Ilustračné foto
Aktuality,

Nemecko pozastavuje export zbraní do Číny kvôli spornému zákonu

Nemecko, 30. júl 2020 (AM ) – Nemecko pozastavuje vývoz zbraní a produktov dvojitého využitia do Hongkongu v rámci reakcie Európskej únie na uplatnenie čínskeho zákona o národnej bezpečnosti. Informoval o tom nemecký minister zahraničia Heiko Maas. V komentári k opatreniam, ktoré EÚ schválila voči čínskym úradom, Maas podotkol, že európske štáty musia “hovoriť jedným hlasom”, keď chcú zastať svoje hodnoty vo vzťahoch s mocnosťami podobnými Číne.


“Čo sa týka Nemecka, začali sme podnikať prvé kroky. Znamená to aj okamžité pozastavenie vývozu zbraní a citlivého tovaru dvojitého využitia do Hongkongu, voči ktorému sa teraz bude správať ako k súčasti ostatnej Číny, “povedal Maas.

Hongkonský zákon o ochrane národnej bezpečnosti  vstúpil do platnosti 30. júna a stanovuje pravidlá pre prevenciu a trestanie štyroch druhov trestných činov spáchaných v meste, teda za separatistické aktivity, pokusy o podkopanie štátnej moci, teroristickú činnosť a spoluprácu so zahraničnými štátmi, alebo silami za účelom ohrozenia národnej bezpečnosti. Zákon vyvolal nespokojnosť protivládnych síl v Hongkongu a rady západných činiteľov, ktorí ho považujú za túžbu Pekingu sprísniť kontrolu nad autonómiou.

Rada EÚ v tejto súvislosti informovala o balíku opatrení, ktorý pripravila voči čínskym úradom. V Bruseli zároveň poznamenali, že pokračujú v kontrole a budú limitovať export zariadení a technológii do Hongkongu, keď existujú obavy z ich zneužitia pre sledovanie a represie. Čína na krok Bruselu zareagovala protestom a slovami o neprípustnosti zasahovania do svojich vnútorných záležitostí.

 

“Hongkong je osobitná administratívna oblasť Číny. Otázky Hongkongu sú iba záležitosťou Číny a žiadna ďalšia cudzia organizácia či štát sa nemôžu do toho miešať. Rokovanie EÚ porušilo základnú zásadu medzinárodných vzťahov, teda nezasahovania do vnútorných záležitostí iných štátov, “uviedli na čínskom ministerstve zahraničia.

 

Po troch rokoch klesajúcich vývozov zbraní a vojenského hardvéru sa stav v roku 2019 v Nemecku obrátil a vývoz zbraní dosiahol takmer 8 miliárd eur. Podľa konkrétnych údajov ministerstva hospodárstva o vývoze nemeckých zbraní od januára do polovice decembra 2019 vývoz vzrástol o 65% v porovnaní s rokom 2018 a dosiahol rekordných 7,95 miliárd eur. Dvaja významní nemeckí odberatelia zbraní, Egypt na druhom mieste a Spojené arabské emiráty (SAE) na mieste deväť, boli aktívnymi účastníkmi vojny v Jemene, napriek vládnym ubezpečeniam, že Nemecko už tieto krajiny vyzbrojovať nebude.

 

Vývoz zbraní, vozidiel a vojnových lodí schválený nemeckou vládou prekonal predchádzajúci rekord z roku 2015, po ktorom nasledovali tri po sebe nasledujúce roky poklesu hodnoty vývozu. Z údajov vyplýva, že celkové vývozné licencie Nemecka už v minulom roku prekročili celkovú sumu 5,3 miliardy eur.

 

Najkontroverznejším vývozom je vývoz do takzvaných tretích krajín. Krajín ktoré nie sú definované ako člen Európskej únie, alebo NATO. Podiel celkového vývozu do tretích krajín sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom síce znížil, z 52,9% na 44,2%, čiastočne však z toho dôvodu, že sa zvýšil celkový predaj. V absolútnom vyjadrení sa predaj do tretích krajín zvýšil o 1 miliardu eur a päť z 10 najdôležitejších vývozných destinácií boli tretie krajiny.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov