Ilustračné foto
Aktuality,

Teroristi zaútočili na obce v troch sýrskych provinciách

Sýria, 26. júl 2020 (AM ) – Teroristi skupiny Fronta an-Nusrat ostreľovali obyvateľstvo obcí v sýrskych provinciách Idlib, Latakia a Aleppo, oznámil na brífingu kontraadmirál Alexandr Ščerbickij, riaditeľ ruského Centra pre zmierenie znepriatelených strán v Sýrii.


 

“Počas posledných 24 hodín bolo zaznamenaných deväť útokov: jedno ostreľovanie obce KASTAL-Kallas v provincii Latakia, dve ostreľovania obce Ruaiha, jedno ostreľovanie obce Kuchbania, jedno ostreľovanie obce Bsakla, jedno ostreľovanie obce Maaret-Muhos, jedno ostreľovanie obce Dadich, jedno ostreľovanie obce Džubas v provincii Idlib, jedno ostreľovanie obce Hantunin v provincii Aleppo, “vyhlásil Ščerbickij.

 

Ruská vojenská polícia naďalej hliadkuje na niekoľkých trasách v provincii Aleppo. Takisto vojenské lietadlá vykonávali letecké hliadky pozdĺž trasy: letisko Kámišlí – Tell-Tamer – Saluki-Atik – Tell-Tamer – letisko Kámišlí.

Ruské letectvo zlikvidovalo dvoch tureckých vojakov pri nálete na teroristov v Sýrii – Turecko žiada USA o systém Patriot proti Rusku

Situácia v Idlibe

Situácia v Idlibe sa vyhrotila po tom, čo 27. februára zahájili teroristi skupiny Haját Tahrír al-Sam * veľký útok na pozície sýrskej armády, ktorá tiež odpovedala streľbou. Pod paľbu sa ale dostali tiež tureckí vojaci. Ruské ministerstvo obrany zdôraznilo, že sa tam vôbec nemali nachádzať.

 

V dôsledku zrážok bolo zabitých 33 tureckých vojakov a vyše 30 ich utrpelo zranenia. Hneď po správach o obetiach medzi tureckými vojakmi podnikla ruská strana opatrenia na zastavenie streľby zo strany sýrskej armády. Bola tiež zaistená bezpečná evakuácia mŕtvych a ranených vojakov. Ruské letectvo nebolo v týchto zrážkach nasadené, oznámilo ministerstvo obrany RF.

Minister zahraničia RF Sergej Lavrov poukázal predtým na to, že Turecko nesplnilo množstvo kľúčových záväzkov na prekonanie problémov okolo Idlibu. Ankara najmä nedokázala oddeliť od teroristov ozbrojenú opozíciu, ktorá si želá dialóg s Damaskom.

Podľa dohody uzatvorenej v roku 2017 na rokovaniach zástupcov Ruska, Iránu a Turecka v Astane (dnes Nur-Sultan) boli vytvorené 4 zóny zmiernenie napätia. Tri z nich už kontroluje od roku 2018 Damask. Štvrtú zónu, ktorá sa nachádza v provincii Idlib a čiastočne v susedných provinciách Latakia, Hamá a Aleppo, sýrska vláda zatiaľ neovláda, táto zóna bola obsadená teroristami z Frontu an-Nusrat. V septembri 2018 sa Moskva a Ankara dohodli v Soči o vytvorení demilitarizovanej zóny v Idlibe, kde sa nachádza viac ako 10 rôznych teroristických útvarov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov