Ilustračné foto
Aktuality,

Irán sľubuje odvetu za “teroristické” aktivity amerických stíhačiek vedľa jeho civilného lietadla

Irán, 28. júl 2020 (AM ) – Teherán podnikne také opatrenia, že USA budú ľutovať ohrozenia iránskeho civilného lietadla, ku ktorému došlo minulý týždeň, vyhlásil hovorca iránskeho ministerstva zahraničia Abbas Mousavi. Manévre amerických lietadiel vo vzdušnom priestore Sýrie a Libanonu voči lietadlu spoločnosti Mahan Air boli podľa jeho slov nebezpečné, označil ich za “teroristické” a porušujúce medzinárodné pravidlá.


 

“Ministerstvo zahraničia za podpory Generálneho štábu Ozbrojených síl, súdnych orgánov a Organizácie civilného letectva podnikne príslušné opatrenia, ktoré donútia Američanov, aby ľutovali to, čo urobili,” cituje Mousaviho agentúra Fars.

Iránska organizácia civilného letectva skôr informovala, že Irán vyjadril protest v Rade ICAO a požiadal, aby boli okamžite prerokované úkony amerických stíhačiek, ktoré sa priblížili k iránskemu civilnému lietadlu spoločnosti Mahan Air, ktoré letelo z Teheránu do Bejrútu. Pristálo v Bejrúte, vysadilo cestujúcich, bolo dotankované a vrátilo sa do Teheránu.

 

K incidentu došlo vo štvrtok, niekoľko cestujúcich a členov posádky bolo zranených, pretože pilot musel vykonať manéver, aby sa vyhol zrážke.

 

USA zasa oznámili, že lietadlo F-15 amerického vojenského letectva sprevádzalo iránske lietadlo vo vzdialenosti jedného kilometra, čo je v súlade s medzinárodnými pravidlami. Potom, čo americká stíhačka identifikovala lietadlo ako civilný stroj Mahan Air, sa vzdialila na bezpečnú vzdialenosť.

 

“Podobné akcie sú nielen protizákonné a nebezpečné, ale je to zahrávanie sa so životmi nevinných ľudí,” vyhlásil predtým Mousavi a dodal, že napriek vyhláseniam amerických vojakov, ktoré označil za výsmech, nedodržali americkej stíhačky bezpečnú vzdialenosť.

 

Americkí vojaci majú čakať ťažké následky svojho “provokačného správania” voči iránskemu civilnému lietadlu, povedal asistent iránskeho parlamentného predsedu pre medzinárodné otázky Hosein Amir Abdollahian. Priblíženie sa amerických stíhačiek k iránskemu civilnému lietadlu podľa neho ukázalo, že prítomnosť cudzích síl v regióne je vážnou hrozbou pre mier a bezpečnosť na Blízkom východe.

“Americkí vojaci musia čakať ťažké následky svojho provokačného správania,” dodal Abdollahian na Twitteri.

 

Minulý týždeň civilná linka iránskej leteckej spoločnosti Mahan Air letela z Teheránu do Bejrútu, keď ju zachytila americká stíhačka F-15. K incidentu došlo na oblohe nad Sýriou.  Na palube lietadla to spôsobilo paniku medzi cestujúcimi. Iránske médiá ohlásili niekoľko zranených, keď sa pilot pokúsil uniknúť zrážke s F-15. Z dôvodu zranení na palube lietadlo s cestujúcimi vykonalo núdzové pristátie v Bejrúte. Pri incidente nedošlo k žiadnym obetiam na životoch. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Mousaví povedal, že krajina preskúma všetky okolnosti incidentu a prijme potrebné opatrenia.

 

Incident na oblohe: Americká F-15 spôsobila paniku a zranenia na palube Iránskeho civilného letu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov