Zábery zo skúšobného odpálenia rakiet dlhého doletu raketového komplexu Hermes  vyvinutého spoločnosťou AO Konštrukčná kancelária pre vývoj a výrobu prístrojov A.G. Šipunova, zdroj: bmpd.livejournal.com
Aktuality, Pozemná technika,

Raketový komplex Hermes dokáže zničiť nepriateľské tanky na vzdialenosť 100 km

 


Rusko, 20. september 2020 (AM) – Na Medzinárodnom vojensko-technickom fóre Armija-2020, ktorý sa konal v Kubinke (Rusko) v dňoch 23. až 29. augusta 2020, bol po prvýkrát pred odbornou i laickou verejnosťou predstavený ruský raketový komplex Hermes. Raketový komplex vyvíja tulská AO Konštrukčná kancelária pre vývoj a výrobu prístrojov A.G. Šipunova patriaca pod NPO Vysokopresné systémy Štátnej korporácie Rostech. Predstavenie na pôde fóra Armija-2020 svedčí o oživení a zintenzívnení tohto programu.

Vyobrazenie bojového vozidla raketového komplexu s riadenou výzbrojou Hermes, ktorý vyvíja AO Konštrukčná kancelária pre vývoj a výrobu prístrojov A.G.Šipunova, zdroj: bmpd.livejournal.com

Odborníci, rovnako tak hostia, sa na výstave mohli bližšie oboznámiť s odpaľovacím zariadením, pozostávajúcim zo šiestich raketových kontajnerov (hlavní), ovládacím zariadením a taktiež raketami používanými predstaveným komplexom.

Zábery zo skúšobného odpálenia rakiet dlhého doletu raketového komplexu Hermes  vyvinutého spoločnosťou AO Konštrukčná kancelária pre vývoj a výrobu prístrojov A.G. Šipunova, zdroj: bmpd.livejournal.com

Podľa dostupných informácií je táto novinka rovnako účinná počas dňa i za noci. S jej pomocou je možné zničiť rôznu obrnenú techniku vrátane hlavných bojových tankov, ako aj rôzne opevnenia, či námorné alebo vzdušné ciele letiace nízkou rýchlosťou. Dostrel systému dosahuje 100 km. Raketa vážiaca (vrátane kontajneru) 130 kg, obsahuje vysoko výbušnú fragmentačnú hlavicu s hmotnosťou 30 kg. Maximálna rýchlosť rakety je 1300 metrov za sekundu.

Schéma bojového použitia raketového systému Hermes, zdroj: bmpd.livejournal.com / AO Konštrukčná kancelária pre vývoj a výrobu prístrojov A.G. Šipunova

Pre navedenie rakiet do oblasti cieľa má byť použitý rádionavigačný inerciálny systém, pre navedenie na cieľ v záverečnej fáze už má byť použité automatické navádzanie, ktorého typ nebol bližšie zverejnený. Zároveň sa priebežne počas operácie vykonáva prieskum a korekcia pomocou bezpilotných vzdušných prostriedkov, ktoré sú integrálnou súčasťou komplexu. Komplex umožňuje tak jednotlivé vypustenie rakety ako aj odpaľovanie salvou na skupinové ciele.

Jednotlivé časti komplexu Hermes sú nainštalované na trojnápravové vozidlá KAMAZ so zvýšenou priechodnosťou v teréne, vďaka čomu disponuje komplex vysokou mobilitou. Podľa výrobcu je však inštalácia komplexu možná aj na iné typy obrnenej techniky, či už hladinové alebo vzdušné.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov