Ilustračné foto: Ruské viacúčelové lietadlo generácie 4++ MiG-35
Aktuality, Letectvo,

V Indii bolo francúzske stíhacie lietadlo Dassault Rafale podrobené kritike – podľa experta nie je adekvátnym protivníkom pre ruský MiG-35

 


India, 3.máj 2020 ( AM, avia-pro ) – India ľutuje, že upustila od získania ruského viacúčelového lietadla generácie 4++ MiG-35 v prospech francúzskeho lietadla Dassault Rafale.

Pokus indických médií zosmiešniť ruské stíhacie lietadlá MiG-35, ktorý prebiehal na pozadí akvizície francúzskych bojových lietadiel Dassault Rafale viedol k úplne nepredvídateľným následkom. Ako sa nakoniec ukázalo, India v súčasnosti priznáva nespokojnosť s francúzskymi stíhacími lietadlami a zároveň požaduje, aby bola v blízkej budúcnosti podpísaná zmluva o nákupe ruských stíhacích lietadiel, ktoré sú jednoduchšie, lacnejšie a oveľa spoľahlivejšie.

Podľa indického denníka The Hindu, ak aj boli spočiatku francúzske stíhacie lietadlá zaujímavé pre Indiu kvôli relatívne výhodne nízkej cene a kvôli povesti týchto lietadiel, dnes sa ukázalo, že ich cena nebola až taká výhodná, ba že ani kvalita samotných lietadiel neuspokojuje tých najpovolanejších, indických vojenských pilotov.

Pre indického experta je osobitným problémom skutočnosť, že konečná cena jedného francúzskeho stíhacieho lietadla Dassault Rafale sa rovná približne 210 miliónom eúr, čo je niekoľkokrát viac, ako bola pôvodne oznámená cena. To vyvoláva podozrenie, že konečná dohoda nebola úplne čistá (alebo ako by sme u nás povedali, „transparentná”, pozn. prekl.).

Nemenej vážne otázky, ktoré v rozhovore pre indické noviny trápili experta, boli tie, ktoré sa týkajú bojových schopností francúzskych stíhacích lietadiel. Podľa neho sa totiž ukázalo, že nielenže nie sú schopné prekonať ruské stíhacie lietadlá, ale sú oproti nim oveľa horšie, nehovoriac už o výrazne drahšej prevádzke vrátane nestálej údržby.

Podľa môjho názoru sme urobili fatálnu chybu, keď sme dôverovali Francúzom a ich stíhacím lietadlám. Ruské stíhacie lietadlá už boli preverené časom a niet najmenších pochybností o ich spoľahlivosti. Nasledujúca veľká zmluva by mala byť spojená s ruským stíhacím lietadlom MiG-35 – bolo by to to jediné múdre rozhodnutie“, dodal nemenovaný expert pre indické noviny.

Odstupuje India od amerických F-16 a chce kúpiť ruské Mig-35?

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov