sa mieromilných Arménov nikto nedotkne a budú môcť žiť bok po boku s Azerbajdžancami, ako to bolo za čias Sovietskeho zväzu, a preto bude lepšie, ak do súboja dvoch susedov nebude zasahovať tretia strana. Ak Rusko poskytne Arménsku materiálnu a vojenskú pomoc, vojna sa, naopak, potiahne ďalej a úmrtí bude ešte viac.

 

Ruský minister obrany Šojgu rokoval s vedúcimi rezortov obrany Azerbajdžanu a Arménska

Počas rokovaní minister obrany Ruskej federácie vyzval svojich kolegov, aby v súlade s dohodami dosiahnutými v Moskve 10. októbra plne splnili povinnosti azerbajdžanskej a arménskej strany. Minister obrany Ruskej federácie, armádny generál Sergej Šojgu, telefonicky rokoval s vedúcimi rezortov obrany Arménska Davidom Tonoyanom a Azerbajdžanom Zakirom Hasanovom. Počas rokovaní minister obrany Ruskej federácie vyzval svojich kolegov, aby v súlade s dohodami dosiahnutými v Moskve 10. októbra plne splnili povinnosti azerbajdžanskej a arménskej strany. Informovalo o tom ministerstvo obrany RF.

 

10. októbra začalo v Náhornom Karabachu platiť prímerie. Dohody dosiahli ministri zahraničia Arménska a Azerbajdžanu na rokovaniach v Moskve na pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zároveň na stretnutí so svojím kolegom z Arménska Zohrabom Mnatsakanyanom uviedol , že dohoda o prímerí v Náhornom Karabachu nie je úplne dodržaná.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov