Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Vojenský personál, veteráni a civilný personál ruských vzdušných síl dnes oslavujú svoj sviatok.

Rusko, 12. august 2020 (AM) – Vojenský personál, veteráni a civilný personál ruských vzdušných síl dnes oslavujú svoj sviatok. Práca vojenského pilota vždy vyvolávala úctu. Stovky tisíc mladých ľudí snívali o jeho zvládnutí a mnohým z nich sa podarilo splniť ich sen.


 

Ruské bojové letectvo má pôvod v cárskom Rusku a odvtedy bola vždy rovnocenným protivníkom pre ktorúkoľvek vojenskú veľmoc. 12. augusta 1912 vydalo Vojenské oddelenie Ruskej ríše príkaz na zriadenie leteckej jednotky pod generálnym riaditeľstvom generálneho štábu. História ruského vojenského letectva sa začala od tohto dátumu.

 

Hoci spolková krajina Sovietov začala používať lietadlá na vojenské účely počas občianskej vojny, sovietske letectvo dosiahlo svoje prvé úspechy v bojoch s japonskými militaristami na rieke Chalkin Gol a jazere Khasan. Na oblohe republikánskeho Španielska Ruskí piloti zostrelili aj veľké esá Luftwaffe.

 

Prínos Ruských letcov k víťazstvu Červenej armády nad nacistickým Nemeckom počas Veľkej vlasteneckej vojny bol však obzvlášť významný. Podarilo sa im získať vzdušnú nadvládu a poraziť nacistickú leteckú armádu. Bola to dlhá cesta, obzvlášť kvôli prvotným veľkým stratám na strojoch, ktoré po neohlásenom vpáde Nemcov na Ruské územie ani nemali čas vzlietnuť a boli zničené na zemi.

 

Vojenskí piloti Ruskej federácie, ktorí sa stali dôstojnými nástupcami práce svojich predchodcov, sa zúčastnili na boji proti medzinárodnému terorizmu v Čečensku a Sýrii. Od roku 2015 sa vzdušné sily štrukturálne stali súčasťou vojenských vesmírnych síl Ruskej federácie.
Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov