.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko už pracuje na nástupcovi svojho nového tanku Armata T-14

Rusko, 27. august 2020 (AM) – Armata T-14, predstavená v roku 2015 počas veľkej vojenskej prehliadky, ktorá sa konala 9. mája v Moskve, uviedla na trh novú generáciu tankov, ktoré čoskoro vstúpia do služby s ruskými pozemnými silami.


 

Odvtedy sa začala výroba tohto tanku, ktorý sa testoval aj v bojoých podmienkach v Sýrii, na základe zmluvy na relatívne obmedzený počet 132 kusov. Počet 132 bol objednaný z pôvodne požadovaných 2300. Ministerstvo obrany však rozhodlo napokon ináč a dalo prednosť tanku T-90M “Proryv”, ktorý má niekoľko najnovších technológii z Armaty.

 

Armata T-14 je “drahá, pretože stále prechádza ďalším testovaním a aktualizáciou po tom, čo ministerstvo obrany požiadalo o ďalšie technické riešenia s cieľom začať dodávky výrobných jednotiek od budúceho roka v rámci existujúcej zmluvy “, povedal v apríli ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov.

 

Armata T-14 je vybavená diaľkovo ovládanou vežou vyzbrojenou kanónom 125 mm, protitankovými raketami Sokol a guľometom 12,7 mm, takisto je Armáda T-14 vybavená aktívnou ochrana Afganit a množstvom senzorov, radarov a kamier s vysokým rozlíšením. S hmotnosťou 57 ton je tank poháňaný dieselovým motorom CTZ A85-3A so šestnástimi valcami usporiadanými v „X“, s výkonom až 1 500 koní (v nebojovom režime 1200 koní). Posádka, traja muži, sú umiestnení v obrnenej viacvrstvovej kapsuli a stačia na uvedenie tanku do činnosti.

 

„Výskyt ťažkých bojových vozidiel bez posádky je otázkou času. V rámci výskumnej a vývojovej štúdie, ktorú zadalo ministerstvo obrany, sa špecialisti spoločnosti zaoberajú tvorbou robotických bojových vozidiel. Počas tejto práce bol tank T-14 Armata testovaný aj v bezpilotnom režime, “uviedol výrobca.

 

Ruský tank Armata testovali v bezpilotnom režime

 

Robotické ťažké obrnené vozidlá sú už takmer realitou. Z tohto dôvodu Briti zvažujú stiahnutie svojich tankov Challenger 2 z prevádzky pretože prostriedky potrebné na ich modernizáciu by sa mohli použiť na vývoj takýchto zariadení. USA a ani Rusko nemajú rovnaký postoj.

 

Americká armáda, ktorá sa stále zaoberala „robotickým“ pancierovaním, nedávno vykonala experiment, ktorý zahŕňal integráciu bezpilotných vozidiel M113 a Stryker do manévrov organizovaných v tábore Red Devil [Colorado]. Výsledok: Zatiaľ čo niektoré z používaných technológií zanechali silný dojem, iné sa správali ako nezrelé ovocie a vyžadujú ešte príliš veľa práce k tomu, aby dozreli. V každom prípade je to pozorovanie generála Rossa Coffmana, vedúceho programu americkej armády. Jednou z výziev je bezpečný prenos údajov.

 

Bojová technika ovládaná ľuďmi má v porovnaní s robotom nespornú nevýhodu v nutnosti udržať posádku pri živote a ešte k tomu v stave, aby mohol obsluhovať zariadenie. Robotické prvky sú však závislé predovšetkým na energii a prenose informácie či na diaľku, alebo v rámci seba samého. Táto téma je nekonečná a záleží len na uhle pohľadu, pre ktorú verziu sa prikloní v danom čase daný minister obrany, alebo výberová komisia.

 

Rusko pripravuje dodávky tankov Armata do zahraničia

 

Z osobných skúseností viem, že žiadne super moderné technológie v reálnom boli príliš dlho neobstoja. A najdlhšiu výdrž zaznamenávajú práve tie najjednoduchšie, mechanické systémy, ktoré potrebujú čo najmenej externej energie (nafta, voda, elektrina), prípadne nutných dát k ich činnosti (GPS, radary, vysielačky …). Je jasné, že výrobcovia zbraní sa predvádzajú čo všetko dokážu zakomponovať do novej zbrane. K tomu slúžia výstavy rôznych zbrojných systémov, kde si môžeme na vlastné oči pozrieť, ako nás môžu zabiť. Tešíme sa z toho, keď vidíme ako sa bude správať nový tank, prípadne ako ďaleko a s akou presnosťou strieľa ten, či onen kanón.

 

Kto z nás si však položil otázku, ako sa bude cítiť, keď bude na neho mieriť takáto zbraň? Skutočne mi môžete veriť, že som bol niekoľko krát šťastný, že zbraň oproti mne bola nepresná, alebo jej obsluha bola unavená… Ale už len ostrý prenikavý zvuk guľky, ktorá ti preletí okolo hlavy ti môže spôsobiť veľkú traumu. Takáto skúsenosť ti dá poznatok, že aj ty môžeš byť cieľom. V každom prípade je nutné pochopiť a to bez toho, aby ste každý kvôli tomu išli riskovať krk do reálnej vojny, že zbrane sú svinstvo a vojna ešte väčšie. Pohľad na blízkych, zabitých akoukoľvek zbraňou spôsobí v každom z nás rôzne emócie. Pokiaľ nezažiješ, nevieš.

Adam Riečanský

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov