Su-24MR
Aktuality, Letectvo,

Málo peňazí: Ukrajina prestala pracovať na modernizácii bombardérov Su-24MR

Ukrajina, 24. jún 2020 (AM) – Letecký závod v Odese bude pokračovať v práci na vytvorení modernizovanej verzie frontového bombardéra Su-24MR až po obnovení financovania projektu. V máji tohto roku Odesský denník Duma ohlásil zastavenie financovania vývoja modernizovanej verzie Su-24MR. Dôvodom bola ” Nepripravenosť výroby na úplnú realizáciu prác”. V súčasnosti podnik pripravuje projektovú dokumentáciu pre lietadlo, po ktorej sa údajne obnoví financovanie a práce budú pokračovať.


 

Podľa dostupných informácií sa vývoj modernizovanej verzie Su-24MR začal v roku 2017. Spolu s leteckou prevádzkou v Odese sa na vývoji podieľali aj Nikolaevské letecké opravovne. Podľa plánov projektantov malo po modernizácii „takmer nové“ prieskumné lietadlo byť schopné zaistiť celú prednú líniu zo vzdialenosti viac ako 100 km. Vývoj trval 4 roky, v roku 2021 mal prototyp lietadla ísť na testovanie, a už budúci rok mal prototyp prieskumného lietadla byť schopný zistiť ciele na úrovni moderných lietadiel 4+ a prenášať informácie online.

 

.

V samotnom leteckom závode v Odese, bolo vyvinutých niekoľko možností modernizácie, čo naznačuje, že „nový“ Su-24MR by bol schopný zistiť pozemné ciele z väčšej vzdialenosti a rýchlo prijímať a prenášať spravodajské informácie. Okrem toho sa predpokladalo, že navigačné, komunikačné a pristávacie prostriedky by viedli k normám NATO a ICAO (Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo), ako aj k zvýšeniu kontroly nad palubnými systémami.

 

 

Ukrajinské ministerstvo obrany na modernizáciu pridelilo iba 30 miliónov hrivien, a potom sa financovanie úplne zastavilo. Podľa novej vízie rozvoja ukrajinského letectva sa majú prieskumné lietadlá nahradiť bezpilotnými lietadlami, takže tento projekt môže nakoniec byť úplne ukončený ako zbytočný.

 

Ukrajina nebude môcť zvíťaziť nad Ruskom, vyhlásil bývalý minister dopravy a spojov Ukrajiny Jevgenij Červonenko vo vysielaní televíznej stanice 112 Ukrajina. K tomuto záveru možno podľa jeho slov dospieť matematickou cestou. Politik vyslovil tiež názor, že by jeho krajina mohla získať z konsenzu s východným susedom.

“Nikdy nad Ruskom nezvíťazíme. Môžem to dokázať jednoducho matematicky pomocou vzorcov, jednoducho matematicky … Som presvedčený, že dokonca aj dnes by sme mohli dospieť ku konsenzu s Ruskom dôstojne, bez poníženia, so vzájomnou výhodou, bez poškodenia ukrajinských záujmov, v niečom by sme ustúpili, ale v niečom inom zase získali , “povedal Červonenko.

 

Vysmial sa múru na hranici s Ruskom. Podľa slov bývalého ministra túto stavbu videl, keď bol na poľovačke.

“Rehotal sme sa všetci, generáli aj prokurátori, a hovorili sme, že túto stenu preskočia aj diviaky. A jednoducho sme sa rehotali, ako je možné takto cynicky kradnúť peniaze, a toľko ľudí o tom vie, “podotkol Červonenko.

V roku 2015 schválila ukrajinská vláda Arsenija Jaceňuka plán opatrení na realizáciu projektu Múr, ktorý predpokladal výstavbu mohutných opevnení na hranici s Ruskom. Projekt bol vypočítaný na štyri roky a mal štátny rozpočet stáť 4,1 miliardy hrivien (okolo 150 miliónov dolárov). Neskôr ale bolo financovanie projektu na roky 2015 a 2016 znížené viac ako dvojnásobne.

 

Národná protikorupčné byro Ukrajiny skôr oznámilo, že pre podozrenie zo sprenevery prostriedkov vyčlenených na výstavbu múru zadržali sedem ľudí, oi. Príslušníkov pohraničnej služby a predstaviteľov dodávateľov. Neskôr boli všetci zadržaní z rozhodnutia súdu umiestnení do väzby s možnosťou prepustenia na kauciu.

 

 

Kurt Walker našiel spôsob, ako sa Ukrajina môže stať členom NATO

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov