Podľa úradov v Soule sa Južná Kórea stala desiatou krajinou na svete, ktorá má vlastnú komunikačnú družicu slúžiacu výhradne na vojenské účely. Družica má byť do dvoch týždňov navedená na stanovenú obežnú dráhu vo výške 36.000 kilometrov. Juhokórejská armáda nad ňou prevezme kontrolu v októbri po ukončení fázy testovania.

 

Spojené štáty a Washington sú blízkymi spojencami. USA majú v Južnej Kórei 28 500 vojakov. Ich vzťahy však v posledných rokoch častokrát komplikovali rozdielne prístupy k politike Pchjongjangu či zodpovednosti za zdieľanie nákladov na obranu.

 

Buduje Severná Kórea nové stredisko pre raketový vývoj neďaľeko Pchjongjangu? Najnovšie fotografie
Aktuality, Letectvo,

Južná Kórea vypustila svoj prvý vojenský satelit. Video

Raketa Falcon 9 so satelitom ANASIS-II, mys Canaveral na Floride [foto: AFP]
USA, 22. júl 2020 (AM ) – Družica ANASIS-II má posilniť juhokórejské obranné kapacity voči potenciálnej hrozbe zo strany Severnej Kórey, ktorá disponuje jadrovým arzenálom. Nosná raketa Falcon 9 s juhokórejskou družicou odštartovala z Mysu Canaveral na Floride. Spoločnosť SpaceX potvrdila, že satelit sa podarilo úspešne umiestniť na obežnú dráhu okolo Zeme 32 minút po štarte v pondelok večer miestneho času.


 

Americké ministerstvo obrany zvažuje “úpravy” vojenskej prítomnosti v Južnej Kórei a vo zvyšku sveta v rámci posunu od potláčania nepokojov v oblasti širšieho Blízkeho východu k dôrazu na Čínu, uviedol v utorok minister obrany Mark Esper, ktorého citovala agentúra AP. Esper povedal, že zatiaľ nevydal rozkaz na stiahnutie vojakov z Južnej Kórey. Bez uvedenia detailov dodal, že namiesto trvalého umiestnenia jednotiek presadzuje dočasné umiestnenie, ktoré dáva americkým jednotkám väčšiu flexibilitu pri riešení konfliktov na celom svete.

 

V Južnej Kórei je v súčasnosti približne 28.500 amerických vojakov s cieľom odstrašiť Severnú Kóreu. Americký prezident Donald Trump od svojho nástupu žiada, aby Južná Kórea za americkú vojenskú prítomnosť platila viac. Pentagón uviedol, že Esper o tejto záležitosti v pondelok telefonoval so svojím juhokórejským náprotivkom. Detaily telefonátu neboli bezprostredne známe. Začiatkom júla Esper schválil stiahnutie 9500 vojakov z Nemecka. Zatiaľ nie je jasné, či sa vojaci vrátia domov alebo ich ministerstvo obrany umiestni inde vo svete.

Budeme zvažovať úpravy na všetkých miestach, aby sme optimalizovali naše jednotky,” dodal Esper.

Američania majú vojakov v Južnej Kórei od vojny z rokov 1950 – 1953, v ktorej bojovali proti severokórejskej invázii.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov