.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

V Grécku boli dvaja ruskí námorníci odsúdení na 600 rokov väzenia za pašovanie migrantov

Grécko, 25. september 2020 (AM) – V Grécku boli dvaja ruskí námorníci odsúdení na celkovo 600 rokov väzenia za prepravu nelegálnych migrantov. Oznámil to Ivan Melnikov, viceprezident ruskej pobočky Medzinárodného výboru na ochranu ľudských práv.


 

.

 

Podľa RT boli Aleksej Igumnov a Nikita Šatalov uznaní vinnými z prepravy nelegálnych migrantov.

“Táto doba zodpovedá asi 20 rokom v ruskom systéme výkonu trestu,” vysvetlil Melnikov.

 

Je potrebné poznamenať, že zatknutí sú sami obeťami trestného činu. Dvoch mladých ľudí zo Starého Oskolu minulé leto najali námorníci, na výletnú jachtu, ukázalo sa však, že sa nechystajú prepraviť turistov, ale nelegálnych prisťahovalcov z Turecka do Grécka. Rusi sa o tom dozvedeli už na mori, keď sa na jachtu z gumových člnov presunuli desiatky utečencov z Blízkeho východu. Podľa zákona sú námorníci odsúdení od 7 do 12 rokov za každého migranta, ktorého nájdu na ich lodiach.

 

Alexej Igumnov a Nikita Šatalov

 

Samotní odsúdení si svoju vinu nepriznávajú a tvrdia, že do Turecka prišli zarobiť peniaze a venovali sa námornej preprave turistov. Raz prirazili k ich lodi člny s migrantmi. Väčšina členov posádky vystúpila z lode, ale Rusi zostali, pretože nemohli nechať ľudí zomrieť na mori. Nemohli samostatne ovládať loď, a preto vydali tiesňové volanie. Grécky súd v priebehu konania tieto argumenty Rusov nezohľadnil. Podľa aktivistov za ľudské práva je teraz v podobnej situácii v Grécku zadržaných najmenej 26 Rusov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov