Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

BAE systems zrýchľuje vývoj kritických radarových a komunikačných technológií najnovšej generácie na báze nitridu gália

USA, 27. jún 2020 (AM) – BAE Systems pokračuje vo vývoji polovodičových technológií na báze milimetrových vĺn nitridu gália (GaN) na podporu vývoja radarov, systémov elektronickej vojny (EW) a komunikácie novej generácie. V súčasnosti v ďalšej fáze viacročnej dohody o spolupráci s Výskumným laboratóriom leteckých síl USA (AFRL).


 

GaN polovodiče umožňujú poskytnúť relatívne široké spektrum frekvencií s vysokou účinnosťou prenosu informácií. Jednou z hlavných výhod, o ktorej britskí vedci hovoria, je malá veľkosť vysielacích a prijímacích zariadení v porovnaní so zariadeniami, ktoré sú v súčasnosti v prevádzke. Súčasne zostáva výkon výstupného signálu vysoký.  Technológia na báze nitridu gália znižuje náklady na vytvorenie vysokovýkonného radaru a výrazne znižuje hmotnosť a objem koncových zariadení, čo je strategicky dôležité hlavne pri použití v bojovom letectve.

 

 

Cieľom viacfázovej spolupráce oboch spoločností je vyvinúť vysokovýkonné integrované obvody pre aplikácie novej generácie. Program je súčasťou pokračujúceho úsilia Amerického ministerstva obrany o zabezpečenie kľúčových pokročilých elektronických funkcií v USA.

 

„Tento program GaN s AFRL vytvára základ pre pokrokový technologický vývoj, ktorý by mohol viesť k novým dôležitým kritickým technológiám pre generáciu bojových lietadiel,“ hovorí Chris Rappa, riaditeľ produktovej rady pre rádiové frekvencie, elektronický boj a pokrokovú elektroniku v BAE Systems FAST Labs.

 

.

 

Program GaN je súčasťou portfólia obrannej elektroniky BAE Systems v oblasti výskumu a vývoja. Spoločnosť skúma  mikroelektronické technológie vrátane GaN vo svojom centre mikroelektroniky (MEC) v Nashua v štáte New Hampshire.  MEC je akreditovaným dodávateľom ministerstva obrany od roku 2008 a vyrába integrované obvody pre dôležité obranné programy.

 

BAE Systems je najväčším dodávateľom zbraní v Spojenom kráľovstve a hlavným dodávateľom zbraní pre americkú armádu, čo predstavuje viac ako 40% jeho ročného obratu. Hlavnou obchodnou líniou spoločnosti BAE System sú vojenské lietadlá, ale spoločnosť má tiež rozsiahle operácie v námorných plavidlách, vojenských pozemných vozidlách a počítačovej inteligencii. Posledné zákazky udelené BAE Systems zahŕňajú 2,7 miliardy dolárov od amerického námorníctva na zdokonalenie systémov zbraní, 437 miliónov dolárov od americkej armády na poskytovanie podpory otvoreného zdroja pre Army Intelligence a 269 miliónov dolárov na výrobu Bradley Fighting Vehicles.

 

V marci BAE Systems oznámila, že vo Veľkej Británii ruší viac ako 1 000 pracovných pozícií v divízii na výrobu hliadkových lietadiel typu Nimrod. Prepúšťanie nasledovalo potom, čo najväčší výrobca zbrojnej techniky v Európe, ktorý zamestnáva vyše 100 000 pracovníkov, dospel k dohode s britským ministerstvom obrany o odložení dodávky lietadla Nimrod MRA4 a bojovej ponorky Astute za 750 miliónov GBP. Naposledy spoločnosť informovala v januári o prepustení 1 045 zamestnancov v inej divízii, zaoberajúcej sa lodnou technikou a ponornými zbraňami.

 

Britská zbrojovka dodala zbrane Saudskej Arábii na agresiu proti Jemenu v hodnote 20 miliárd dolárov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov