foto: warontherocks
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto ochráni Čínsku námornú Hodvábnu cestu?

USA, 26. jún 2020 (AM, Veerle Nouwens ) – Keď Čína rozširuje svoje globálne námorné záujmy, všetky oči sledujú jej námorníctvo. Západným politickým činiteľom, ktorí sa zaoberajú vojenskými schopnosťami Číny a rozširujúcou sa geopolitickou úlohou, však úplne uniká ďalšie bezpečnostné riešenie: čínske súkromné ​​námorné bezpečnostné spoločnosti. O nich sa vie len málo, aj keď niekoľko spoločností verejne pôsobí predovšetkým v Indickom Pacifiku, a zamestnáva čínskych vojenských veteránov a cudzincov a ponúka celý rad ozbrojených a neozbrojených služieb na ochranu plavidiel. Zahraničné spoločnosti, ktoré tradične dominujú v tomto odvetví, ako je G4S, údajne strácajú časť svojej príťažlivosti, pretože čínske spoločnosti pôsobiace v zahraničí hľadajú cenovo dostupnejšie služby. Čínske súkromné ​​spoločnosti zaoberajúce sa námornou bezpečnosťou ponúkajú služby na ochranu toho, čo Čína nazýva námorná hodvábna cesta, a zarábajú na obchodných príležitostiach, ktoré sú zhodné so záujmami čínskej vlády.


 

Je však zrejmé, že toto rodiace sa odvetvie v Číne potrebuje väčšiu reguláciu a profesionalizáciu, aby sa zabránilo potenciálne destabilizujúcemu správaniu na mori, ako aj poškodeniu povesti a diplomatickým incidentom v Číne. Čínski tvorcovia politiky si to už uvedomili v súvislosti so svojimi súkromnými bezpečnostnými spoločnosťami na pevnine a niektorí predstavitelia čínskeho priemyslu už požadujú väčšiu reguláciu a profesionalizáciu aj v námornom priestore. Bolo by chybou považovať to za vec čisto obchodného záujmu. Hoci v súčasnosti neexistuje známe spojenie medzi čínskymi súkromnými spoločnosťami námornej bezpečnosti a vládou, strategická hodnota ochrany čínskych obchodných námorných záujmov je významná. Ak ochrana projektov a obchodu na námornej hodvábnej ceste patrí súkromným spoločnostiam námornej bezpečnosti, pomôže to vláde vyhnúť sa tomu, aby svoju iniciatívu Jedna cesta – jeden pás – ktorá podľa tvrdenia vlády predstavuje striktne ekonomické úsilie – nespájala so strategickými vojenskými záujmami. Otázka, kto stráži námornú hodvábnu cestu, sa preto rovnako týka toho, kto chráni ostatné záujmy Číny.

 

 

Ochrana námornej hodvábnej cesty: prípad čínskych súkromných námorných bezpečnostných spoločností

Počet čínskych občanov, investícií a aktív v zahraničí sa neustále zvyšuje, keď prezident Xi Jinping ďalej rozvíja svoju vlajkovú loď – Belt and Road Initiative (stratégia Jeden pás, jedna cesta – One Belt, One Road, skratka OBOR)  ktorá pozostáva z projektov tvrdého a mäkkého prepojenia, ktoré pokrývajú každý kontinent, ako aj kybernetický priestor a vesmír. Čínsky projekt námornej hodvábnej cesty, ktorý sa sústreďuje na výstavbu prístavov, medzinárodnú lodnú dopravu, správu oceánov a ďalšie, je súčasťou Belt and Road Initiative, ale oficiálne dokumenty hovoria len veľmi málo o ochrane príslušných investícií a osôb na mori alebo na pobreží. Na základe týchto skutočností sa rôzni aktéri začali viac zameriavať ako potenciálni ochrancovia iniciatívy One Belt, One Road.

 

Vzhľadom na to, že primárne geografické zameranie námornej hodvábnej cesty pokrýva životne dôležité námorné koridory v Stredozemnom mori, Indickom oceáne a Tichomorí, zvýšili sa špekulácie, že táto zodpovednosť bude primárne v rukách námorníctva Čínskej ľudovo-osloboditeľskej armády. Toto je rozumný predpoklad. Čínske námorníctvo sa od roku 2008 zúčastňuje na protipirátskych hliadkach poverených Organizáciou Spojených národov v „vysokorizikovej oblasti“ pirátstva vo vodách Adenského a Somálskeho zálivu a okolo nich. Je pripravená prevziať celý rad zodpovedností, počnúc reakciou na únos komerčných plavidiel až po evakuáciu občanov, ktorí nie sú bojovníkmi, ako napríklad z vojnou zničeného Jemenu v roku 2015. Usmernenia čínskej politiky tiež poukazujú na potenciálnu úlohu čínskeho námorníctva v ochrane aspektov iniciatívy Jeden pás, jedna cesta. Od bielej knihy Pekingu z roku 2013 o „Diverzifikovanom použití čínskych ozbrojených síl“ nasledujúce biele knihy o národnej obrane naznačujú, že čínske námorníctvo by malo zohrávať čoraz významnejšiu úlohu v námorných sprievodoch a evakuácii zahraničných občanov.

 

Úplné spoliehanie sa na čínske námorníctvo môže byť zložité a nákladné vzhľadom na obrovské množstvo čínskych záujmov na celom svete. Peking však naďalej investuje do modernizácie a profesionalizácie svojich ozbrojených síl s cieľom vytvoriť do roku 2035 modernizované sily s regionálnymi schopnosťami projekcie moci a do roku 2049 vojenskú jednotku svetovej triedy. Ak by sa súkromným bezpečnostným spoločnostiam mohla ponechať ochrana komerčných záujmov, Čínske námorníctvo by sa mohlo zamerať na tradičnejšiu ochranu zvrchovaných práv a vojenskú diplomaciu. Navyše, vzhľadom na zvýšené obavy Západu o vojenskú asertivitu Číny pod vedením prezidenta Xi, čínska vláda s bolesťou zdôraznila, že iniciatíva Pás a cesta je hospodárska iniciatíva, ktorá zatiaľ nie je podopretá vojenskou stratégiou. Prepojenie čínskej armády s iniciatívou Jeden pás, jedna cesta by spôsobilo ďalšie preskúmanie čínskych krokov, ktoré si krajina v súčasnosti nemôže dovoliť v snahe vybudovať si imidž dobročinnej a zodpovednej globálnej moci.

 

Samozrejme existujú aj iné možnosti ako čínske námorníctvo. Vedci ako Andrew Erickson skúmali úlohu čínskeho zmiešaného civilno-vojenského úsilia v oblasti námornej bezpečnosti. Táto „námorná milícia“ integruje civilné prostriedky do čínskeho vojenského systému s cieľom posilniť schopnosti národnej obrany, ako je vidieť v Juhočínskom mori. Pri mimoriadnych udalostiach, ako bol incident v roku 2014 medzi vietnamským rybárskym inšpekčným plavidlom a čínskymi štátnymi komerčnými plavidlami, sa však Čína spoliehala nielen na námorné milície, ale aj na významnú podporu pobrežnej stráže Číny, ktorá teraz spadá pod priame vojenské velenie Ústrednej vojenskej komisie. Zostáva otvorenou otázkou, či by Čína zamestnávala námorné milície, ktoré sa používajú na operácie vo vodách používaných Čínou vo vzdialených oceánoch. Aj keď Čína má najväčšiu flotilu pobrežnej stráže na svete, ktorá má určité globálne operačné schopnosti, zatiaľ nie je schopná ponúkať konzistentnú podporu bezpečnosti ďaleko od Číny.

 

Po tretie, bezpečnostné sily hostiteľských vlád, napríklad tie, ktoré sa používajú v hospodárskom koridore Čína – Pakistan, nie sú niektorými čínskymi spoločnosťami pôsobiacimi v zámorí považované za úspešné pri ochrane svojich projektov a personálu pred bezpečnostnými rizikami na vysokej úrovni. V prípade Pakistanu sa hranice týchto miestnych bezpečnostných opatrení skutočne zdôraznili vo februári 2018, keď bol pri útoku v prístavnom meste Karáčí zabitý generálny riaditeľ lodných liniek COSCO v Pakistane, a krátko na to bol napadnutý autobus čínskych baníkov. v provincii Balučistan.

 

A napokon, etablované západné súkromné ​​bezpečnostné spoločnosti sa pre čínske spoločnosti považujú za finančne nedostupné, pretože zahraničné bezpečnostné služby sa ukázali tak nákladné, že ovplyvnili ziskovosť niektorých čínskych podnikov. Čínske súkromné ​​námorné bezpečnostné spoločnosti preto ponúkajú potenciálne nákladovo efektívne služby osobitne prispôsobené miestnemu podnikaniu a kultúre.

 

Vlastenecká čínska bezpečnostná služba

O čínskych súkromných spoločnostiach námornej bezpečnosti je známe málo, pretože tieto spoločnosti majú obmedzenú prístupnosť pre verejnosť. Je zrejmé, že čínske odvetvie súkromných námorných bezpečnostných spoločností sa snaží ponúkať čínskym podnikom prispôsobené služby. Odhaduje sa však, že zatiaľ celkový čínsky priemysel súkromných bezpečnostných spoločností predstavuje iba jednu desatinu celkových výdavkov čínskych spoločností na zámorskú ochranu.

 

Hua Xin Security Services je jednou z tích, ktorá predstavuje prvú čínsku spoločnosť pre námornú bezpečnosť schválenú čínskym štátom na vykonávanie činnosti v zámorí. Ďalším z nich je bezpečnostná skupina Zhongjun Junhong „Morská stráž“, ktorej výkonný riaditeľ Wu Guohua sa v posledných rokoch snažil profesionalizovať čínsky priemysel zámorských bezpečnostných služieb a pomohol založiť Čínsku zámorskú bezpečnostnú asociáciu. Medzi ďalšie spoločnosti, ktoré aktívne propagujú svoje služby, patria Hanwei International Security Services, China Security Technology Group a DeWei Security Group. Je ich pravdepodobne viac, ale tieto spoločnosti predstavujú hlavný podiel tohto rastúceho odvetvia.

 

Tieto spoločnosti ponúkajú celý rad služieb, od ozbrojených a neozbrojených eskortných služieb pre obchodné lode a rybárske plavidlá prechádzajúce cez Adenský a Somálsky záliv, ako aj ďalej pozdĺž námornej hodvábnej cesty, až po plány na zmiernenie rizika pre plavidlá, školenie bezpečnosti personálu. pred odoslaním, sledovaním v reálnom čase a bezpečnostným poradenstvom (napríklad hodnotenie regionálnych bezpečnostných rizík). Súkromné ​​námorné bezpečnostné spoločnosti zameriavajú svoje služby predovšetkým na čínske podniky pôsobiace v zahraničí a ponúkajú im rozpoznateľnú a dôveryhodnú čínsku službu. Spoločnosti znamenajú spoľahlivosť pri ochrane obchodných tajomstiev svojich klientov. Zahraniční, nie čínski konkurenti nemusia byť tak naklonení podpore národnej veci. Ďalším príkladom je špecifická zmienka o technologicky vyspelých službách skupiny China Security Technology Group, ako napríklad monitorovanie cieľov v reálnom čase prostredníctvom jej satelitnej centrálnej riadiacej služby Beidou. Beidou, čínsky národný globálny systém určovania polohy, ponúka navigačné služby do krajín pozdĺž koridoru Belt and Road. Informácie dostupné na webových stránkach týchto spoločností a v spravodajských článkoch, ktoré sú podporované vlasteneckým jazykom, vytvárajú širší obraz o odvetví, ktoré sa zaviazalo chrániť čínske podniky, občanov a projekty v zahraničí.

 

Vlastenectvo tohto odvetvia sa rozširuje aj na náborový fond, pričom spoločnosti si prenajímajú Čínsky štátny bezpečnostný podnik vrátane armády, námorníctva a policajných služieb. Zatiaľ čo Hua Xin a Čínska bezpečnostná technologická skupina zdôrazňujú, že niektorí z ich bezpečnostných pracovníkov sa zúčastnili eskortných misií čínskeho námorníctva v Adenskom zálive, iní jednoznačne oceňujú nábor pracovníkov z čínskeho námorníctva alebo námorných síl. Pobočky „námornej stráže“ bezpečnostnej skupiny Zhongjun Junhong sú konkrétne obsadené bývalými čínskymi vojenskými dôstojníkmi špeciálnych síl, obojživelných prieskumných síl a námorných zborov. Čínska bezpečnostná technologická skupina poznamenáva, že prijíma aj príslušníkov námornej špeciálnej bojovej brigády. Hua Xin ide ďalej a poznamenáva, že 80 percent bezpečnostného personálu sú členovia Čínskej komunistickej strany.

 

Nie všetci zamestnanci sú však Číňania a existujú náznaky, že čínske súkromné ​​námorné bezpečnostné spoločnosti sa internacionalizujú vo väčšej miere, ako sa pôvodne predpokladalo. Čínska bezpečnostná technologická skupina zamestnáva ako príslušníkov bezpečnostnej stráže štátnych príslušníkov tretích krajín, najmä štátnych príslušníkov Ukrajiny a Nepálu. Čínska bezpečnostná technologická skupina a jej „morskí draci“, ako aj spoločnosť Hua Xin okrem toho založili miestne pobočky alebo spoločné podniky s miestnymi zamestnancami. Nie je však jasné, či sú čínskym a zahraničným pracovníkom v rámci spoločností zverené rozdielne povinnosti.

 

Čínske súkromné ​​námorné bezpečnostné spoločnosti sú globálne

Hua Xin je zatiaľ jedinou čínskou súkromnou spoločnosťou pre námornú bezpečnosť, ktorá oficiálne získala povolenie na vykonávanie ozbrojených sprievodných misií v zámorí s požehnaním srílanskej vlády a čínskeho veľvyslanectva na Srí Lanke. Odvtedy údajne získala licencie od vnútroštátnych orgánov Džibutska a Egypta na vykonávanie rovnakých služieb, pričom podľa ďalších správ sa uvádza, že Hua Xin má v týchto krajinách podobné „základne“. Pokiaľ ide o Hua Xin, zdá sa, že tieto licencie sa používajú na sprievod tranzitov cez vysoko rizikovú oblasť pri pobreží Somálska.

 

Pirátstvo, podľa rôznych článkov, je globálnym fenoménom a okrem iného sa odohráva v Guinejskom zálive, Suluskom mori, prielivoch Malacca a pri Venezuele. Pripomína to „morská stráž“, ktorá ponúka ozbrojené sprievody v Indickom oceáne a pozdĺž západného pobrežia Afriky. China Security Technology Group založila pobočky alebo dcérske spoločnosti v Pakistane, na Srí Lanke, v Keni, Alžírsku, Iraku a Angole. Hanwei International tiež založila dcérske a kancelárske pobočky v Laose, na Srí Lanke, v Pakistane, Iraku, Nigérii, Južnej Afrike a Papue-Novej Guinei na podporu strážnych služieb pre ropné vrty okrem pozemných projektov. Zdá sa, že ponúkané služby sú prispôsobené miestnemu kontextu. „Námorná stráž“ ponúka neozbrojené eskorty v Juhočínskom mori a prielive Malacca, kde skupina Junhong nadviazala strategické spojenectvá s národnými vládnymi agentúrami a bezpečnostnými partnermi v juhovýchodnej Ázii.

 

Zatiaľ čo čínske súkromné ​​spoločnosti námornej bezpečnosti jednoznačne ponúkajú viac medzinárodných služieb, čínski pozorovatelia zdôrazňujú, že toto odvetvie stále čelí mnohým výzvam. Ako sa uvádza v pracovnom dokumente Iniciatívy pre výskum Číny v roku 2020, čínske súkromné ​​námorné bezpečnostné spoločnosti budú musieť profesionalizovať svoje služby v oblasti logistického plánovania, ozbrojenej výkonnej ochrany a námornej bezpečnosti v nepriateľskom prostredí. Čínski bezpečnostný personál, ktorý má pomerne obmedzené skúsenosti s prevádzkou v zahraničí, nemá zvyčajne potrebné jazykové znalosti a znalosti cudzích kultúr, ktoré sú potrebné na vykonávanie misií v zahraničí a účinné konkurovanie etablovaným západným súkromným spoločnostiam námornej bezpečnosti.

 

Navyše, málo veteránov bude mať skúsenosti v aktívnych bojových situáciách. Pre tých, ktorí sa zúčastnili sprievodných misií čínskeho námorníctva v Adenskom zálive, sa tieto budú riadiť rozdielnymi pravidlami v porovnaní so službami poskytovanými civilnými a obchodnými podnikmi. Jasné pravidlá použitia sily sú preto kritické. Jeden čínsky zdroj tvrdí, že čínska súkromná námorná bezpečnostná spoločnosť, námorní strážcovia, môžu použiť smrtiace zbrane na svoju obranu, keď sa stretnú s pirátmi, zatiaľ čo čínske námorníctvo môže reagovať iba varovnými strelami, pokiaľ nie je ich loď priamo napadnutá. To ponecháva použitie smrtiacej sily na uvážení jednotlivca, ktorý zbraň drží. To, čo čínske námorníctvo v skutočnosti urobilo voči pirátom, keď sú ďaleko od cudzích očí na mori, zostáva nejasné, ale neexistujú žiadne verejné dôkazy o asertívnych pravidlách nasadenia.

 

Čína, ktorá nedokáže lepšie regulovať a profesionalizovať svoj súkromný priemysel námornej bezpečnosti, riskuje poškodenie dobrého mena alebo diplomatické incidenty, keď ozbrojené súkromné ​​bezpečnostné služby pôsobia na neznámom území a nemajú príslušné zručnosti. Námorná oblasť okrem toho so sebou prináša zložitosť v porovnaní s pozemnými činnosťami súkromných bezpečnostných spoločností. Loď, na ktorej pôsobí súkromná bezpečnostná spoločnosť, musí pôsobiť v zložitých právnych predpisoch štátu lode, prístavného a pobrežného štátu, ktorého vodami prechádza, a krajiny registrácie súkromnej námornej bezpečnostnej spoločnosti. Geografická oblasť pôsobenia sa rozšírila aj za hranice medzinárodne regulovanej „vysokorizikovej oblasti“ okolo pobrežia Somálska, čo čínskym súkromným spoločnostiam námornej bezpečnosti ponecháva priestor na pôsobenie v oblastiach s menšou reguláciou a dohľadom. Tieto výzvy sú podstatné a nedajú sa ľahko prekonať. Zástupcovia čínskeho priemyslu a odborníci na výskum to uznávajú vo svojich požiadavkách na lepšiu reguláciu čínskeho vnútroštátneho práva pre toto odvetvie a na to, aby sa Čína zapojila do medzinárodného spoločenstva pri zabezpečovaní záväzných právnych predpisov.

 

Peking však môže získať viac ako len kontrolu nad škodami. Rozsah projektov námornej hodvábnej cesty a bezpečnostných služieb, ktoré sa budú vyžadovať, si vyžaduje odklon od spoliehania sa výlučne na zahraničných konkurentov, miestnych bezpečnostných služieb alebo od závislosti od námorníctva. Vláda navyše už teraz trpí veľkým problémom, keď zdôrazňuje, že iniciatíva Jedna cesta – jeden pás nie je súčasťou vojenského strategického cieľa. Čínske súkromné ​​námorné bezpečnostné spoločnosti môžu preto potenciálne poskytovať kultúrne rozpoznateľné, ale aj vlastenecké služby na ochranu národných obchodných záujmov v zámorí. Aj keď zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že sa čínsky štát usiluje usmerňovať alebo ovplyvňovať činnosť čínskych súkromných spoločností námornej bezpečnosti, v budúcnosti sa to nemusí úplne vylúčiť. Avšak spoliehaníe sa viac na súkromný sektor a čínskych vojenských veteránov pri riešení ochrany obchodných záujmov tiež pomáha uvoľňovať zdroje čínskeho námorníctva na ďalšie naliehavejšie úlohy.

 

Napriek významným prekážkam, ktoré stoja pred nimi, je nepravdepodobné, že by čínske súkromné ​​námorné bezpečnostné spoločnosti v blízkej budúcnosti vyplávali na západ. Svetoví tvorcovia politík, ktorí monitorujú čínskych aktérov námornej bezpečnosti, by mali vziať na vedomie a dôkladne monitorovať toto vznikajúce odvetvie. Je však potrebné urobiť viac. V tomto odvetví stále existuje potreba celosvetovo záväznej regulácie a väčšej štandardizácie. Ako doteraz naznačujú snahy, nejde o ľahkú úlohu. Tvorcovia politiky by mali medzitým spolupracovať s čínskou vládou a čínskym priemyslom na zdieľaní získaných poznatkov a osvedčených postupov pri stanovovaní vnútroštátnych noriem pre súkromné ​​spoločnosti námornej bezpečnosti pôsobiace v zahraničí a pre subjekty pôsobiace na plavidlách zaregistrovaných v ich vlastnej krajine. Aj keď určenie takýchto najlepších postupov nebude jednoduché, keďže predchádzajúci výskum ukazuje veľké množstvo prístupov k takejto regulácii, pokračujúce zapojenie sa do tejto záležitosti by bolo v záujme Číny. Potenciálne poškodenie dobrého mena a diplomatické incidenty, ktoré sa týkajú čínskych súkromných bezpečnostných spoločností, budú naďalej existovať, pokiaľ sa čínske spoločnosti domnievajú, že je potrebné zarobiť peniaze, a môžu slobodne pôsobiť v zahraničí s malým dohľadom. A nakoniec, operácie čínskych súkromných spoločností námornej bezpečnosti pôsobiacich v zámorských krajinách si vyžadujú väčšiu transparentnosť. Spolupráca s partnermi z celého sveta pri skúmaní toho, či a ako súkromné ​​spoločnosti námornej bezpečnosti, vrátane spoločností z Číny, pôsobia v rámci svojich hraníc, umožňuje cielenejšie reakcie na tvorbu politiky. V konečnom dôsledku je väčšia regulácia, porozumenie a transparentnosť čínskeho súkromného sektora námornej bezpečnosti v záujme všetkých.

Veerle Nouwens

 

Článok:  Čínske súkromné bezpečnostné firmy začínajú ovládať aj stredoázijský región

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov