Ilustračné foto
Aktuality,

Ďalší odhalený agent – v Sevastopole bol zatknutý príslušník ruskej armády za vlastizradu v prospech Ukrajiny

Rusko, 31. júl 2020 (AM) – Ruské bezpečnostné sily zadržali v Sevastopole vojaka Čiernomorskej flotily RF. Je obvinený z práce pre ukrajinskú vojenskú rozviedku.


“Federálna bezpečnostná služba Ruskej federácie v meste Sevastopol zadržala príslušníka Čiernomorskej flotily, ktorý zhromažďoval a odovzdával informácie obsahujúce štátne tajomstvo Hlavnému riaditeľstvu spravodajskej služby Ministerstva obrany Ukrajiny,” uvádza úrad vo svojom vyhlásení.

 

Bolo začaté trestné stíhanie podľa paragrafu Vlastizrada, Kedy konkrétne došlo k zadržaniu, nie je upresnené, ale je známe, že súd už umiestnil vojaka do väzby.

“Tajné služby Ukrajiny využívajú svoje zostávajúce zdroje na Kryme na vykonávanie výzvedných aktivít proti Rusku, uviedol bývalý riaditeľ Centra pre styk s verejnosťou FSB, člen Najvyššej rady hnutia Silné Rusko, generál Alexander Michajlov.

 

“Od zjednotenia Krymu s Ruskom uplynula príliš krátka doba, je tam ešte stále veľa ľudí, ktorí majú blízkych príbuzných na Ukrajine, je celkom možné, že patria k tým, ktorí pracujú v tajných službách Ukrajiny alebo v bezpečnostných orgánoch. Je to prirodzený proces, kedy včera bratský štát začal pracovať proti Rusku. A samozrejme využívajú zostávajúce zdroje na Kryme k získaniu výzvedných informácií, “povedal Michajlov. Zdôraznil, že práve z tohto dôvodu je FSB na Kryme “v režime zvýšenej pohotovosti”.

“Sú tam ľudia, ktorí sú buď sklamaní, alebo začali pracovať pre zahraničné tajné služby za peniaze. Nezabudnime, že územie Krymu bolo dlhý čas súčasťou iného štátu, a preto musíme byť vždy pripravení na akýkoľvek obrat udalostí, “povedal generál FSB.

V júli FSB zadržala poradcu šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Ivana Safronova. Následne bol obvinený za špionáž v prospech Českej republiky.

Podľa údajov FSB bol v roku 2012, keď ešte pôsobil ako novinár, najatý českou tajnou službou, pre ktorú zo zištných dôvodov zhromaždil a odovzdal v roku 2017 jej zástupcovi informácie o dodávkach ruských zbraní do Afriky a o pôsobení ruských ozbrojených síl na Blízkom východe, ktoré sú štátnym tajomstvom. Konečným príjemcom utajovaných informácií boli Spojené štáty americké. V pondelok 13. júla vznieslo vyšetrovanie oficiálne obvinenie z vlastizrady. Safronov svoju vinu popiera. Pred svojím pôsobením v agentúre Roskosmos pracoval Safronov v novinách Vedomosti a Kommersant a zaoberal sa vojenskou a vesmírnou tematikou. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že zadržanie Safronova nie je spojené s jeho novinárskou prácou.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov