Hliadkový čln Shaldag
Aktuality, Námorníctvo,

Duterte označil Izrael za alternatívneho dodávateľa zbraní pre Filipíny – odobril osem rýchlych lodí Shaldag

Filipíny, 15. júl 2020 (AM) – Lode navrhnuté tak, aby umožňovali vysokorýchlostné patrolovanie pozdĺž pobrežia, už boli nasadené pobrežnými strážami po celom svete.


 

Filipínske námorníctvo sa usiluje získať osem hliadkových lodí triedy Shaldag ako náhradu za svoje stredne veľké hliadkové plavidlá, ktoré sa používajú od polovice 90. rokov. Lode postavené lodenicami v Izraeli sú navrhnuté tak, aby ponúkali okamžitú reakciu a vysokorýchlostné sledovanie. Môžu podporovať rôzne misie vrátane námorných hliadok, prevencie a likvidácie teroristických, alebo drogových aktivít, pátracích a záchranných operácií.

 

 

 

Čln Shaldag je navrhnutý na prepravu 10 až 14 ľudí na palube, môže niesť voliteľné užitočné zaťaženie a zvykne byť vybavený vyhľadávacím radarom, elektrooptickým senzorom Rafael TOPLITE. Výzbroj tvorí jeden 23mm kanón v zbraňovej stanici Typhoon, 7,62mm a 12,7mm guľomety v zbraňových staniciach Mini-Typhoon a štyri riadené strely Spike ER. Najvyššiu rýchlosť dosahuje 40 uzlov.

 

Viceadmirál filipínskeho námorníctva Robert Empedrad uviedol, že hliadkové člny triedy Shaldag budú podľa správy použité na operácie námorného zákazu. Hovorca námorníctva kapitán Jonathan Zata vyhlásil, že lode budú schopné brániť kľúčové námorné komunikačné línie (SLOC), ako sú Mindoro, Balabac, Sibutu a Basilan, proti konvenčným hrozbám.

 

V Izraeli budú postavené štyri hliadkové lode triedy Shaldag, zatiaľ čo ostatné štyri budú postavené v lodeniciach filipínskeho námorníctva. Projekt bol schválený filipínskym prezidentom Rodrigom Dutertem ako súčasť druhej fázy (Horizon 2) revidovaného programu modernizácie ozbrojených síl Filipín, ktorý má rozpočet vo výške 10 miliárd PHP (203 miliónov dolárov).

 

Duterteho vláda v priebehu rokov vyvolávala obavy z porušovania ľudských práv. Izrael a Filipíny však udržiavajú úzke bezpečnostné väzby, pričom Jeruzalem v priebehu rokov predal filipínskej armáde veľké množstvo zbraní.
Duterte uviedol, že Izrael považuje za alternatívneho dodávateľa zbraní.

 

V júli minulého roku bola 10-členná delegácia Izraelských obranných síl pod vedením brigádneho generála Dana Goldfusa –  veliteľa brigády Nahal, strávila dva týždne výcvikom 175 dôstojníkov elitných jednotiek filipínskej armády v metódach boja proti terorizmu. Izraelci trénoval špeciálne sily, prvý skautský pluk a pluky ľahkej reakcie, ako aj jednotky z 2., 5., 7. a 9. pešej divízie. Výcvik bol súčasťou programu na zdokonalenie protiteroristických schopností.

 

Izraelské lodenice dodávajú bojové plavidlá Shaldag do Afriky

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov