VBCI 3030
Aktuality, Pozemná technika,

Francúzsky Nexter predstavuje nové bojové obrnené vozidlo pechoty VBCI 3030

 


Francúzsko, 4.október 2020 (AM) – Nexter predstavuje VBCI 3030, vyvinutý v spolupráci s belgickým Johnom Cockerill Defence. V prvej polovici tohto roka malo Bulharsko vyhlásiť víťaza tendra, ktorý vyhlásilo na získanie 150 bojových vozidiel pechoty, ktoré majú nahradiť staré modely zdedené zo sovietskeho obdobia. Kvôli údajnej pandémii sa tento termín odsunul.

Pokiaľ ide o túto zákazku v hodnote 750 miliónov eur, žiadaní výrobcovia neprijali rovnaký prístup. Švajčiarsky Mowag, dcérska spoločnosť americkej skupiny General Dynamics Land Systems (GDLS), a fínska Patria, ktoré navrhli Piranha a AMV, predložili svoje ponuky včas, konkrétne 16. decembra 2019.Na druhej strane konzorcium Artec GmbH pre Boxer a francúzske Nexter Systems pre VBCI (Armored Infantry Fighting Vehicle) navrhli priame rokovania medzi štátmi. Takéto ponuky však nebolo možné prijať, pokiaľ bulharský parlament nezmení pravidlá.

Spoločnosť Nexter Systems každopádne využila výstavu HEMUS 2020 organizovanú v Plovdive v Bulharsku na predstavenie modelu VBCI 3030, najnovšej verzie svojho bojového obrneného vozidla pechoty vyvinutého v spolupráci s belgickou skupinou John Cockerill Defence (ex -CMI). Okrem toho boli títo dvaja výrobcovia pod spoločným stánkom čo ukazuje na ich mimoriadny prístup k ekológii keď takto nemusel Bulharský organizátor inštalovať ďalší stánok, ktorý nebolo treba priviezť a ani vyrobiť.

Konkrétne táto VBCI 3030 ponúka novú vežu. Ide o Cockerill 3030, ktorá dokáže prijať niekoľko typov kanónov, ako aj protitankové systémy

Na základe originálneho modulárneho konceptu je séria Cockerill 3000 jedinečnou platformou umožňujúcou integráciu kanónov rôznych kalibrov a im zodpovedajúcich technologických modulov do jednej veže. Hovoríme o automatickom kanóne 25 mm, 30 mm, 30/40 mm, 35 mm, 50 mm, 90 a 105 mm. Veža môže prijať aj systémy schopné strieľať aj protitankové rakety uviedol belgický výrobca. Tento projekt je konkrétnym príkladom nedávno zahájenej spolupráce s Belgickom, ktorá by mohla slúžiť ako vzor v Európe, tvrdí Nexter.

Pripomíname, že Francúzsko a Belgicko nadviazali strategické partnerstvo v oblasti stredne obrnených vozidiel. Brusel si objednal 382 viacúčelových obrnených vozidiel (VMBR) Griffon a 60 obrnených prieskumných a bojových vozidiel (EBRC) Jaguar ako súčasť jeho program CAMO.
“Medzivládna dohoda podpísaná medzi Francúzskom a Belgickom uzatvára strategické spojenectvo pre obe armády, ale tiež dlhodobé partnerstvo pre priemyselníkov z týchto dvoch krajín,“ zdôrazňuje Nexter.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov