© Foto : NASA
Aktuality, Letectvo,

Odborník porovnal ruskú Angaru a Falcon 9 od Elona Muska

Rusko, 9. júl 2020 (AM) – Ruská nosná raketa Angara ťažkej triedy Angara-A5 zaostáva len za raketou Falcon 9 od Elona Muska, svojimi technickými charakteristikami však predčí všetky ostatné nosné rakety na svete, vyhlásil bývalý generálny riaditeľ a generálny konštruktér Chruničevovho strediska (výrobca nosnej rakety Angara) Vladimir Nesterov.


“Je to najlepší raketový komplex na svete. Hovorím to ako človek, ktorý sa 48 rokov zaoberá raketami a ktorý vie všetko o Číňanoch, Indoch, Japoncoch, Izraelcoch, Iráncoch, Európanoch a Američanoch. Hovorím, že Angara je najlepší raketový kozmický komplex na svete. Má len jeden veľký nedostatok, v tom nás Elon Musk predstihol – opakovane použiteľný prvý stupeň, “povedal Nesterov.

Podľa slov Nesterova prišiel svojho času na vedenie Roskosmosu s myšlienkou začatia testovania návratných raketových blokov , v súvislosti s výmenou vedenia Federálnej kozmickej agentúry a jeho nasledujúcim odchodom zo Chruničevovho strediska však táto myšlienka nebola realizovaná.

 

Zároveň, ako podotkol Nesterov, má Angara iné parametre lepšie ako Falcon 9.

“Motory prvého stupňa RD-191 majú unikátnu charakteristiku. Nikto na svete nič podobné nikdy nerobil a ani za desať rokov neurobí. RD-0124 v druhom stupni má špecifický impulz 359 jednotiek. Ani jedného konštruktéra na svete, ani Elona Muska, také číslo ani vo sne nenapadlo. Je to najnovší a absolútne unikátny motor. Konštrukčná dokonalosť Angary je o niečo menšia ako Falcon 9, je ale väčšia ako u všetkých ostatných rakiet.

 

Aerodynamický kryt z kompozitných materiálov. Podobný kryt používa Elon Musk, potom už nikto iný. A urobil to o päť rokov neskôr ako my. Unikátny štartovací komplex, ktorý umožňuje vypúšťať z jednej rampy tri rakety – ľahkú Angara 1.2, strednú Angara A3 a ťažkú ​​Angara A5, “povedal Nesterov.

 

Deviateho júla uplynie šesť rokov od prvého štartu ľahkej rakety Angara . O šesť mesiacov neskôr sa konal prvý štart ťažkej rakety Angara A5. Ďalší štart ťažké nosnej rakety je naplánovaný na jeseň roku 2020.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov