Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

50 statočných: Putin chce transformovať ruský obranný priemysel novou generáciou manažérov

 


Rusko, 23. september 2020 (AM) – Obranný priemysel v Rusku má osobitné postavenie v ekonomike a národnom priemyselnom prostredí. Nielenže je najväčším priemyselným zamestnávateľom v krajine, s takmer miliónom priamych a nepriamych spolupracovníkov, ale je tiež jedným z hlavných poskytovateľov devíz na medzinárodnom trhu, samozrejme po plyne a rope. Okrem toho je to silná a trvalá rezerva hlasov pre prezidentskú stranu „Jednotné Rusko“ prezidenta Putina. Preto s ňou Kremeľ aj prezident zaobchádzajú zvlášť osobitne.

Pri príležitosti stretnutia s Výborom pre vojenský priemysel tak ruský prezident načrtol plán zameraný na rozvoj tohto odvetvia v nadchádzajúcich rokoch. Plán je založený, nie na výrobných cieľoch, ani na búrlivých oznámeniach o budúcich zbraňových systémoch. Ide však o presun manažérskych kompetencii do rúk mladších, ktorí zabezpečia budúcnosť pre toto odvetvie v súlade s budúcimi priemyselnými, technologickými a hospodárskymi požiadavkami.

Ruský prezident, ale aj jeho ministri veľmi pravidelne navštevujú významné ruské vojenské priemyselné areály

Podľa ruského prezidenta bolo vybraných zhruba 50 manažérov z novej generácie ktorí majú medzi 30 a 50 rokov. Títo budú tvoriť jadro tohto ambiciózneho plánu. Od mája sa pripojili do vojenského priemyslu a začali s programom adaptácie a výcviku pre tento sektor. Výcvik sa sústreďuje na špecifické manažérske činnosti ako aj technologické znalosti. Cieľom je samozrejme zabezpečiť novú generáciu manažérov a vymeniť existujúcu, ktorá nesie ešte otlačky sovietskych mechanizmov fungovania. Týmto krokom chce Kremeľ dostať Ruský vojenský priemysel na úroveň západného, ale hlavne Čínskeho modelu, ktorý je veľmi efektívny a Číňania ho už aplikujú približne jedno desaťročie.

Podľa všetkého nebol výber robený náhodne. Cieľom je v maximálnej miere poskytnúť vyškolený personál, ktorý je dokonale schopný previesť modernizáciu tohto segmentu, ako aj zabezpečiť dokonalú poslušnosť týchto manažérov, a to na rôznych úrovniach organizácie obranného priemyslu. Globálny výber skupiny riadiacich pracovníkov tiež pomôže vyrovnať napätie medzi spoločnosťami samotnými a sústrediť sa na celkový cieľ. Napätie medzi ruskými obrannými spoločnosťami zostáva v súčasnosti obzvlášť silné a bolo to možné vidieť na programe Nosiča útočných helikoptér v rámci projektu 23900 medzi rôznymi lodenicami v krajine.

.

Je tiež pravdepodobné, že cieľom tohto generačného šoku bude uľahčenie konsolidácie medzi rôznymi ruskými priemyselnými skupinami a podskupinami, ktoré sú dodnes silne preniknuté identitou vyplývajúcou zo sovietskeho fungovania, čo je škodlivé pre návrat Ruských vojenských výrobcov na medzinárodnú scénu. Ruskému obrannému priemyslu sa podarilo v posledných rokoch znovu získať pozoruhodné postavenie na medzinárodnej scéne s každoročným vývozom takmer 13 miliárd dolárov. Príchod nových hráčov ako Čína, alebo Turecko, rovnako ako latentná polarizácia, ktorá sa deje vo svete, by mohla zo strednodobého hľadiska vážne ohroziť trhové podiely Moskvy, nevyhnutné pre udržanie zamestnanosti, ale aj obranného úsilia krajiny.

Možno pripomenúť, že Ruský obranný priemysel produkuje vo vývoze približne 50% globálneho ročného objemu priemyselného odvetvia a v skutočnosti umožňuje armádam získavať vybavenie za neporovnateľne nízku cenu, takmer o 65% až 75% lacnejšiu ako západné štáy pre porovnateľné vybavenie. To je predovšetkým to, čo umožňuje Rusku udržiavať veľmi silný vojenský tlak na NATO napriek veľmi malému rozpočtu na obranu, ktorý je sotva väčší ako rozpočet Francúzska.

Prezident Putin neváha hrať rolu obchodného zástupcu svojho obranného priemyslu, ako napríklad v roku 2019 pri príležitosti predstavenia Su-57 tureckému prezidentovi R. T. Erdoganovi

Bude zaujímavé sledovať vývoj priemyselných paradigiem v Rusku po tejto reforme. Je skutočne možné, že Moskva plánuje, rovnako ako v prípade amerických vzdušných síl, radikálne zmeniť svoj priemyselný prístup k navrhovaniu a výrobe špecializovaného vybavenia v digitálnom a agilnom prístupe.
Tieto zmeny majú pomôcť udržať Rusko na pozícii globálneho hráča, čo je jedným z hlavných cieľov prezidenta Putina.

Tak či onak, tieto snahy potvrdzujú strategickú úlohu obranného priemyslu v krajine a veľký záujem ruského prezidenta o tento sektor z krátkodobého, strednodobého a dlhodobého hľadiska. Ak Vladimír Putin ponechá obrannému priemyslu jeho pozíciu vo svojej krajine, môže tak úspešne udržať krok s hráčmi ako sú Čína a USA v porovnaní s ktorými je Ruský priemysel zatiaľ výrazne slabší.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov