.
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko začne s výstavbou dvoch obojživelných útočných lodí inšpirovaných francúzskou loďou Mistral

Rusko, 20. júl 2020 (AM) – Ku koncu 60. rokov malo sovietske námorníctvo dvoch nosičov vrtuľníkov z projektu 1123 / Kondor. Išlo konkrétne o lode Moskva a Leningrad. Tieto lode majú výtlak 17 500 ton a sú schopné niesť až 18 helikoptér, mali byť spojené s loďami projektu 11780.


 

Väčšie ako ich predchodcovia [40 000 ton] a navrhnuté na základe modelu lietadlovej lode  Kyjev, mali byť porovnateľné s americkými nosičmi vrtuľníkov triedy Tarawa. Tento projekt bol však prerušený v roku 1991, keď došlo k rozpadu Sovietskeho zväzu. Moskva a Leningrad boli stiahnuté zo služby a demontované v roku 1996.

Ruské námorníctvo sa odvtedy snaží získať lode tohto typu. Z tohto dôvodu podpísali dohodu s Francúzskom v roku 2011 o dodávke dvoch lodí typu Mistral za 1,2 miliárd eur a prevode technológii.

 

Táto zmluva samozrejme vzbudila výhrady na oboch stranách. Vo Francúzsku sa ohradil generálny štáb NATO a v Rusku, bola zmluva tiež spochybnená. Išlo o to, že ju podpísal vtedajší Minister obrany Anatolij Serdjukov, ktorý bol neskôr zapletený do korupčných afér.

Na predaj vojenského materiálu však potrebujete, aspoň, istú súhru medzi predajcom a jeho zákazníkom. „Logika, ktorú rozvíjam, je predovšetkým dôvera a strategické partnerstvo, spoločné hodnotenie konfliktných situácií a hrozieb,” vysvetlil Jean-Yves Le Drian, bývalý francúzsky minister obrany, ktorý zdedil tento spis po príchode do funkcie Ministra obrany.

 

Podľa Francúzov tieto podmienky Rusko nesplnilo. Pripojenie Krymu, ako aj dôsledky v konflikte medzi Donbasom a Ukrajinou spôsobili, že Paríž zrušil dodávku dvoch lodí Sevastopol a Vladivostok, ktoré sa nakoniec predali Egyptu.

Vladimír Putin povedal počas televíznej debaty v apríli 2015:
„Odmietnutie dodať lode v súlade so zmluvou je samozrejme zlým znamením, ale z hľadiska našich obranných možností vám úprimne poviem, že na tom nezáleží. V tom čase sme uzavreli túto zmluvu predovšetkým na podporu našich Francúzskych partnerov s cieľom zabezpečiť prácu pre ich lodenice. A plánovali sme ich použiť na Ďalekom východe, čo nie je až tak rozhodujúce. ”

 

Myšlienka poskytnúť ruskému námorníctvu obojživelné útočné lode sa však nevytratila. Cieľom projektu 23900, ktorý bol zverený projekčnej kancelárii Nevsky, je v Kerči na Kryme postaviť dve lode tohto typu. Podľa niektorých indícii by sa mali tieto lode dosť podobať práve tým pôvodným, ktoré mali dodať Francúzi (PHA Mistral). Ale tie Ruské majú mať výtlak 25000 ton na 220 metrov oproti 21000 ton na 199 metrov pôvodne objednaným z Francúzska a majú mať kapacitu 20 helikoptér a približne 900 vojakov.

V máji minulého roku agentúra TASS uviedla, bez toho, aby dostala oficiálne potvrdenie, že zmluva na stavbu týchto dvoch lodí projektu 23900 bola práve oznámená lodenici Zaliv v Kerči za sumu 100 miliárd. rubľov [1,22 miliárd EUR].

 

Indície nepriamo potvrdzujúce túto správu prichádzali priamo z lodeníc v Kerči kde prijali do práce niekoľko desiatok odborníkov a technikov pre takúto prácu. Napokon, 14. júla denník Izvestija oznámil, že tento program bude oficiálne spustený o dva dni neskôr za prítomnosti prezidenta Putina. Okrem iného sa pri tejto príležitosti museli definitívne potvrdiť aj mená týchto dvoch lodí spomedzi návrhnytých: “Sevastopol” a “Vladivostok”, alebo “Kerč”). Hovorca Kremľa Dimitrij Peskov však oznámil, že sa cermónia odkladá na 20 júla 2020. Dôvody tohto rozhodnutia nie sú známe.

 

Francúzi si iste kladú otázku, do akej miery pomohol (síce neuskutočnený) projekt Mistral ruským odborníkom navrhnúť ich vlastný projekt 23900. V októbri 2015 predložil francúzskemu Národnému zhromaždeniu zástupca lodeníc ubezpečenie, že žiadna z citlivých technológii nebola presunutá do Ruska.

 

Zmluva zabezpečovala dokončenie oboch zadných častí ruskou spoločnosťou OSK v Petrohrade. Táto konštrukcia prebehla a v dôsledku toho došlo k potrebnému technologickému transferu pre OSK na dodanie týchto častí. V čase ukončenia dohody sa s ruskou stranou dohodlo, že sa tieto dokumenty zničia a čo je najdôležitejšie, že sa zaviazali rešpektovať  duševné vlastníctvo francúzskeho výrobcu, “uviedol.

 

Ruská pomsta za francúzske vrtuľníkové lode Mistral

 

Pokiaľ ide o bojový systém SENIT-9, tak nedošlo ku žiadnemu prenostu technológii. V každom prípade, pre ruský týždenník Zvezda, lode projektu 23900 nie sú „porovnateľné” s francúzskou triedou Mistral, z ktorej samozrejme prebrali inšpiráciu. A citujem admirála Viktora Bursuka, číslo dva v ruskom námorníctve, podľa ktorého Rusko dostalo francúzske technické dokumenty [výkresy, organizácia miesta atď.] Podľa „absolútne právnych základov”, lebo zmluva podpísaná v roku 2011 ešte nebola Parížom zrušená. „Ruskí inžinieri sa s francúzskymi technológiami a skúsenosťami zoznámili legálne,” tvrdí týždenník.

Rozdiel medzi týmito dvoma typmi plavidiel spočíva v ich rozmeroch a pokiaľ ide o ich ochranu, ako aj ich výzbroj, ruské lode by mali byť v týchto oblastiach lepšie.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov