© Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Kurt Walker našiel spôsob, ako sa Ukrajina môže stať členom NATO

Ukrajina, 23.máj 2020 ( AM, sharij.net ) – Osobitný zástupca štátneho ministerstva Ukrajiny Kurt Walker navrhol zmenu pravidiel pre vstup do NATO pre krajiny bývalého ZSSR. Uviedol to počas online diskusie Kyjevského fóra, uvádza správa UNN .


 

Podľa diplomata Rusko neumožňuje bývalým republikám ZSSR, najmä Ukrajine, Moldavsku a Gruzínsku, aby sa pripojili k Aliancii, preto okupuje časť ich území. NATO naopak nechce tieto krajiny akceptovať, pretože podľa piateho článku Aliancie to znamená pripravenosť NATO bojovať s Ruskom za okupované územia svojich členov. Walter vidí cestu zo zrušenia piateho článku pre krajiny bývalého ZSSR.

„Zaväzujeme sa, že nebudeme používať silu na ich návrat, a budeme podporovať iba mierové opätovné začlenenie týchto území a obnovenie integrity krajín, ktoré sa usilujú o vstup do NATO. To by malo Rusku ušetriť stimuly, aby pokračovali v okupácii týchto území, “uviedol hovorca bývalého štátneho ministerstva Ukrajiny.

 

Pred tým, Walker povedal, že Rusko nemieni ukončiť konflikt na Donbase. Poznamenal, že ruská strana naďalej popiera svoju účasť na situácii v oblasti Donbasu a snaží sa presunúť všetku zodpovednosť na Ukrajinu. Bývalý minister zahraničných vecí Vadim Pristajko predtým povedal, že „je čas zbaviť sa mýtov“ o nemožnosti vstupu do krajín, v ktorých sa vyskytujú vojenské konflikty. Úradník uviedol, že v základných dokumentoch NATO nie je žiadne ustanovenie o nemožnosti krajiny ktorá je v konflikte.

 

Pripomeňme, že na konci marca 2020 sa Severné Macedónsko stalo 30. členom NATO . Oznámil to v sociálnej sieti minister zahraničných vecí USA Michael Pompeo. Predtým Najvyššia rada vyzvala ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského, aby potvrdil túžbu Ukrajiny po NATO. Predtým generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že Ukrajina sa stane členom aliancie, ale predtým sa treba zamerať na reformy. Ukrajina tiež požiadala NATO o pomoc v boji proti koronavírusu.

Elena Kovalskaya

 

Ukrajinská armáda ukrýva fakty o zvýšenom počte vojakov infikovaných koronavírusom

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov