Vojenský obrad na “Place de la Concorde”
Aktuality,

14. júl COVID! – verzia na “Place de la Concorde”

Francúzsko, 15. júl 2020 (AM) – V dôsledku epidémie Covid-19 sa tento rok štátny sviatok jednoty líši od tých predchádzajúcich. Tradičná prehliadka armád v Paríži na štátny sviatok je nahradená vojenským obradom v zmenšenom formáte. Udalosť prenášal naživo aj Sputnik a RT France.


 

Tento rok sa ceremónia začala poctou generálovi Charlesovi de Gaullovi, ktorého spomienka sa oslavuje tento rok pri príležitosti trojitého výročia: 130. narodenie, 50. jeho úmrtie a 80. rok výzvy z 18. júna 1940. Ceremónia sa skončila pri zvuku Marseillaise.

 

Emmanuel Macron tento utorok 14. júla predsedal vojenskému obradu na “Place de la Concorde”, ktorý nahrádza tradičný sprievod, aby vzdal hold vojakom a civilistom zapojeným do boja proti epidémii.

 

Pred tribúnami v Place de la Concorde sa predstvilo 2 000 vojakov, čo je polovica z obvyklého počtu ktorý vidíme každoročne na Champs-Élysées. Celá udalosť sa odohrala bez masiek, ale s pravidlami spoločenského dištancovania. Len na záver bolo vidieť autority s nasadenými maskami.

Vladimír Putin poslal svoje blahoželania Francúzom a Prezidentovi Makronovi pri príležitosti ich Národného sviatku

Ceremónia sa začala príchodom Prezidenta republiky, ktorého privítala Republikánska garda a po nej nasledoval program. Tohtoročná vojenská prehliadka sa uskutočnila bez prítomnosti pozemnej bojovej techniky.
Na oblohe sa však predstavili ako každoročne celý letecký sprievod na ktorého čele bola Patrouille de France (Franúzska letka).

 

V tribúnach bolo 2 500 hostí, z ktorých 1400 predstavovalo francúzsky národ, ktorý bol v prvej línii v boji proti COVID: zdravotnícky personál, ošetrovatelia, rodiny zomrelých ošetrovateľov na COVID, učitelia, pokladníci, agenti pohrebných služieb, policajti, žandári, hasiči, zamestnanci závodov vyrábajúcich masky, alebo testy.

 

Tento rok boli medzi čestnými hosťami aj predstavitelia zo Švajčiarska, Rakúska a Nemecka, aby im tak bola vyjadrená vďaka pri pomoci Francúzsku v boji proti COVID-19, keď tieto štáty prijali 161 francúzskych pacientov.

 

Sanitárne opatrenia urobil svoje a tento rok sa to jednoznačne odrazilo na mimoriadne nízkej úrovni. Celkový dojem tohtoročnej ceremónie pôsobil len ako chudobný príbuzný v porovnaní s tadičným prevedením.
Dúfajme, že vojenské prehliadky budúcich 14. júlov sa vrátia do svojich pôvodných rozmerov a že tohtoročné oslavy Národnej jednoty upadnú rýchlo do zabudnutia ako fiasko nehodné tak veľkého národa ako je ten Francúzsky.

RZF

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov