Ilustračné foto: Testovacie lietadlo F/A-18F Super Hornet Block III amerického námorníctva, zdroj: topwar.ru/NAVAIR (forbes.com)
Aktuality, Letectvo,

Američania testujú možnosť vzletu stíhačky F/A-18E/F z paluby indickej lietadlovej lode INS Vikramaditya

 


USA, 26. august 2020 (AM) – USA pokračujú vo svojich snahách presvedčiť Indiu o schopnostiach svojich stíhacích lietadiel. Tentokrát sa podujali dokázať indickým predstaviteľom, že palubné stíhačky F/A-18E/F Super Hornet sú schopné vzlietnuť zo skokanského mostíka na palube indickej lietadlovej INS Vikramaditya. Pripomíname, že India v rámci medzinárodného tendra stále nevybrala stíhacie lietadlo pre svoje palubné letectvo za účelom obnovy a doplnenie letového parku. Aktuálne prevádzkuje palubné lietadlá ruského pôvodu, MiG-29K/KUB.

V samotnej Indii sa už viackrát písalo, že práve stíhačka F/A-18E/F Super Hornet nemá veľkú šancu uspieť, pretože nie je vhodná pre použitie na „súčasných i budúcich” indických lietadlových lodiach – v súčasnosti prevádzkuje India jednu lietadlovú loď – INS Vikramaditya (bývalý sovietsky lietadlový krížnik Baku / ruský Admirál Gorškov). Druhá indická lietadlová loď INS Vikrant, tiež typu STOBAR, je ešte v procese stavby, čoskoro však má byť testovaná a následne by mala byť v roku 2022 zaradená do služby.

V Spojených štátoch ale tvrdia, že India by ešte nemala „odpisovať” ich palubné stíhacie lietadlo F/A-18E/F Super Hornet. Jednou z príčin takéhoto tvrdenia je práve prebiehajúce „preverovanie možností palubnej stíhačky ohľadom vhodnosti pre vzlet zo skokanského mostíka a teda pre indickú lietadlovú loď Vikramaditya”. Spoločnosť Boeing totiž podľa posledných správ uskutočňuje testy vzletov svojich lietadiel F/A-18 Block III Super Hornet „z paluby lietadlovej lode typu STOBAR”, z ktorej palubné stíhačky vykonávajú vzlet pomocou skokanského mostíka.

Podľa Američanov je ich palubná stíhačka, po vykonaní určitých modifikácií, „schopná vzlietnuť” z paluby lietadlovej lode INS Vikramaditya. Uvedené testy sa uskutočnili na pevnine, na skúšobnom skokanskom mostíku nachádzajúcom sa na leteckej základni amerického námorníctva Patuxtent River v štáte Maryland.

Podobné testy však neprebiehali úplne po prvýkrát –  na zábere je palubná stíhačka F/A-18A Hornet počas vzletu z „pozemného” skokanského mostíka v rámci testov na konci 80. rokov, zdroj: thedrive.com/public domain

Tieto testy údajne preukázali požadovanú schopnosť stíhačky F/A-18E/F Super Hornet v rámci špeciálne nasimulovaného procesu vzletu bez použitia katapultu. Je vhodné poznamenať, že indická lietadlová loď, keďže je to vlastne prerobený bývalý sovietsky lietadlový krížnik, nedisponuje katapultom.

Úspešné pristátie palubnej stíhačky MiG-29K na palube indickej lietadlovej lode INS Vikramaditya :

Prvé pristátie indickej ľahkej palubnej stíhačky HAL Tédžas na palube indickej lietadlovej lode INS Vikramaditya:

Okrem správ v americkej tlači  sa uvedenej správe o testovaní venovali aj v indickej tlači, tí najpovolanejší, teda vojenskí predstavitelia z indického námorníctva sa však k situácii zatiaľ nijako nevyjadrili.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov