Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Sýrska operácia. Prísne utajovaný ruský útok zrušil plány Američanov v regióne

Rusko, 3.október 2020 (AM) – Výsledky päťročnej operácie ruskej armády v Sýrii možno úprimne označiť za vynikajúce. Rusko nielenže zničilo množstvo teroristov, pevne povstalo na blízkovýchodnom dedičstve Spojených štátov a vytlačilo ich na perifériu regionálnych procesov.


 

Aj keby Rusi v Sýrii neurobili nič, okrem oslobodenia Palmýry od vandalizmu islamistických fanatikov, už by to bola slávna udalosť, historická pre celú ľudskú civilizáciu. Rusko ale oslobodilo takmer celú Sýriu od teroristov. Tí zostali iba tam, kde ich USA zobrali pod svoje krídla.

 

Každá raketa je v cieli!

Sýrske ozbrojené sily s podporou ruského letectva oslobodili od teroristov 1024 osád, v dôsledku čoho 88 percent územia krajiny prešlo pod kontrolu vládnych vojsk a milícií. Pri plnení úloh boja proti terorizmu na území Sýrie vykonali ruské vzdušné sily viac ako 44 tisíc bojových letov. Každé lietadlo malo každý deň 3-4 odlety – tempo bolo viac ako pôsobivé! Takéto čísla uvádza článok v denníku Krasnaja zvezda, ktorý zverejnil pri príležitosti 5. výročia začatia protiteroristickej operácie ruskej armády v Sýrii ruský minister obrany Sergej Šojgu.

 

Ale nejde ani tak o čísla. Ide o to, z akých problémov potom Sýriu a celý svet zachránil ruský vojak.

“Situácia v Sýrii sa ukázala ako kritická. Vznikajúca situácia hrozila porážkou aktívnej armády a následkom toho by bol aj rozpad samotného sýrskeho štátu. Teroristi ovládli viac ako 70 percent územia krajiny, pokračovali v útokoch všetkými smermi a tlačili vládne jednotky zo svojich pozícií,”- pripomína si sám minister.

 

V určitom okamihu, ako píše, vyšlo najavo, že táto sila už nie je priamou hrozbou pre región, ale pre celý svet vrátane Ruska. Najnebezpečnejšie však je, že táto štruktúra v budúcnosti plánovala vnútiť celému ľudstvu svoj vlastný „poriadok“.

To však “Islamský štát” nedokázal. Celkovo 50 lietadiel ruských vzdušných síl v celej infraštruktúre militantov, spoľahlivo založenej na vývoze ropy odcudzenej zo zadržiavaných ropných polí, vykonalo deštruktívny úder. To bolo mimoriadne účinné: úder ekonomike terorizmu okamžite zničil nielen takpovediac jeho fyzickú infraštruktúru, ale hlavne jeho väzby s vonkajšími zdrojmi. S rovnakými USA a Tureckom, ktoré radi kúpovali sýrsku ropu od Islamského štátu. Spolu s IS spadala pod „distribúciu“ ďalšia teroristická skupina, ktorá bola v istom zmysle nepriateľská voči IS – „Jabhat al-Nusra“ , v súčasnosti známa ako „Hayat Tahrir al-Sham“.

 

Strategické prekvapenie pre nepriateľa

Tu by som rád prerušil čítanie článku ministra obrany a zamyslel sa nad nasledujúcim. Sýrska operácia bola koncipovaná, vypočítaná, naplánovaná a zabezpečená na neuveriteľne vysokú úroveň utajenia. Uvedenie ruského letectva a námorníctva do prevádzky 30. septembra 2015 bolo pre USA a ich spojencov v regióne a všeobecne na celom svete úplným strategickým prekvapením. To znamená, že účinok strategického prekvapenia bol úplne zabezpečený. Ako hovorí armáda, podarilo sa im chytiť Američanov so stiahnutými nohavicami. Koniec koncov, Yankeeovia si situáciu s bezprávím IS v Sýrii a Iraku skutočne celkom užili, akoby dokonca posmešne informovali napríklad o zničení dvoch teroristických bagrov.

 

Boli impozantne umiestnení v kľúčových bodoch na Blízkom východe, nasávali ropu niekoho iného a držali tu ľubovoľný počet vojakov, ktorý chceli. Ideálna situácia je, že okupovaná osoba platí za pobyt na svojom vlastnom pozemku! A aby mu zbytočné otázky neblúdili v hlave, nech si užije vojnu všetkých proti všetkým. V ktorej navyše najhorší teroristi … nespôsobovali straty americkým a spojeneckým jednotkám.

 

Je tiež potrebné dodať, že také strategické prekvapenie dokázala ruská armáda po tretíkrát od roku 2008: veľkolepý priechod cez tunel Roki v päťdňovej vojne na prinútenie Gruzínska k mieru, dômyselná operácia „zdvorilých ľudí na Kryme“ v roku 2014 – a teraz v Sýrii. A to je už slušne od hraníc s Ruskom. Operácia sa musela pripraviť tam, čo znamenalo zásobovanie sýrskej skupiny po mori. “Sýrsky expres” je najjasnejšou a zdá sa stále nedoceňovanou organizáciou bojovej operácie vo vzdialenej krajine.

A pamätám si, koľko bolo vyjadrení, že Sýria sa pre Moskvu zmení na „druhý Afganistan“, že sýrska vojna sa stane osudnou chybou Moskvy a Putina osobne! Dnes, o päť rokov neskôr, je celkom možné zhrnúť výsledky tejto „chyby“. Ktoré inšpirujú!

 

Medzisúčty inšpirujú

„Ešte aj teraz, v diskusiách, ktoré prebiehajú dodnes, vyvstáva otázka: urobilo Rusko správne, keď sa zhostilo tejto náročnej úlohy? – pýta sa Sergej Šojgu. – Zakaždým však možno tvrdiť, že misia bola v Sýrii nevyhnutná a rozhodnutie o začatí vojenskej operácie bolo správne, ak nie jediné možné. Čo máme dnes? Dôležité je, že ISIS bola definitívne porazená. Navyše môžeme so všetkou dôverou povedať, že celé medzinárodné teroristické podzemie utrpelo značné škody, že bola narušená finančná podpora organizácií a systém ich podpory zdrojov. Ďalším kľúčovým aspektom, ktorý stojí za to pridať k tomu je čisto vojenský, armádny aspekt.

 

Takmer všetci piloti vzdušných síl, takmer celá vojenská polícia a čo je najdôležitejšie, všetci najvyšší generáli a velitelia, až po veliteľov plukov a často aj práporov, prešli sýrskou operáciou a získali v nej skúsenosti v skutočných moderných bojových operáciách. Efektívnosť použitia ruských zbraní, píše Sergej Šojgu, je nepochybná:

“V dôsledku leteckých úderov a riadených striel bolo zničených 133 542 teroristických zariadení, vrátane 400 nelegálnych ropných rafinérií a 4 100 tankerov. Zlikvidovaných bolo 865 vodcov gangov a viac ako 133 tisíc ozbrojencov, vrátane 4,5 tisíc ozbrojencov z Ruskej federácie a krajín SNŠ.

Ruské zbrane potvrdili svoju silu a potenciál. Na útokoch proti teroristom sa podieľali bombardéry Tu-22M3 vybavené najmodernejšími navádzacími systémami, vysoko presnými riadenými strelami s dlhým doletom Kaliber a Ch-101. Minister obrany zároveň zdôraznil, že každá z vystrelených rakiet zasiahla určené ciele.

 

Technika tiež prešla realitou nepriateľských akcií.

“Zovšeobecnené skúsenosti s našimi činmi nám do značnej miery umožnili upraviť smerovanie ďalšieho vývoja ruskej armády a námorníctva,” – poznamenal Sergej Šojgu.

“Je tiež potrebné zdôrazniť, že v Sýrii sme mali jedinečnú príležitosť otestovať moderné a pokročilé modely ruských zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky. Žiadny, ani ten najprísnejší program na testovanie vzorky zbraní a vojenského vybavenia nebude schopný úplne odhaliť jeho bojové vlastnosti. Odhalenie všetkých výhod a nevýhod zbrane je možné dosiahnuť iba jej skutočným použitím a prevádzkou v bojových podmienkach.

Toto sa nám teda podarilo v Sýrii. V tejto krajine a v tejto vojne získala ruská armáda skúsenosti, prešla paľbou a smrťou súdruhov a súčasne, čo je obzvlášť dôležité, získala chuť víťazstiev. S malou krvou a na cudzom území.”

Alexander Ciganov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov