.
Aktuality, Pozemná technika,

Ruský generál Babakov: Podobné systémy ako je S-500 na svete neexistujú

Rusko, 10. júl 2020 (AM) – Do výzbroje ruských protilietadlových raketových vojsk sa už dostávajú perspektívne mobilné raketové komplexy S-350 Víťaz a plánujú sa dodávky S-500 Prometheus. O špecifických vlastnostiach novej generácie protilietadlových raketových komplexov prehovoril náčelník protilietadlových raketových vojsk Vzdušno-kozmických síl Ruska generálmajor Sergej Babakov.


 

..

 

Ako oznámili noviny Krasnaja zvezda, v perspektívnych raketových komplexoch bude uplatnená zásada oddeleného riešenia úloh likvidácie balistických a aerodynamických cieľov. Hlavnou úlohou PROMETHEA je likvidácia balistických rakiet stredného doletu. Je ale schopný tiež ničiť medzikontinentálne balistické rakety v konečnom úseku ich trasy.

.

Komplex S-500 je schopný ničiť hypersonické rakety, lietadlá a drony. Môže efektívne likvidovať hypersonické zbrane všetkých modifikácií a blízky vesmír pre neho tiež nie je problém.

“Dáva to dôvod na tvrdenie, že podobné systémy na svete neexistujú,” zdôraznil Sergej Babakov.

.

 

S-500 bude pripravený až tento rok

Testovanie najnovších rakiet protileteckého raketového systému S-500 Prometheus prebehlo v Rusku už vlani, tento rok bude systém hotový k zaradeniu do výzbroje Ozbrojených síl RF.

“Vo vojskách protivzdušnej a protiraketovej obrany v roku 2019 prebehli skúšky najnovšieho protileteckého raketového systému S-500 Prometheus s vypustením nových rakiet, ktoré na svete nemajú obdobu. Sme si istí, že v roku 2020 bude nový systém pripravený na zaradenie do armády, “oznámil námestník ruského ministra obrany Alexej Krivoručko.

 

.

Krivoručko vysvetlil, že hlavnou úlohou S-500 je boj proti balistickým strelám stredného doletu a medzikontinentálnym balistickým raketám v konečnej časti trajektórie a v určitých prípadoch tiež v strednej časti.

.

Komplex S-500 je schopný nielen zasahovať ciele vo vzdialenosti až 600 kilometrov v celom výškovom rozsahu, ale tiež organizovať činnosť menej dokonalých protilietadlových raketových komplexov a letectva, vymieňať s nimi informácie o možných cieľoch. Pritom Prometheus dokáže získavať informácie z ďalekých radarov, družíc a iných zdrojov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov