© Sputnik / Ivan Surayev
Aktuality,

Perspektívy bojových robotov vo vojnách budúcnosti

Rusko, 7. júl 2020 (AM, Sputnik) – Hrdina filmu Ja, robot hovoril: Raz sa nám bude cnieť po starých dobrých časoch, keď ľudí vraždili iní ľudia. Je to krvilačné, ale možno, že správne. Zatiaľ zverujú robotom utilitárne funkcie, ale v strategických úlohách patrí rozhodujúce slovo stále človeku.


 

Na polygóne Čebarkul ruského ministerstva obrany sa konalo testovanie nového bojového robota Marker. Konštruktéri si dali za úlohu nacvičenie rôznych technologických úkonov vo vzájomnom pôsobení pozemných robotov, bezpilotných lietadiel a špeciálnych jednotiek. Na reálnom bojisku nemá byť Marker zatiaľ nasadený, ale v roku 2021 má byť odovzdaný Ministerstvu obrany RF.

 

 

Čaká ruskú armádu invázia robotov?

Téma robotizácie armády je vždy atraktívna, pretože pre čitateľa je spravidla zaujímavejšia budúca “vojna Transformerov,” než ďalšie modifikácie nejakej korvety. Vzniká ale pocit, že téma robotov je vnímaná príliš doslovne. Pokúsme sa v tom vyznať.

 

V roku 2006 položili Vladimirovi Putinovi zo srandy na internete otázku: kedy budú chrániť ruské hranice “obrie bojové androidné roboty?” Prezident odpovedal, že je to v zásade reálne, ale bez účasti ľudí nemožné, pretože “hlavný je pohraničník.” Samotný pojem ” obrí bojový androidný robot “sa stal memom, čo ale neznamená, že robotizácia ozbrojených síl nie je vážna téma.

 

V novembri 2019 urobil Putin vyhlásenie, že nový štátny program zbrojenia do roku 2033 má obsahovať rozšírenie zoznamu laserových a hypersonických zbraní a tiež bojových robotov a bezpilotných lietadiel. To znamená, že do roku 2025 budú v Rusku vyvinuté a zaradené do výzbroje roboty novej generácie schopné plniť úlohy maximálne autonómne a za minimálnej dištančnej účasti operátora. Predpokladá sa, že títo roboti budú vyzbrojení, aj napríklad granátometmi a 120mm mínometmi. Ako je tomu dnes?

 

Pokiaľ ide o “obyčajné” systémy (o strategických si pohovoríme neskôr) môžu byť roboti použití, a už sa používajú, dosť často.

Chytrý “ženista” a vybavený rozviedčík

Nasadenie leteckých bezpilotných lietadiel už nikoho neprekvapuje. Prieskumné a útočné operácie môžu drony vykonávať čiastočne autonómne už dnes. Aj keď ich spravidla riadia operátori. V najbližšej budúcnosti ale majú títo roboti zvládnuť taktiku leteckého boja a spoluprácu s pilotovanými lietadlami. Pritom sa značne zvýši úloha autonómnej činnosti bezpilotných lietajúcich strojov, pretože reakcia pilotov, ktorí ich riadia, nemusí byť taká rýchla ako reakcia a rozhodnutie umelej inteligencie.

 

Čo sa týka pozemných strojov, ich najužitočnejšou sférou je odmínovanie. Tieto roboty z rodiny Urán už má ruská armáda vo výzbroji. Chytrý “ženista” dokáže pracovať na vzdialenosť 1 km od operátora a jeho hlavnou úlohou je vytvorenie bezpečných koridorov na mínových poliach.

 

Robot Uran, © SPUTNIK / VALERIY MELNIKOV

Pásový systém Platforma-M ovládaný na diaľku sa dá vybaviť prieskumným zariadením alebo palebnými prostriedkami s hmotnosťou do 300 kg, systém dokáže fungovať spolu s nimi na vzdialenosti do 1,5 km od operátora. Zaujímavý je tiež podobný systém Argo, ktorý môže byť za určitých podmienok úspešne nasadený ako strážny stroj alebo spolu s jednotkami motorizovanej pechoty.

 

Hlavná vada týchto systémov je potreba diaľkového ovládania. V prípade zrážky s technologicky vyspelým nepriateľom, ktorý disponuje prostriedkami rádioelektronického vytvorenia porúch, môžu sa stať tieto stroje ako neužitočné, tak i jednoducho nebezpečné: ak zachytí robota, môže ho vyradiť, alebo poslať proti pôvodným “majiteľom.” Myslím, že existujú tiež isté obavy ohľadom autonómnej logiky týchto robotov: nemôžeme vedieť, čo sa môže zdať jeho elektronickému mozgu, a ktorý tank tak bude považovať za svoj a ktorý za cudzí? Vcelku je ale použitie týchto prostriedkov vyvinutých od roku 2000 dosť účelné.

 

Ochrana ranených a tankov

Väčší robot Nerechta má vo výzbroji okrem dosť výkonného systému elektronických a optických prostriedkov a zbraní tiež bezpilotnú kvadrokoptéru s optickou TV kamerou. Nerechta je fakticky skúšobný systém pre nacvičenie konštruktívnych riešení a taktiky používania robotov v budúcnosti. Pripomeňme, že Nerechta má niekoľko možných variantov, napríklad nevyzbrojený transportný systém, ktorý dokáže dopraviť na 500 kg munície, alebo napríklad ranených vojakov. Podobné využitie robotov nevyvoláva mimochodom žiadne otázky, keďže dnešné rádioelektronické prostriedky nedokážu porušiť ovládanie týchto systémov.

Bojový robot Něrechta-2

7 ton a 40 km za hodinu, to je hmotnosť a rýchlosť skúšobného robota Soratnik, ktorý by mohol dopravovať protitankové prostriedky a prostriedky na zdolanie pechoty, ktorá sa za útoku pohybuje vedľa tankov. Má na to dostatočnú rýchlosť a môže byť ovládaný z jedného z tankov. Tento prístroj sa svojimi rozmermi dá porovnať s neveľkým obrneným transportérom pechoty (BTR) alebo s prieskumným vozidlom. Má vo výzbroji 8 riadených striel, čo je úctyhodný počet. Zároveň ale má rovnaké chyby ako roboti prvej generácie: je plne ovládaný na diaľku. Keď niekto prevezme ovládanie, alebo ho jednoducho naruší, tento robot sa zastaví a nedokáže ďalej fungovať. Budúcnosť preto patrí autonómnym strojom, ktoré dokážu plniť krátke povely veliteľa, ale nevyžadujú stále spojenie s ovládacím stanovišťom.

Najnovší robotizovaný prostriedok Soratnik

Ministerstvo obrany RF dosť ochotne komentovalo použitie dronov v sýrskej kampani, pritom ale nepotvrdilo (ale aj nevyvrátilo) informácie týkajúce sa nasadenia niektorých z vyššie uvedených robotizovaných systémov.

 

Pokiaľ ide o najčerstvejšie správy, potom práve na príklade robota Marker, ktorý bol nedávno otestovaný na polygóne Ministerstva obrany RF, vidíme, že sa vedú práce na vývoji systémov, ktoré dokážu nahradiť pechotu a obrnenú techniku. Očakáva sa, že sa robotizovaný bojový stroj dá urobiť dokonca z ťažkého tanku Armata.

Robot, rozhoduj sám

Sovietska a ruská vojenská veda mala (a má dodnes) dosť skeptický názor na poskytnutie robotom alebo automatizovaným systémom práva na prijatie rozhodnutia súvisiacich s potenciálne veľkým počtom obetí. Avšak v dnešnej situácii sa bez automatizovaných systémov nedá obísť. Dokonca v takých strategicky dôležitých sférach ako zabezpečenie odvetného raketového jadrového útoku a aj v protiraketovej obrane.

 

Systém ovládania masového odvetného jadrového útoku Perimeter sa dá považovať snáď za najdôležitejšieho ruského vojenského robota. Z prístupných informácií vieme, že systém, ktorý médiá nazvali Mŕtva ruka, funguje automaticky. Protiraketový boj prebieha natoľko rýchlo a obsahuje také množstvo informácií, že človek to sledovať nedokáže. Avšak na základe celkového vzťahu vojakov k prijatiu rozhodnutia robota predpokladám, že bojový režim týchto systémov má spustiť človek, aj keď je celá bojová činnosť automatizovaná.

 

Budúcim strategickým robotom sa stane ponorka  Poseidon  s bojovou hlavicou megatonovej triedy a okrídlenou raketou s jadrovým pohonom Burevestnik. Tieto bezpilotné prostriedky sa v mnohom podobajú: v ich energetických zariadeniach sa používa kompaktný jadrový reaktor. Oba tieto systémy môžu dlhú dobu zostať v režime očakávania rozkazu o odvetnom útoku, jeden v oceánskych hlbinách, druhý na nebi. Rozhodnutie o nasadení majú schváliť ľudia, avšak celá bojová činnosť týchto robotov bude úplne samostatná. Možno tiež za účasti operátorov, ale nie je to nutné. V hypotetickej situácii jadrovej vojny nemusí byť práca operátorov a ich “železných” podriadených stabilná. Preto musia byť títo roboti schopní konať bez ľudskej účasti.

 

Bezpilotáí ponorka Poseidon

 

Mimochodom každá strategická raketa je fakticky lietajúci robot, ktorý riadi let k cieľu a tiež vypustenie bojových hlavíc k jednotlivým objektom na území nepriateľa úplne automaticky. Operátor môže samozrejme prerušiť let tejto rakety, avšak nezodpovedá za jej pilotovanie.

Diaľkové ovládanie za pomoci … tweetov

A teraz si pripomenieme pre zmenu robota, ktorý vykonal let do vesmíru. Ide o robota Fjodora (FEDOR, Final Experimental Demonstration Object Research), ktorý má dokonca vlastný účet na Twitteri a občas zverejňuje humoristické poznámky rôznej intelektuálnej úrovne. Nie je to samozrejme skutočný robot, ale skôr ukážkový projekt agentúry Roskosmos. Nemá žiadny praktický úžitok, ale s pomocou podobných strojov boli na začiatku terajšieho storočia nacvičované elementárne technológie diaľkového ovládania robotizovaných systémov.

Robot Fjodor

Skrátka, existuje veľa otázok a tiež istá nedôvera ako voči plne autonómnym bojovom systémom, aj voči tým ovládaným na diaľku. Neznamená to ale, že roboti majú ťažké časy. Práve naopak, všetky tieto otázky majú byť vyriešené, a roboti sa budú čoraz častejšie uchádzať o úlohu “človeka so zbraňou.” V eventuálnej budúcej bezkontaktnej vojne bude práve robotom zverená všetka ťažká a špinavá práca na bojisku. A keď to tak bude, potom je možné, že raz nahradia pohraničníkov obrie bojové androidné roboty, o ktorých “snívali” internetoví trollovia v polovici nultých rokov.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov