Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský expert Kedmi: „Zmeny sa už začali“ – vysvetlil, prečo Bielorusko uzná Krym za súčasť Ruska

Rusko 28. septembra (AM) – “Bielorusko neuznalo Krym ako súčasť Ruska, pretože jeho prezident Alexander Lukašenko presadzoval politiku viacerých vektorov a koketoval so Západom. Teraz však toto obdobie skončilo a čoskoro krajina prejde zmenami, po ktorých Minsk uzná ruské vlastníctvo polostrova.” Tento názor na internetovom kanály ITON TV, vyjadril izraelský vojenský expert a politický analytik Jakov Kedmi s tým, že príslušné zmeny sa už v Bielorusku začali.


 

Alexander Lukašenko v rozhovore s ukrajinským novinárom Dmitrijom Gordonom krátko pred prezidentskými voľbami, keď hovoril o udalostiach z jari 2014, keď sa Krym stal súčasťou Ruska, uviedol, že keby bol na mieste Ukrajincov, „bojoval by“ za polostrov no Kyjev nepreukázal žiadnu túžbu, žiadnu vôľu brániť ho.

„Prečo Bielorusko neuznalo Krym? Pretože to bolo v národnom záujme Bieloruska? Nie. Pretože to odpovedalo tomu , čo chcú bieloruskí ľudia? Nie. Lebo to bolo v súlade s manévrami, flirtovaním, ktoré Lukašenko viedol so Západom, to je všetko. Flirtovanie skončilo, “povedal Kedmi.

 

Zároveň poznamenal, že pre Moskvu nie je vôbec zásadné, aby Bielorusko uznalo jej zvrchovanosť nad Krymom, pretože to Rusku nijako nepomôže a Krym to neposilní. Kedmi však uznanie ruského vlastníctva polostrova Minskom naznačuje, pretože v Bielorusku dochádza k dôležitým zmenám, uzavrel Kedmi.

Pripomíname, že v Bielorusku od 9. augusta tohto roku neutíchajú masové protesty a nepokoje, ktoré sa začali po oznámení predbežných výsledkov predchádzajúcich prezidentských volieb tamojšou volebnou komisiou. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zareagoval vo štvrtok nahnevane na Európsku úniu a Spojené štáty, ktoré odmietli uznať jeho inauguráciu za prezidenta a ako dôvod uviedli zmanipulované voľby. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Vykrikujú, že nás neuznávajú,” povedal Lukašenko na stretnutí s čínskym veľvyslancom v Bielorusku Cchuej Čchi-mingom. Zdôraznil, že v prezidentských voľbách z 9. augusta získal napriek veľkej podpore pre jeho opozičnú súperku Sviatlanu Cichanovskú 80 percent hlasov.

„Nikdy sme nikoho nežiadali, aby naše voľby uznal alebo neuznal, aby uznal či neuznal legitimitu znovuzvoleného prezidenta,” vyhlásil Lukašenko.

 

Európska únia vo štvrtok uviedla, že Lukašenkova stredajšia inaugurácia pre šieste funkčné obdobie nemala “žiadnu demokratickú legitimitu” a prehodnotí svoje vzťahy s Minskom. Lukašenka ako legitímneho prezidenta Bieloruskej republiky po jeho inaugurácii neuznalo už v stredu viacero krajín Európskej únie. Medzi prvými toto svoje rozhodnutie oznámili pobaltské štáty Lotyšsko, Litva a Estónsko, ku ktorým sa pridali Nemecko, Česko a Slovensko. Odôvodnili to tým, že augustové voľby neboli slobodné ani spravodlivé.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov