Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojna v Karabachu: Ruský minister obrany Šojgu rokoval s vedúcimi rezortov obrany Azerbajdžanu a Arménska

Azerbajdžan, 14.október 2020 (AM) – Počas rokovaní minister obrany Ruskej federácie vyzval svojich kolegov, aby v súlade s dohodami dosiahnutými v Moskve 10. októbra plne splnili povinnosti azerbajdžanskej a arménskej strany.


 

Minister obrany Ruskej federácie, armádny generál Sergej Šojgu, telefonicky rokoval s vedúcimi rezortov obrany Arménska Davidom Tonoyanom a Azerbajdžanom Zakirom Hasanovom. Počas rokovaní minister obrany Ruskej federácie vyzval svojich kolegov, aby v súlade s dohodami dosiahnutými v Moskve 10. októbra plne splnili povinnosti azerbajdžanskej a arménskej strany. Informovalo o tom ministerstvo obrany RF.

 

10. októbra začalo v Náhornom Karabachu platiť prímerie. Dohody dosiahli ministri zahraničia Arménska a Azerbajdžanu na rokovaniach v Moskve na pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov zároveň na stretnutí so svojím kolegom z Arménska Zohrabom Mnatsakanyanom uviedol , že dohoda o prímerí v Náhornom Karabachu nie je úplne dodržaná.

 

Vojna v Karabachu: Prezident Azerbajdžanu Alijev dostal historickú šancu poraziť islamský terorizmus

 

Lavrov  spochybnil dobré vzťahy medzi Ruskom a EÚ v blízkej budúcnosti

Minister zahraničných vecí je presvedčený, že správanie zástupcov EÚ je voči Rusku zbytočné a neprimerane arogantné. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyjadril pochybnosti o vývoji vzťahov medzi Ruskou federáciou a Európskou úniou. Vedúci ruského ministerstva zahraničia navyše poznamenal, že ruská strana ako celok si pravidelne kladie otázku, aké je to potrebné. Ako dôvod uviedol Lavrov často arogantné správanie a tón zástupcov EÚ.

“Som presvedčený, že by sme za nič nemali niesť zodpovednosť, pretože máme vlastnú ústavu, vlastné zákony,” zdôraznil.

Minister sa predtým vyjadril aj k otázke konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom v Náhornom Karabachu. Podľa Lavrova by sa malo stanoviť, aby mierové sily tretích strán kontrolovali udržiavanie prímeria na spornom území .

 

Ostreľovanie a strety v Náhornom Karabachu pokračujú. Podľa vojnových spravodajcov, granáty ničia aj obytné budovy, nielen vojenské základne. Predchádzajúci bojové strety na arménsko-azerbajdžanskej hranici v júli trvali niekoľko týždňov. Prebiehali niekoľko sto kilometrov od Náhorného Karabachu – v regiónoch Tovuz a Tavuš, ktoré hraničia aj s Gruzínskom. V neuznanej republike zostala situácia pokojná. Vinu za ostreľovanie zvaľovali Baku a Jerevanu jeden na druhého.

 

Medzi Arménskom a Azerbajdžanom existuje konflikt ohľadom štatútu oblasti Náhorného Karabachu. Vo februári 1988 Náhorná-karabašská autonómia oznámila odchod z azerbajdžanského ZSSR. Následne Azerbajdžan pri ozbrojenom konflikte v rokoch 1992-1994 stratil kontrolu nad Náhorným Karabachom a jeho siedmimi okolitými oblasťami. Rokovania o mierovom urovnaní konfliktu prebiehajú od roku 1992 v rámci Minskej skupiny OBSE vedenej tromi spolupredsedami – Ruskom , Spojenými štátmi a Francúzskom.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov