Ilustračné foto: Francúzske jednomotorové palubné stíhacie a útočné lietadlo, Dassault-Breguet Super Étendard, na fotografii z 10. októbra 2007 je zachytený stroj Vzdušných síl Argentíny (3-A-211), zdroj: wiki commons
Aktuality, História, Letectvo,

Argentína zakúpila Francúzmi vyradené útočné lietadlá, lietať s nimi však kupodivu zatiaľ nemôže…

 


Argentína, 18. jún 2020 (AM, topwar) – Francúzsko dodalo Argentíne päť kusov palubných stíhacích a útočných lietadiel typu Dassault-Breguet Super Étendard. Nateraz však s nimi nanešťastie nie je možné vzlietnuť do vzduchu. Príčinu tejto takpovediac prozaickej záhady objasnili argentínske médiá.

V lietadlách Dassault-Breguet Super Étendard sú štandardne, a teda i v zakúpených pre argentínske námorné letectvo britské vystreľovacie sedadlá Martin-Baker Mk.6. Tie „argentínske” však nedisponujú dostatočným počtom pyronábojov potrebných pre uskutočnenie vystrelenia (katapultovania) sedadla. Dodatočné zakúpenie priamo od výrobcu v prípade Argentíny nie je tak celkom možné, keďže, jemne povedané, medzi Buenos Aires a Londýnom sú od roku 1982, kedy sa medzi oboma štátmi odohrala, z pohľadu Veľkej Británie Vojna o Falklandy, očami Argentíny to bola Vojna o Malvíny (Guerra de las Malvinas) – ostrovy nachádzajúce sa „neďaleko” argentínskeho pobrežia, teda na opačnej, južnej strane zemegule voči polohe Spojeného kráľovstva, značne komplikované vzťahy navonok sa prejavujúce aj embargom na dodávky špeciálnej techniky.

Situačná mapa Vojny o Falklandy v roku 1982, zdroj: wiki commons

Nadzvukové palubné útočné lietadlá Super Étendard boli vyvinuté v roku 1974 a pre Francúzske vzdušné sily bolo následne vyrobených 85 kusov lietadiel. Vo farbách francúzskeho Námorného letectva (Aéronavale) sa tieto „nosiče” protilodnej strely AM39 Exocet zúčastnili viacerých vojenských operácií vrátane odvetných operácií počas libanonskej občianskej vojny v roku 1983. Podieľali sa na udržiavaní bezletovej zóny nad Bosnou a Hercegovinou počas vojny v bývalej Juhoslávii, boli tiež nasadené vo vojne v Afganistane, či počas intervencie v Líbyi. Z aktívnej služby v Aéronavale boli vyradené v júli 2016, a ich nástupcom je palubné útočné lietadlo Dassault Rafale M.

 

Ilustračné foto: Francúzsky Dassault-Breguet Super Étendard na zábere z roku 2005, zdroj: wiki commons

Argentína sa prednedávnom rozhodla zakúpiť päť kusov palubných útočných lietadiel za cenu 15 miliónov dolárov. Plánovala týmito lietadlami skompletizovať 2. stíhaco-útočnú letku svojho námorného letectva. Kvôli nečakanému problému s vystreľovacími sedadlami sa však možno prekvapivo Argentínčania nechystajú odstúpiť od kontraktu s Francúzmi. Majú totižto s týmito lietadlami a predovšetkým ich schopnosťou vypúšťať palubným radarom riadené protilodné strely AM39 Exocet (bez straty jediného „Super Étendarda” v boji) z vyššie spomenutej Vojny o Falklandy veľmi dobré skúsenosti.

 Zásah britskej lode HMS Shefield protilodnou strelou AM39 Exocet:

Argentínsky Super Étendard – protilodná strela AM39 Exocet (Malvíny):

Buenos Aires bude problém chýbajúcich náhradných dielov pre vystreľovacie sedadlá napokon riešiť samostatne a zakúpi ich prostredníctvom zahraničnej sprostredkovateľskej spoločnosti. Definitívne zaradenie „nových” lietadiel do služby v námornom letectve sa tak zdrží a potrvá pravdepodobne najmenej dva roky.

Zdroj: topwar, fotografie wiki commons, videá youtube

V Indii bolo francúzske stíhacie lietadlo Dassault Rafale podrobené kritike – podľa experta nie je adekvátnym protivníkom pre ruský MiG-35

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov