foto: jamestown.org
Aktuality, Bezpečnosť, Vojenská technika,

Čínske súkromné bezpečnostné firmy začínajú ovládať aj stredoázijský región

Vďaka obrovským investíciám, ktoré sú v stávke, čínske súkromné ​​bezpečnostné firmy rozširujú svoje aktivity vo viacerých stredoázijských krajinách.


Bombový útok na Čínske veľvyslanectvo v roku 2016 v Biškeku zvýšil vnímanie rizika medzi čínskou podnikateľskou komunitou v Strednej Ázii. Čínske spoločnosti pôsobiace v Kirgizsku od tej doby začali vymieňať miestne bezpečnostné služby za dovážaných súkromných čínskych bezpečnostných pracovníkov. Projekt železnice Čína-Kirgizsko-Uzbekistan, bude zabezpečovať súkromná čínska bezpečnostná spoločnosť, ktorá podpísala obchod na ochranu projektu pre China Railway Group.

V súčasnosti je v Kirgizsku relatívne málo čínskych súkromných bezpečnostných spoločností v porovnaní so 400 miestnymi súkromnými bezpečnostnými spoločnosťami. Ale asi 574 čínskych podnikov v Kirgizsku začína uprednostňovať čínskych ochrankárov pred miestnymi obyvateľmi.

Zhongjun Junhong, popredný čínsky súkromný poskytovateľ bezpečnostných služieb, pôsobí v krajinách ako sú Kambodža, Laos, Malajzia, Kyrgyzstan, Tanzánia, Hong Kong, Irak, Thajsko, Južná afrika, Afganistan, Taiwan, Gruzínsko, Kuvajt, Ghana, SAE, Sri Lanka, Keňa, Tanzánia, Madagaskar, Filipíny. Vytvoril dcérsku spoločnosť v septembri 2016 aj v Kirgizsku. S 281 bezpečnostnými pracovníkmi, licenciou na miestne zbrane a vojenskou výbavou z Číny sa Zhongjun Junhong rýchlo stáva lídrom v Kirgizsku, ktorý poskytuje bezpečnostné služby, a je podobná spoločnosti predtým známej ako Blackwater, od roku 2011 pôsobí pod názvom Academi.

Wu Guohua, bývalý plukovník ľudovej oslobodzovacej armády (PLA), nasadený v čínsko-vietnamskej vojne a aj pri incidente na Námestí nebeského pokoja v roku 1989, vedie Zhongjun Junhong. Za menej ako tri roky, spoločnosť zabezpečila viac ako 20 čínskych klientov v Kirgizsku, vrátane China Road a Bridge, China railway 5 Engineering Group, Sinohydro , Huawei Technologies, Guanglong – rafinéria drahých kovov a Sanmenxia Luqiao Construction Group. Zhongjun Junhong podpísal dohodu s Čínskou železnicou na ochranu svojich stavieb pozdĺž železnice Čína-Kirgizsko-Uzbekistan v novembri 2018. Odhaduje sa, že železničná stavba bude stáť najmenej 500 miliónov dolárov.

Čínsky prezident Xi Jinping sa úspešne zúčastnil pracovnej skupiny pre čínsko-kirgizskú investičnú a priemyselnú spoluprácu počas nedávnej návštevy v Biškeku na samite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu. Tempo rastu čínskych investícií v krajine nevykazuje žiadne známky spomalenia.

Čínske štátne podniky (SOE), ktoré sa nachádzajú v nízkych rozpočtoch, v minulosti ignorovali bezpečnostné riziká a neboli ochotné zamestnať súkromné ​​bezpečnostné firmy. Nespočetné činy násilia voči čínskym spoločnostiam na celom svete však preukázali vysokú zraniteľnosť čínskych investícií bez primeraných bezpečnostných opatrení. Čínski štátni príslušníci, ktorí sa nemohli spoliehať na miestne sily v politicky nestabilných krajinách, začali vyčleňovať bezpečnostné rozpočty a využívať čínske súkromné ​​bezpečnostné spoločnosti.

Len v roku 2014 odhadol Charharský inštitút, že čínske štátne podniky vynaložili 8 miliárd dolárov na bezpečnostné opatrenia. Vzhľadom na 50 miliárd dolárov v investíciách od roku 2013 v krajinách Hodvábnej cesty, kde väčšina má vysoké bezpečnostné požiadavky, sa predpokladá, že súkromná bezpečnosť bude lukratívnym biznisom.

Voľba súkromných bezpečnostných spoločností takisto oddeľuje čínske štátne orgány od finančne posilňujúcich miestnych vojenských skupín v politicky nestabilných krajinách.

Po zápasení s desaťročnou dilemou medzi najímaním miestnych vojenských skupín, alebo západných súkromných bezpečnostných spoločností prechádzajú čínske spoločnosti na čínskych súkromných poskytovateľov bezpečnostných služieb. Okrem jazykovej znalosti a zachovania obchodného tajomstva je cieľom tohto prechodu udržať finančné prostriedky v obehu – v rámci čínskej ekonomiky.

Od formalizovania ekonomického pásu Hodvábnej cesty v roku 2013 – neskôr rebranding spolu s doplnkovou námornou cestou – najmenej päť čínskych spoločností (TBEA, China Road and Bridge, China Huarong Energy Company, China Communications Construction, Shaanxi Coal and Chemical) investovali veľké investície v Kirgizsku, každý viac ako 400 miliónov dolárov. Mega investície zahŕňajú ropnú rafinériu CNPC a plynovod Central Asia-China Line D (s časťou prechádzajúcou Kirgizskom), ktoré spolu predstavujú kombinovanú hodnotu 2 miliardy USD.

Tieto investície sú zraniteľné. V takmer každom meradle sa čínske projekty v Kirgizsku ocitli v probléme s miestnymi obyvateľmi. Napríklad v júni 2011 protestovalo proti nekalej odmene 50 pracovníkov pri výstavbe ciest v Kemine. V roku 2014 protesty obyvateľov Kara-Balty viedli k dočasnému prerušeniu práce v rafinérii CNPC. Čínsky závod na spracovanie zlata vypálili obyvatelia z Togu-Toro v apríli 2018.

Čínske spoločnosti tiež bojujú s riadením svojich dovezených pracovníkov z Číny. Čínski pracovníci TBEA vzali v januári 2013 v Kurshabe skupinu miestnych kirgizských rukojemníkov, údajne kvôli ukradnutému mobilnému  telefónu. Do konfliktu sa zapojilo viac ako 100 ľudí, pričom 18 čínskych pracovníkov bolo zranených a boli  presídlení do Osh kvôli bezpečnosti. V júni 2014 vzalo 39 čínskych pracovníkov ako rukojemníkov miestnych kirgizských zamestnancov za neskorú platbu v rafinérii Tokmak.

Okrem toho v Kirgizsku narastá počet prípadov organizovaného násilia voči čínskym štátnym príslušníkom. Nacionalistická skupina Kyrgyz Choroloru neskutočne pritiahla celoštátnu pozornosť po tom, čo v januári 2015 napadla karaoke klub, ktorý navštevovali čínski podnikatelia stredného veku, pričom tvrdila, že ju podporilo ministerstvo zahraničných vecí Kirgizska. Skupina, väčšinou mladí muži, sa v decembri 2018 zhromaždila pred čínskym veľvyslanectvom, aby protestovala proti „rekvalifikačným táborom“ v Sin-ťiangu. Ďalší mesiac sa v centre Biškeku opäť zorganizoval ďalší proti čínsky protest proti nelegálnym čínskym pracovníkom.

Napriek mnohým spoločnostiam v zahraničí, až v roku 2010 Čína uvoľnila svoje zákony, aby regulovala a poskytla právne postavenie súkromným domácim bezpečnostným spoločnostiam. Tento krok nastal uprostred masívnych štrukturálnych reforiem PLA, ktorých cieľom bolo zbaviť sa skorumpovaných síl v armáde. Avšak s prakticky žiadnymi skúsenosťami so zahraničnými operáciami, iba najväčší hráči v súkromnom bezpečnostnom priemysle riskujú, a vydavajú sa von. Všetky spoločnosti podporené dobre prepojenými a dôveryhodnými bývalými vojenskými zamestnancami deklarujú, že sú súkromné, trhovo orientované, ale lojálne voči Komunistickej strane Číny.

Vzhľadom na vysoké politické a obchodné bezpečnostné riziká pri absencii právnej štruktúry, ktorá by riadila zahraničné operácie, neistota prispieva k obavám, že súkromní čínski bezpečnostní pracovníci môžu požívať rovnaký druh trestného stíhania, aký mala spoločnosť známa ako Blackwater v Iraku.

V Kirgizsku, Zhongjun Junhong pracuje s vládou schválenou zbraňovou licenciou, ktorá nešpecifikuje obmedzenie na základe štátnej príslušnosti pre nositeľov zbraní. Na papieri čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že je nezákonné, aby boli súkromní čínski bezpečnostní pracovníci ozbrojení v zámorí, s výnimkou námornej bezpečnosti. Čínske zákony tiež zakázali čínskym štátnym príslušníkom zapojiť sa do ozbrojeného konfliktu za účelom zisku.

Čína Security & Protection Group, ďalší veľký hráč s pobočkou v Kirgizsku, pracuje s kontroverznou výrobnou a stavebnou korporáciou Xinjiang (XPCC) a zabezpečuje pre ňu bezpečnostné oddelenie. XPCC (alebo aj Bingtuan), je obchodno-vojensko-vládna organizácia, ktorá tiež vlastní SMTW, prvú súkromnú bezpečnostnú spoločnosť v Sin-ťiangu, ktorá ponúka mobilizované služby Kazachstanu bez zahraničnej kancelárie. Je to podobné ako skupina China Security Technology Group, ktorá ponúka služby v Uzbekistane bez miestneho úradu.

V smere na západ sa s iniciatívou “Pás a cesta” , Čína rozhodla uprednostniť Strednú Áziu bohatú na zdroje. Frontier Services Group – logistická a bezpečnostná spoločnosť, ktorú založil zakladateľ spoločnosti Blackwater Erik Prince a ktorá je registrovaná v Hongkongu, oznámila, že plánuje rozšíriť svoju pôsobnosť v Afrike aj na Kazachstan a Uzbekistan. Vzhľadom na mnohé hrozby pre čínske investície, aj západné súkromné bezpečnostné spoločnosti vstúpili do ziskovej ochrany čínskych projektov v regióne a každá je pripravená slúžiť.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov