.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čelí NATO sebazničeniu ? Alebo ako zlyhal svetový policajt

 


USA, 14.september 2020 (AM) – Tvárou v tvár tureckým cieľom vo východnom Stredomorí, ktoré vedú k vojenskému sprevádzaniu námorných seizmických výskumných plavidiel, Grécko a Cyperská republika nie sú sami. Toto je správa, ktorú vyslala skupina Med7, ktorá združuje sedem krajín z juhu Európskej únie: Francúzsko, Malta, Španielsko, Taliansko, Portugalska, Grécko, Cyprus.

Počas samitu organizovaného na Korzike 10. septembra skutočne Med7 vyjadrila svoju „plnú podporu“ a „úplnú solidaritu“ s ohľadom na Grécko a Cyperskú republiku kvôli opakovaným Tureckým útokom na ich zvrchovanosť a zvrchované práva, ako aj agresívne opatrenia prijaté Ankarou.

„Vyzývame všetky krajiny v regióne, aby dodržiavali medzinárodné právo, najmä medzinárodné morské právo, a vyzývame všetky zúčastnené strany, aby urovnávali svoje spory prostredníctvom dialógu a rokovaní,“ uvádza sa v článku 6 záverečného vyhlásenia, ktorým sa ukončil tento samit.

Krajiny Med7 naliehavo vyzývajú Ankaru, aby zastavila činnosť vo východnom Stredomorí a rokovala, ako ju už vyzvala Nikózia. Varovali však, „ak Turecko nepokročí v ceste dialógu a neukončí svoje jednostranné činnosti“, bude čeliť sankciám zo strany Európskej únie. Spresnili sankcie, o ktorých „by sa mohlo rokovať na zasadnutí Európskej rady 24. a 25. septembra 2020“. Ale kto zasadí sankcie Turecku?

„Verím, že bod 6 našej tlačovej správy vysiela Turecku veľmi jasný odkaz. Ak chce skutočne úprimný dialóg s Gréckom, s Cyprom a s EÚ, musí nám to dokázať zastavením všetkých jednostranných krokov a preukázať, že rešpektuje medzinárodné právo v celom rozsahu a nie selektívne, “komentoval situáciu grécky predseda vlády Kyriakos Mitsotakis. „Turecko musí zastaviť svoj výskum a všetku jednostrannú činnosť, musí zastaviť agresívnu rétoriku, vrátiť sa k rokovaciemu stolu, od ktorého odišlo v roku 2016. A samozrejme, ak sa tento konštruktívny dialóg nemôže pohnúť vpred, vždy existuje medzinárodný tribunál v Haagu, “dodal.

Tento samit Med7 bol tiež príležitosťou pre prezidenta Macrona a gréckeho predsedu vlády diskutovať o projekte strategického partnerstva medzi Francúzskom a Gréckom, ktorý bol avizovaný už 29 januára a finalizovaný v júni.
Obsah tejto dohody zatiaľ nie je známy. Grécka tlač však podáva správy o diskusiách o doložke o vzájomnej obrane. Pre grécku tlač, a najmä pre denník To Vima, je to „kľúčový bod“ tohto strategického partnerstva, ktoré sa „v prípade útoku na Grécko premieta prakticky do intervencie francúzskych síl“.

Rovnako s odvolaním sa na túto doložku o vzájomnej obrane denník To Ethnos naznačil, že podpis dohody sa uskutoční za niekoľko týždňov, pravdepodobne vo Francúzsku, za prítomnosti ministrov zahraničných vecí a obrany.
Keďže Francúzsko a Grécko sú súčasťou NATO, sú tieto dve krajiny už viazané článkom 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý stanovuje zásadu kolektívnej obrany (z čoho vyplýva, že útok proti členovi Aliancie sa považuje za útok namierený proti všetkým spojencom, pozn). Takáto doložka v dvojstrannej dohode by sa tiež mohla považovať za nadbytočnú. Len čo by sa stalo v prípade konfliktu medzi dvoma členmi NATO? Tam by bol článok 5 nefunkčný.

Francúzsko a Grécko sú navyše z dôvodu svojho členstva v Európskej únii viazané aj článkom 42-7 Zmluvy o EÚ, ktorý stanovuje, že členské štáty musia pomáhať a pomáhať všetkými prostriedkami v ich moci jednému z nich, ak je predmetom„ ozbrojenej agresie na jeho území.

Tento text, ktorý nie je záväzný, pretože sa netýka všetkých členských štátov (najmä tých, ktoré sú „neutrálne“), je dosť vágny. Nemá na rozdiel od článku 5 NATO automatický charakter, nešpecifikuje prostriedky, ktoré sa majú vykonať v prípade agresie, „pomoci a asistencie“, ktorá nemusí nevyhnutne viesť k vojenským zásahom. Môže to byť finančná pomoc alebo jednoduché oprávnenie na prelet.

FREMM

V auguste 2018 sa pán Macron navyše prihlásil k prehodnoteniu tohto článku, aby sa zabezpečilo zavedenie „kvázi automatickej solidarity“, medzi členskými štátmi, ktoré sa na tom dohodnú. Môžeme mať skutočnú solidaritu s intervenciou, ak dôjde k útoku na niektorého z nás.

Ďalším aspektom diskusií medzi Francúzskom a Gréckom zbrane. V tomto bode grécke noviny potvrdzujú, že v Aténach je záujem o obstaranie 18 stíhačiek Rafale od Francúzov. Denník Ethnos uvádza, že ide o 12 použitých lietadiel (prevzatých od francúzskeho letectva) a 6 nových. Hovorí sa tiež o ďalšej kontrakte na vrtuľníky NH-90 a nákupe rakiet.

Talianska FREMM

V otázke námorných zbraní ešte vec nie je úplne jasná. Z Gréckej tlače sa nedá jednoznačne určiť o čo presne ide a preto bude lepšie si počkať na oficiálnu správu po uzavretí dohody. V skratke ide o to, že by údajne mohli Francúzi zapožičať Grékom ich fregaty FREMM, ktoré však potrebujú samotní Francúzi, nakoľko slúžia ako náhrada vyradených fregát typu Cassard. A ďalšia otázka súvisí s požiadavkou Gréckeho generálneho štábu, ktorá nemôže byť fregatami FREMM splnená.

IIustračný obrázok FDI

V tejto chvíli vieme iba to, že prebiehajú diskusie o získaní dvoch obranných a intervenčných fregát [IDF]. Ak sa zdá, že tento projekt v posledných týždňoch naberá na obrátkach, teraz by bola uzavretá zmluva na štyri takéto plavidlá.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov