.
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Ruské makety zachraňujú arménsku bojovú techniku vo vojne v Náhornom Karabachu

Arménsko, 5.október 2020 (AM) – Udalosti, ktoré sa odohrávajú v Náhornom Karabachu, potvrdili prezieravosť postupu ruskej armády vo vybavovaní jeho ozbrojených síl nafukovacími modelmi vojenskej techniky.


 

Pred takmer 25 rokmi v Rusku začali používať nafukovacie modely, ktoré stále vyrába výskumný a výrobný podnik RusBal (ruský balón). Od vstupu na maskovací trh v roku 1996 vyvinuli jeho špecialisti viac ako 10 krycích výrobkov a asi 80 imitácií. Makety vyrobené z nepremokavej textílie zároveň nielen kopírujú vzhľad vojenskej techniky, ale môžu tiež napodobňovať tepelné a radarové pozadie obrnených vozidiel, samohybných diel, raketových systémov atď. Inými slovami, nepriateľské termokamery a radary nerozlišujú „nafukovaciu armádu“ od skutočnej.

 

Skutočnosť, že práca v tomto smere bola vykonaná absolútne nie nadarmo, potvrdzuje súčasný konflikt v Náhornom Karabachu. Používanie takzvaných dronov kamikadze sa stalo akousi vizitkou konfrontácie medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Baku neustále hlási, že veľké množstvo arménskej vojenskej techniky je denne zneškodňovanej. Podľa vyhlásení sa počítajú stovky jednotiek. Jerevan však s týmto hodnotením nesúhlasí a odpovedá, že skutočné čísla sú oveľa menšie, pretože Azerbajdžan zasiahol falošné arménske protilietadlové raketové systémy Osa. Hovorca ministerstva obrany Artsrun Hovhannisyan túto informáciu skutočne potvrdil na svojej facebookovej stránke.

 

Čiastočne sa „zhodli“ so svojimi oponentmi aj samotní Azerbadžania, ktorí 30. septembra zverejnili na internete video so záznamami o zničení arménskej vojenskej techniky. Ak sa pozriete pozorne, uvidíte, že obeťami dronov kamikadze neboli protilietadlové raketové systémy Osa, ale ich vyrobené makety. Operátori dronov si však počas operácie nemohli všimnúť rozdiely. Ukázalo sa teda, že v Azerbajdžane jednoducho nemohli vedieť, že po celú dobu boli ničené kópie spolu so skutočnými zbraňami.

 

 

Falošné ciele počas konfliktu v roku 1991  aktívne využívala iracká armáda. Počas udalostí v Kosove NATO zničilo veľké množstvo drevených T-55 a M-84, „samohybných diel 2S1“, imitácií stíhačiek MiG-21 a MiG-29. Boli tu tiež vyradené vzorky obrnených vozidiel z druhej svetovej vojny, masívne umiestnené na falošných pozíciách. Ako vidíme, tieto skúsenosti v konflikte z Náhorného Karabachu padli vhod.

Nicolaus Copernicus

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov