K2 Black Panther v 2010
Aktuality, Pozemná technika,

Kúpi Poľsko výrobu kórejského tanku K2 Black Panther?

 


Poľsko, 12.september 2020 (AM)  – Nie, nehovoríme o ďalšom pokračovaní rozprávky Black Panther od Marvela, ale o projekte vstupu Poľska do Juhokórejského projektu tohto tanku.

Vlani vo februári prezident Emmanuel Macron počas svojej oficiálnej návštevy Poľska naznačil, že Paríž a Berlín môžu prijať Varšavu do programu MGCS, ktorý má v úmysle navrhnúť a vyrobiť budúcu náhradu za francúzsky tank Leclerc a nemecký Leopard 2 do roku 2035. Ale odvtedy sa zdá, že sa v tejto veci nič nezmenilo. Naopak, odozvy z Poľska by teraz mohli naznačovať, že účasť Poľska na francúzsko-nemeckom programe už nie je relevantná. Juhokórejský Hyundai v súčasnosti vynakladá veľké úsilie na to, aby Varšavu zaujal svojím novým hlavným bojovým tankom K2 Black Panther, na ktorom sa podarilo obnoviť práce len pred pár mesiacmi. Tie boli pozastavené z technologických dôvodov, ale ako sa zdá, veci sa dali opäť do pohybu.

Poľský PT91 je Poľská úprava odvodená z modelu T72M1, ktorý vstúpil do služby v polovici 90. rokov

Cieľ Poľskej armády je v skutočnosti relatívne výnimočný v tejto dobe. Chcú totiž nahradiť v priebehu jedného desaťročia celú flotilu tankov T72 a PT91. Spolu ide o 500 tankov ruskej výroby, alebo poľskou verziou pôvodného T72. Poliaci chcú v druhom kroku vymeniť aj starnúce Leopard 2A4/5, ktoré boli kúpené už ako ojazdené (z druhej ruky) z nemeckej armády. To by sa malo udiať v ďalšom desaťročí, keď sa skončí životnosť tohto nemeckého modelu.
Celkový počet tankov na výmenu môže teda byť 750, alebo až 800 kusov. A keďže takéto plány nie sú bežne videné v takom počte, Poľsko predstavuje niečo, čo stimuluje chuť s nimi spolupracovať.

Varšava zrejme skončila so svojou vôľou „robiť všetko sama“, ako to bolo pred niekoľkými rokmi, keď sa úradníci z vedenia štátu mylne domnievali, že obranný priemysel Poľska by mohol sám navrhnúť a vyrobiť bojový tank novej generácie PL-01. Poľské orgány sa preto obrátili na juhokórejský Hyundai Rotem, aby dohodli možné partnerstvo vo výrobe ťažkého tanku K2 Black Panther. V januári tohto roku začali rokovania s cieľom podpísať priemyselné partnerstvo na výrobu a vývoz Juhokórejského tanku. Varšava je presvedčená, že o toto obrnené vozidlo by mohlo mať záujem niekoľko krajín východnej Európy, napríklad Slovensko a Česko. Ide už len o to, či bude vo faxoch z materských ambasád palec hore, alebo dole, prípadne kto bude pod textom podpísaný. Môžeme sa však domnievať, že keď sa Poliaci aktuálne tak veľmi priblížili k Američanom, predaj takýchto tankov aj do Slovenskej armády by nemal robiť problém.

Ťažké bojové tanky K2, boli navrhnuté v rokoch 1995 až 2008. Išlo o pokračovanie programu K1, ktorý prešiel svojim prirodzeným vývojom. K2 vstúpil do služby v 2014 v juhokórejskej armáde, ktorá má dnes v užívaní približne 100 kusov z 260 pôvodne objednaných. S hmotnosťou 55 ton sa javí ešte ako relatívne mobilný (ľahší) rovnako ako je napríklad francúzsky Leclerc, alebo ruský T90. Nemecký Leopard 2, alebo americký Abrams patria do kategórie super ťažkých.

K2 má okrem kompozitného keramického panciera aj reaktívne pancierovanie NERA (multi-impact), ako aj ochranný systém Soft-Kill vrátane radarového rušiča, laserového detektora a vrhačov dymových granátov. Čoskoro by mal byť tiež vybavený juhokórejským systémom hard-kill navrhnutým špeciálne pre tento tank a tak nahradiť systém Arena, ktorý podľa ruských zdrojov bol vybraný pre používanie na K2 čo však Juhokórejský výrobca K2 nepotvrdil. Je to pochopiteľné vzhľadom na nepriaznivé ideologické pozadie.

V každom prípade systém Arena je pokračovateľ sovietskeho Drozd-u, ktorý bol vyvinutý ešte v ZSSR koncom 70. rokov minulého tisícročia a prvý krát ho Rusi použili na svojich T55 ešte v Rusko – Afganskej vojne. Arena bola predstavená na testovanie až v roku 1995 a verejnosť ju videla v Omsku v 1997 na T-80UM-1. Pre export bola určená varianta Arena-E (Арена-Э).

120 mm kanón tanku K2 Black Panther dokáže vystreliť všetky typy západných štandardných nábojov, ako aj kórejské Smart Top-Attack Munition a KSTAM, ktorá umožňuje balistickú streľbu až do 8 km, pričom projektil bol vybavený padákom a hľadačom na vyhľadaní svojho cieľa.

Systém Arena

Munícia KSTAM umožňuje diaľkovú protitankovú balistickú paľbu. Vďaka padáku, ktorý sa v určitej fáze letu otvorí sa jeho rýchlosť (projektilu) spomalí a začne fáza vyhľadania a navádzania na cieľ.

.

Výroba modelu K2 bola pozastavená v rokoch 2017 až 2019 po ťažkostiach, ktorým čelil výrobca vzhľadom k tomu, že juhokórejskí výrobcovia neboli schopní dodať dostatočne robustnú a spoľahlivú prevodovku do tohto tanku. Prvá séria 100 tankov dodaných v rokoch 2015 až 2017 bola vybavená nemeckými komponentmi. V máji 2019 sa výroba obnovila a finálna verzia K2 má vlastnú prevodovku, 12 valcový motor s kvapalným chladením Doosan DV27K s výkonom 1500 koní ponúkajúci uspokojivý výkon k jeho hmotnosti (27,27 koní / tonu). Tank môže podľa výrobcu dosiahnuť rýchlosť na rovnej ceste až 70km/h a 50km na nespevnenom povrchu.

Leclerc

Európsky trh
Zlá správa pre potenciálnych Európskych výrobcov je, že EÚ krajiny nie sú ani napriek veľkým finančným dotáciám z EÚ nijako viazané na Európskych dodávateľov. Preto môže ako Poľsko, tak aj ktorákoľvek iná krajina kúpiť čokoľvek a odkiaľkoľvek. Žiadnu členskú krajinu to nijako nesmeruje k osloveniu lokálnych výrobcov trebárs na úrovni V4, kde sme mali výborné skúsenosti s vojenskou výrobou. Žiaľ, peniaze poputujú do Južnej Kórei a teda nezostanú v strednej Európe. Stále trpíme pocitom, že ak je niečo z veľkej diaľky, je to vždy lepšie než to isté vyrobené u suseda. Projekt Francúzsko-Nemeckého tanku by nemal byť náhodou Európsky projekt so spoločným benefitom pre všetky krajiny EÚ? Ťahúni EÚ sa rozhodli sami pre vlastný prospech, alebo je za tým ešte niečo iné?

K2 bude preto s najväčšou pravdepodobnosťou pre Poľsko výnosný projekt. K2 Black Panther prichádza totiž na trh v momente zvyšujúceho sa dopytu, zatiaľ čo európska ponuka v segmente takmer neexistuje. Z tradičných výrobcov európskych ťažkých obrnených vozidiel v súčasnosti zostáva iba Francúzsko so svojim Leclercom, ktorý vo svojej dobe bol skutočne technologická špička a Nemecko a jeho veľmi ťažký a veľmi drahý Leopard 2A7+, ktorý je schopný reagovať na prípadnú novú objednávku akú napríklad dalo Maďarsko na 44 nových Leopardov 2A7+ a 12 kusov 2A4.

KMW si zachovala výrobnú kapacitu, ktorá jej umožňuje plniť aj keď len náhodné objednávky, ako už spomínaná, ktorá prišla z Maďarska. Objednávky v zbrojnom priemysle dokážu zmiesť zo stola skutočne najrôznejšiu špinu. Preto je možné, že Maďari tak boli donútení urobiť vzhľadom k ich otvorenému negatívnemu postoju k rôznym otázkam v EÚ a museli si tak udobriť vodcov tejto novej ríše.

Rusko je opäť vedené ako hlavná potenciálna hrozba v Európe, ktorá si môže vyžadovať použitie ťažkých tankov. Tiež treba pripomenúť, že si Rusi zachovali si na rozdiel od európanov linky na výrobu T90 a teraz nových T14, alebo na modernizáciu flotily T72 a T80. Táto skutočnosť vyvoláva reálnu výzvu pre viaceré Európske krajiny. Najmä vo východnej Európe môže umelo vyvolaný duch Ruskej hrozby donútiť siahnuť po nových a lacných tankoch ako je práve K2 Black Panther. To by umožnilo Poliakom a Južnej Kórei výrazne posilniť pozície na tomto trhu.
Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov