.
Aktuality, Pozemná technika,

Rumunsko privítalo svoje prvé protiletecké systémy Patriot

 


Rumunsko, 1.september 2020 (AM) – Rumunsko prijalo prvý americký systém protivzdušnej obrany MIM-104  Patriot Configuration 3+. Systém bol v auguste 2020 poslaný do Národného výcvikového strediska protivzdušnej obrany „Brigádny generál Ion Bungescu“ v Capu Midia. Po jeho úplnom prebratí sa začne výcvik personálu 74. pozemného-vzdušného pluku rumunskej armády. Systém bude zaradený do prevádzky v roku 2021 a výcvik zabezpečia americkí špecialisti.

Nákup Patriotov Rumunskom sa začal v roku 2017, keď parlament 21. novembra 2017 schválil nákup siedmich batérií tohto systému podpísaním kúpnej zmluvy v 2017 za sumu 4,64 miliárd dolárov. Letectvo použije štyri batérie a tri si ponechajú pozemné sily.

.

24. mája 2018 Americké ministerstvo obrany podpísalo základnú zmluvu s Raytheon Integrated Defense Systems na výrobu prvej batérie Patriot pre Rumunsko. 1. novembra 2018 bola potvrdená možnosť ďalších troch batérií Patriot. Každá batéria pozostáva zo štyroch odpaľovacích zariadení M903, 1 radaru AN / MPQ-67 a systému riadenia paľby AN / MSQ-132.

Rumunský minister obrany Nicolae-Ionel Ciuca sa 21. júla 2020 stretol s podpredsedom Lockheed Martin-u pre strednú a východnú Európu Martinom Dennisom Göge. Počas diskusie bola téma na stole rovnaká ako tá, ktorá doviedla do SK útočné F-16. Ďalším bodom jednania bola implementácia raketometov HIMARS a radarmi pre sledovanie strednej a malej výšky.

Rumunsko zhabalo tanky z Ruska určené pre Srbsko

Tak ako pri každom obchode, niekto na tom zarobí. Veľmi často však existujú rôzne vplyvy, ktoré spôsobia, že aj úplne zbytočné veci (ako napríklad F-16 pre SK armádu) sa jednoducho predajú. Slovo “úplatok” je škaredé a preto v obchode sa mu hovorí provízia za sprostredkovanie obchodu. V štátnej službe je to však nemysliteľné a preto sa objavil pojem lobing, ktorý dokáže svojou mocou predať aj ľad eskimákovi v Grónsku.
Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov